Ιρλανδία: Αντίθετο το Δουβλίνο σε ένα "οπισθοδρομικό" μπλοκάρισμα των εξαγωγών από την ΕΕ εμβολίων κατά της Covid

lawandorder.gr 22-03-2021 18:02
Ιρλανδία: Αντίθετο το Δουβλίνο σε ένα
«Είμαι πραγματικά αντίθετος. Νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ οπισθοδρομικό μέτρο», δήλωσε ο Ιρλανδός ηγέτης

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή του σε ένα ενδεχόμενο μπλοκάρισμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση των εμβολίων κατά της Covid που παρασκευάζονται στο έδαφός της, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα "πολύ οπισθοδρομικό μέτρο".

"Είμαι πραγματικά αντίθετος. Νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ οπισθοδρομικό μέτρο", δήλωσε ο Ιρλανδός ηγέτης όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα μπλοκάρει τις εξαγωγές των εμβολίων της AstraZeneca αν η ΕΕ, αντιμέτωπη με πολύ λιγότερες παραδόσεις εμβολίων από τις προβλεπόμενες, δεν λάβει αρχικά τις προμήθειες που της είχε υποσχεθεί ο σουηδοβρετανικός όμιλος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca προέβλεπε την παράδοση δόσεων που θα παράγονται ταυτόχρονα στο έδαφός της ΕΕ και στο έδαφος της Βρετανίας.

"Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε ανοιχτές τις αλυσίδες εφοδιασμού", δήλωσε ο Μίχολ Μάρτιν, παρά τις "τεράστιες εντάσεις" μεταξύ των Βρυξελλών και της AstraZeneca, η οποία "δεν τήρησε το συμβόλαιό της".

Ο ίδιος προειδοποίησε πως αν η ΕΕ αρχίσει να βάζει εμπόδια, άλλες χώρες μπορεί να κάνουν το ίδιο για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή εμβολίων. "Αν κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο άρχιζε να το κάνει αυτό, θα είχαμε προβλήματα σε όλο τον κόσμο", υπογράμμισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις, μετά τις συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες "τους τελευταίους μήνες", ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλει "αποκλεισμό" στα εμβόλια.

"Αντιμετωπίζουμε την ίδια πανδημία, έχουμε όλοι τα ίδια προβλήματα" υπογράμμισε ο συντηρητικός ηγέτης. "Οι εκστρατείες εμβολιασμού, η ανάπτυξη των εμβολίων, η αποστολή τους, αυτά είναι διεθνή προγράμματα που απαιτούν διεθνή συνεργασία", δήλωσε στο περιθώριο επίσκεψης σε εγκαταστάσεις του βρετανικού κολοσσού αμυντικών συστημάτων BAE Systems, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού με "τον ταχύτερο δυνατό" ρυθμό και προέβλεψε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τώρα στην Ευρώπη κινδυνεύει να επηρεάσει και τη χώρα του.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Βρετανία που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου με τη χρήση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/Οξφόρδης, επέτρεψε τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε περισσότερα από 27,6 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς ενήλικες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo