Τσαβούσογλου: Να ξεκινήσει ελληνο-τουρκικός διάλογος σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών και αρχηγών κρατών

Θανάσης Αργυράκης 17-03-2021 16:59 Τελευταία ενημέρωση: 17-03-2021 16:59
Τσαβούσογλου: Να ξεκινήσει ελληνο-τουρκικός διάλογος σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών και αρχηγών κρατών
«Ροκάνισμα» χρόνου και τουρκικοί τακτικισμοί

Επιταχύνονται, με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, οι ελληνο-τουρκικές επαφές και το άνοιγμα διαλογου, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Εκτός της ανακοίνωσης περί επικείμενης συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου, στις 14 Απριλίου, «εάν όλα πάνε πρίμα», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να πραγματοποιηθεί και συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύουμε -είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- ότι είναι, επίσης, ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι επαφές (σ.σ. ελληνο-τουρκικές) σε επίπεδο ηγετών. Όταν ο Νίκος Δένδιας φτάσει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας, Ερντογάν, και του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη».

Χτες, ως γνωστόν, ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η επαναληπτική συνάντηση των διερευνητικών επαφών που ξανάρχισαν, μετά τη διακοπή τους, το 2016, στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, έγινε χτες στην Αθήνα, δίχως, όπως ήταν αναμενόμενο, να προκύψει κάποιο απτό αποτέλεσμα, σε επίπεδο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολιτικές διαβουλεύσεις

Σήμερα, επίσης, έγιναν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στην Αθήνα, στο κτίριο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος ηγείτο και της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές.

Στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Συμβολισμοί και ουσία

Οι ελληνο-τουρκικές συναντήσεις, παρότι επί της ουσίας ουδέν προσέθεσαν, δημιούργησαν κλίμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να εμφανιστεί ότι είναι χώρα - υπέρμαχος του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Κάτι εξόχως σημαντικό για την Άγκυρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου, οπότε θα κατατεθεί η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία, όπου, βέβαια, μετά την έναρξη του ελληνο-τουρκικού, αλλά και του ευρω-τουρκικού διαλόγου, το θέμα των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τουρκία παραπέμπεται, ως όλα δείχνουν, στις... ελληνικές καλένδες.

Επί της ουσίας, η Τουρκία κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία σε όλη την γκάμα των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν. Ανανέωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης, της συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, της εισόδου Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα, μείζονων γεωπολιτικών ζητημάτων, όπως Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό, Καύκασος κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Απριλίου είναι προραμματισμένη νέα διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, όπου η Τουρκία «κατεβαίνει» με τη γραμμή ή Συνομοσπονδία, με μοίρασμα των ενεργειακών πόρων υπέρ της Άγκυρας και των κατεχομένων, ή διχοτόμηση και δύο κράτη.

Ως εκ τούτου, το «ροκάνισμα» σε βάθος χρόνου του ελληνο-τουρκικού διαλόγου ευνοεί τους τουρκικούς τακτικισμούς. Πόσο μάλλον, όταν οι ευρωπαϊκές διαθέσεις, αν δεν κλίνουν εμφανώς προς όφελος της Αγκυρας, σίγουρα δεν είναι ευνοϊκές για τα ελληνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η κίνηση για ταυτόχρονες -με διαφορά μιας ημέρας- συναντήσεις σε επίπεδο διερευνητικών επαφών και πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, θεωρείται «τακτικό λάθος». Πόσο μάλλον, όταν στο ίδιο πλαίσιο, προαναγγέλονται πολιτικές κινήσεις προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων, όπως η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ετσι, δίδεται η δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να ανοίξει, αργά ή γρήγορα, τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και παραγόντων των δύο υπουργείων, όσο και στις διερευνητικές όλη την βεντάλια των διεκδικήσεών της.

Πολύ περισσότερο, με τακτικούς ελιγμούς, να κάνει επιδειξη καλής θέλησης στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ενώ, κερδίζοντας χρόνο, να προσπαθήσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για λογαριασμό της.

Αλλωστε, η κρίσιμης σημασίας ευρω-τουρκική ατζέντα, από την οποία Αγκυρα και Βρυξέλλες προσδοκούν οφέλη, φαίνεται πως ήδη έχει ανοίξει, αρχής γενομένης των διεργασιών ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα για μια νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό.

Εφόλης της ύλης

Σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μ. Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η γείτων θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα εφόλης της ύλης και όχι, όπως δηλώνει η Αθήνα, μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

«Πριν από περίπου δύο χρόνια -είπε ο Μ.Τσαβούσογλου- στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρός μας και ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, ανέθεσαν στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δένδια και σε μένα, να συζητήσουμε όλες τις πτυχές των σχέσεών μας. Ωστόσο, λόγω των εντάσεων, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μόνο μία ή δύο φορές».

Επίσκεψη στην Ελλάδα;

Τώρα, συνέχισε, «θα διεξαγάγουμε συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την προσεχή περίοδο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι προσωπικός φίλος μου από το 2003, από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα έρθει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου.

Ως υπουργοί Εξωτερικών, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα μεταξύ μας ζητήματα στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, σε άλλη στιγμή, σε κατάλληλη στιγμή, θα επισκεφθώ κι εγώ την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε αυτές τις αμοιβαίες επισκέψεις».

«Συμβουλευτικές συνομιλίες»

Ο Μ. Τσαβούσογλου, επίσης, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της διαμαρτυρίας της τουρκικής πλευράς προς την ΕΕ, την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι δήθεν το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, περνάει μέσα από την τουρκική υφαλοκρηπίδα -από τη ζώνη των τουρκικών διεκδικήσεων, δηλαδή- στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, όταν ερωτήθη εάν η Τουρκία προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς την ΕΕ, δεδομένου ότι το έργο είναι ευρωπαϊκό, απάντησε: «Τι εννοείτε ρηματική διακοίνωση;»

Αντίθετα, εστίασε στις διερευνητικές επαφές, τις οποίες η Άγκυρα επιμένει να χαρακτηρίζει «συμβουλευτικές συνομιλίες», προσπαθώντας έτσι να δώσει τον τόνο ενός επίσημου ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

Ως γνωστόν, η Αθήνα θεωρεί ότι οι επαφές είναι διερευνητικές και έχουν να κάνουν με εκατέρωθεν βολιδοσκοπήσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων, ή να συμφωνηθεί η από κοινού προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Μετά από πέντε χρόνια -ανέφερε ο Μ.Τσαβούσογλου- πραγματοποιήσαμε τις συμβουλευτικές συνομιλίες, παλαιότερα γνωστές ως διερευνητικές, στην Τουρκία. Εγιναν με πολύ θετική διάθεση. Eξετάστηκε τι συζητήθηκε σε προηγούμενες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετούς διαδικασίας, και ποιες ιδέες προέκυψαν. Φυσικά, ανταλλάχθηκαν σκέψεις για το μέλλον».

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «υπάρχουν πολλά ζητήματα στο Αιγαίο, ειδικά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Υπάρχουν πράγματα επί των οποίων δεν συμφωνούμε. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν σε αυτές τις συναντήσεις. Ομοίως, αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση στην Αθήνα».

Σκοπός αυτού του «μηχανισμού», όπως τον χαρακτήρισε, «ήταν να αποφασίσουμε από κοινού πώς θα επιλύσουμε αυτά τα υπάρχοντα προβλήματα, τις διαφωνίες. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση. Αυτές οι εναλλασσόμενες συναντήσεις θα συνεχιστούν την προσεχή περίοδο. Θα φιλοξενήσουμε εκ νέου την επόμενη συνάντηση».

Εκτός των διερευνητικών επαφών, ο Μ.Τσαβουσογλου αναφέρθηκε και στον «μηχανισμό πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, σημειώνοντας πως όλα αυτά «αποτελούν έναν ευρύτερο μηχανισμό διαβουλεύσεων. Όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών αξιολογούνται εδώ».

«Ισότιμος διαμοιρασμός»

Από τη μεριά της, η Τουρκία, όπως είπε, «έχει καταδείξει με σαφήνεια τη θέση της στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο επί του πεδίου, όσο και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Όμως, εξαρχής λέμε ισότιμος διαμοιρασμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Το λέμε εδώ και 20 χρόνια, όχι μόνο χθες ή σήμερα».

Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «ο πρόεδρός μας κατέθεσε προσωπικά την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση ακόμα. Την προσεχή περίοδο, θα συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες με όλες τις χώρες καθώς και τις διμερείς συναντήσεις μας με την Ελλάδα».

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo