• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ανθρώπινα δικαιώματα: Αποχώρησε η Τουρκία από τη διεθνή συμφωνία για την προστασία των γυναικών

Θανάσης Αργυράκης 20-03-2021 21:58
Ανθρώπινα δικαιώματα: Αποχώρησε η Τουρκία από τη διεθνή συμφωνία για την προστασία των γυναικών
Οι επικριτές υπογράμμισαν ότι κατ' αυτό τον τρόπο η χώρα απομακρύνεται κι' άλλο από τις αξίες της ΕΕ

Με Προεδρικό Διάταγμα του Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε η Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη διεθνή συμφωνία για την προστασία των γυναικών, αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας, Duvar. Κι' αυτό, παρά τις διαμαρτυρίες, για την αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία.

Η συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη, και δέσμευε τα μετέχοντα κράτη στην καταπολέμηση και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και την προώθηση της ισότητας.

Να σημειωθεί, αναφέρει η εφημερίδα, πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δολοφονιών γυναικών στην Τουρκία, η οποία έχει υπογράψει τη Σύμβαση το 2011.

Από τη μεριά τους, Ερντογάν και κυβέρνηση, συνεχίζει η εφημερίδα, έλαβαν αυτή την απόφαση δίχως καν να παραθέσουν κάποιο επιχείρημα για την σκοπιμότητα της αποχώρησης της χώρας από τη Σύμβαση, που έγινε, μάλιστα, με και Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξεδόθη τα μεσάνυχτα.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ήδη ασκείται έντονη κριτική σε αυτή την κίνηση, πόσο μάλλον, αφού η Σύμβαση είχε εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο, αλλά τώρα «διαγράφτηκε» με προεδρική απόφαση.

Παρά ταύτα, η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ζέχρα Σελτσούκ, με ανάρτησή της στο twitter ισχυρίζεται πως «εγγύηση για τα δικαιώματα των γυναικών είναι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και κυρίως το Σύνταγμα. Το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να εφαρμόζει νέους κανονισμούς όπως απαιτείται».

Πάντως, αναφέρει η εφημερίδα, οι γυναίκες απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας την έλλειψη μέτρων για την προστασία τους, καθώς, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, οι Αρχές δεν «πείθονται» ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι επικριτές της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπογράμμισαν ότι, κατ' αυτό τον τρόπο, η χώρα απομακρύνεται κι' άλλο από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και παραμένει υποψήφια προς ένταξη. Τονίζουν, δε, ότι η Σύμβαση και η υπάρχουσα νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζονται πιο αυστηρά.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία θεωρούν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπονομεύει τις οικογενειακές δομές, ενώ αντιτίθενται στην αρχή της ισότητας των φύλων, όπως προβλέπει η Σύμβαση, θεωρώντας την ως προώθηση της ομοφυλοφιλίας, δεδομένης της αρχής της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Διαβάστε και:

Τουρκία: Διαδηλώσεις κατά της απόφασης Ερντογάν (βίντεο)

Γερμανία: Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στέλνει «λάθος μήνυμα» στην Ευρώπη

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo