19.4 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Ολομέλεια ΣτΕ: Αποφασίζει για το αν θα δοθούν αναδρομικά στους βουλευτές κατά τα πρότυπα των δικαστών


    Απόφαση για το εάν θα πρέπει να δοθούν ή όχι αναδρομικά στους βουλευτές και μάλιστα για διάστημα μιας τριετίας, καλείται να λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το αμέσως επόμενο διάστημα. Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από αίτηση που κατέθεσε ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Πέτρος Τατούλης.
    Ειδικότερα, με την αίτησή του ο κ. Τατούλης ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του για αναβάθμιση των αποδοχών του κατά τα πρότυπα των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών οι οποίες αναβαθμίστηκαν μετά από σχετικές αποφάσεις που εξέδωσε το Μισθοδικείο.
    Συγκεκριμένα, με την αίτηση που κατέθεσε ο κ. Τατούλης ζητεί να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει:
    – Το ποσό των 281.924 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007.
    – Σε περίπτωση, δε, που δεν γίνει δεκτό από το ΣτΕ το πρώτο σκέλος του αιτήματος του, ο κ. Τατούλης ζητεί να του καταβληθεί το ποσό των 165.516 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστών, όπως αυτές προσαυξήθηκαν με την «έκτακτη παροχή» του άρθρου 5 του νόμου 3620/2007 και της από 30.1.2008 κοινής υπουργικής απόφασης και
    – Να του καταβληθεί το ποσό των 10.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει την βουλευτική αποζημίωσή του.
    Τι είχε κρίνει το Διοικητικό Πρωτοδικείο
    Εκτός όμως από την αίτηση του κ. Τατούλη πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ και άλλες παρόμοιες αιτήσεις από βουλευτές, των οποίων επίσης οι αγωγές είχαν απορριφθεί από το Διοικητικό Εφετείο. Γιατί όμως το Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο απέρριψε τις αγωγές του κ. Τατούλη και των συναδέλφων του, εξέλιξη που τους ανάγκασε να προσφύγουν στο ΣτΕ;
    Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοικητική Δικαιοσύνη έκρινε πως δεν υπήρξε παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να αναβαθμίσουν τις αποδοχές του βουλευτή, ήτοι του κ. Τατούλη που προσέφυγε ενώπιον της. Και αυτό διότι δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση σε βάρος των βουλευτών, αφού είναι διαφορετική η επαγγελματική εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας. Επίσης, η Διοικητική Δικαιοσύνη έκρινε η μη αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης δεν παραβιάζει καμία Συνταγματική διάταξη, ούτε όμως και το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ.ά.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ