• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζει η Αυστρία - Περιμένει τις εσωτερικές αρχές η Δανία

lawandorder.gr 19-03-2021 12:51 Τελευταία ενημέρωση: 19-03-2021 12:51
Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζει η Αυστρία - Περιμένει τις εσωτερικές αρχές η Δανία
Με βάση την αξιολόγηση του EMA, συνιστάται η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca αμετάβλητα
Μετά την χθεσινή απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να συστήσει την περαιτέρω χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νέου κορoνοϊού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αυστρίας, η οποία δεν είχε αναστείλει την χορήγηση του στην Αυστρία, υιοθετώντας την απόφαση, ανακοίνωσε τη συνέχιση της χορήγησής του χωρίς αλλαγές.

Με βάση την αξιολόγηση του EMA, συνιστάται η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού αμετάβλητα, καθώς το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια), αναφέρεται σχετικά.

«Τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της ακόμη διαδεδομένης απειλής της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος με οποιαδήποτε παρτίδα του εμβολίου ούτε με κάποιο συγκεκριμένο τόπο παραγωγής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος. Σε γυναίκες κάτω των 55 ετών υπάρχει ένδειξη πολύ χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1: 100.000) μιας σπάνιας μορφής διαταραχών πήξης με θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και αυτό πρέπει να επισημαίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης πριν από τον εμβολιασμό, επισημαίνεται.

Περιμένει η Δανία

Η Δανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα περιμένει προτού επαναλάβει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο έχει κριθεί εντούτοις «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

«Η απόφασή μας να αναστείλουμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca έως τη 12η εβδομάδα (22-28 Μαρτίου) παραμένει σε ισχύ», ανέφερε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας (Sundhedsstyrelsen) Σόρεν Μπρόστρεμ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

«Τις επόμενες ημέρες, η Sundhedsstyrelsen και η Υπηρεσία Φαρμάκων της Δανίας θα αξιολογήσουν την επίδραση της γνωμοδότησης του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca για το πρόγραμμα εμβολιασμού της Δανίας», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε πλήρως τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, προτού ακολουθήσουν περίπου δεκαπέντε χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, που αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σήμερα το απόγευμα, ακόμη κι αν επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα του εμβολίου, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, "δεν αποκλείει μια σύνδεση ανάμεσα σε κάποιες γνωστές, σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca".

Η Δανία εξετάζει αυτή τη στιγμή δέκα περιπτώσεις, εκ των οποίων ένας θάνατος, στις οποίες παρουσιάστηκαν αιματικοί θρόμβοι ή εμφανίστηκαν συμπτώματα αιματικών θρόμβων, μετά τον εμβολιασμό τουλάχιστον 140.000 ανθρώπων με μια δόση του εμβολίου του σουηδοβρετανικού φαρμακευτικού ομίλου.

Όλες οι σκανδιναβικές χώρες, εκτός από τη Φινλανδία, ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω ανησυχιών που συνδέονταν με αιματικούς θρόμβους. Η Σουηδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν προτού επαναλάβουν τους εμβολιασμούς ενώ η Ισλανδία δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τη θέση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo