23.2 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Κάθειρξη 15 ετών στο Εφετείο στους δύο κατηγoρουμένους για τη δολοφονία Κουμανταρέα


    Κάθειρξη 15 ετών σε καθέναν από τους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης δολοφονίας του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, επέβαλλε σήμερα έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
    Ακόμη, σε κάθε ένα από τους δυο κατηγορούμενους επιβλήθηκε φυλάκιση 18 μηνών για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας.
    Δικαστές και ένορκοι κήρυξαν ενόχους όπως και πρωτόδικα τους δυο κατηγορούμενους της δολοφονίας του συγγραφέα, η οποία έγινε το Δεκέμβριο του 2014 μέσα στο διαμέρισμά του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη.
    Υπενθυμίζεται πως σε πρώτο βαθμό οι δυο κατηγορούμενοι ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας σήμερα 31 και 33 ετών είχαν κριθεί ένοχοι για τη δολοφονία του λογοτέχνη και τους είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη καθώς και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας.
    Σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων αναφέρει:
    Προ ολίγης ώρας το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, μετά από διαδικασία που διήρκησε από τις 23/09/2020 έως τις 18/3/2021, εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση με κατηγορίες την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και την απόπειρα ληστείας, με θύμα τον αείμνηστο κορυφαίο συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.
    Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του γραφείου μας κος Αλέξιος Κούγιας υπερασπίζετο τον βασικό κατηγορούμενο, ρουμανικής καταγωγής, S.M., ο οποίος, ενώ προανακριτικά είχε ομολογήσει τη διάπραξη και των δύο πράξεων ενώπιον του Ανακριτού, τόσο στο πρώτο Δικαστήριο, όσο και ενώπιον του ΜΟΕ Αθηνών ηρνείτο τη διάπραξη των πράξεων και ισχυρίζετο ότι είναι παντελώς αθώος και ότι ο δράστης των πράξεων είναι άλλο άγνωστο άτομο.
    Σήμερα, το Δικαστήριο απέρριψε τον βασικό ισχυρισμό ότι είναι αθώος, αλλά παμψηφεί και παρά την αντίθετη πρόταση της κας Εισαγγελέως της έδρας έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του περί αναγνωρίσεως ελαφρυντικών περιστάσεων και τελικώς του επέβαλε αντί της ποινής της ισοβίου καθείρξεως, την ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως 15 ετών.
    Το δικηγορικό μας γραφείο είναι απόλυτα ικανοποιημένο, διότι το εκδώσαν την απόφαση δικαστήριο σεβάστηκε απολύτως τη νομολογία του Αρείου Πάγου και μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του.
    Αθήνα, 18/03/2021
    Με εκτίμηση και σεβασμό
    Δικηγορικό Γραφείο Αλεξίου Κούγια και συνεργατών
    Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του έτερου κατηγορούμενου «Μπαλακτάρη – Γκίκα & Συνεργατών»:
    Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή διαδικασία, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, ως υπεράσπιση του εντολέα μας C.G. συμβάλαμε καθοριστικά στην έκδοση μιας εν τέλει δίκαιης απόφασης.
    Το Δικαστήριο, το οποίο αποτελείτο από πολύπειρους Τακτικούς και ευσυνείδητους Λαϊκούς Δικαστές – Ενόρκους, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αναγνώρισε στον εντολέα μας το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, στηριζόμενο στον νόμο και τα πραγματικά περιστατικά.
    Η απόφαση αυτή αποτελεί, για την υπεράσπιση, δικαίωση της σκληρής νομικής προετοιμασίας του γραφείου μας.
    Η Δικαιοσύνη αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ζώσα και υπαρκτή, και σταθερός πυλώνας της Δημοκρατίας.
    Με τιμή
    Αθήνα, 18-3-2021



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ