• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών - Συνέχεια, τώρα, με «παζάρια» στην ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 16-03-2021 18:43
Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών - Συνέχεια, τώρα, με «παζάρια» στην ΕΕ
Ο «θησαυρός» των διερευνητικών δείχνει, προς το παρόν, «άνθρακες» - Μένει να φανεί εάν και τι «έχει λαμβάνειν» η Τουρκία από τις Βρυξέλλες

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε, σήμερα στην Αθήνα, η επαναληπτική συνάντηση των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν και πάλι, μετά το 2016, στις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η σημερινή συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά πληροφορίες, στο «Μεγάλη Βρετανία», το οποίο βρίσκεται απέναντι από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αντίθεση με την πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, οπότε η προσέλευση των δύο αντιπροσωπειών στο «Ντολμά Μπαχτσέ», έγινε υπό τις κάμερες και τα φλας, στην Αθήνα κρατήθηκε σε αρκετά χαμηλούς τόνους.

Στη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παραβρέθηκε αυτή τη φορά, όπως αντίθεστα έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Μια παρουσία που, πιθανότατα, αποσκοπούσε στο να δείξει στην διεθνή κοινότητα την βαρύτητα που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος, και, βέβαια, τις «διαθέσεις» του για διάλογο.

Κάτι ιδιαίτερης σημασίας για την τουρκική πλευρά, η οποία «τραινάρισε» όσο το δυνατόν την ημερομηνία της επαναληπτικής συνάντησης στην Αθήνα, προκειμένου να έλθει όσο εγγύτερα γινόταν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου, και στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τρείς μέρες νωρίτερα.

Εξάλλου, είναι από την ΕΕ που προσδοκά η Τουρκία το «μεγάλο παζάρι» και τα ανταλλάγματα στους τομείς της ανανέωσης της Τελωνειακής Ενωσης, του Μεταναστευτικού, της εισόδου των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα, καθώς και το «μεγάλο πακέτο» της Συρίας, Λιβύης, Καυκάσου, κ.ο.κ.

Ηδη, άλλωστε, γίνεται λόγος για διεργασίες μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, με στόχο την ανανέωση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016.

Ως εκ τούτου, η Άγκυρα αποζητούσε εναγωνίως να δείξει ότι είναι «ανοικτή στον διάλογο», με την Ελλάδα, αλλά ότι προσέρχεται σε αυτόν με τους δικούς της όρους

Κι' όλα αυτά, με την Άγκυρα να διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι είναι φιλειρηνική δύναμη, και να καταγγέλλει την Ελλάδα ότι ρίχνει λάδια στη φωτιά της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Πόσο μάλλον, καλλιεργώντας ειδικά απέναντι στην Ελλάδα το προφίλ του αδιάλλακτου διαπραγματευτή, και του υπερασπιστή των «δικαιωμάτων» της, όπως άλλωστε έδειξε και το διάβημα διαμαρτυρίας της προς την Ελλάδα και το Ισραήλ για το υποθαλάσσιο καλώδιο ζεύξης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, το οποίο μάλιστα αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μόλις λίγο πριν τις διερευνητικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο «θησαυρός» των διερευνητικών δείχνει, προς το παρόν, «άνθρακες», και πλέον μένει να φανεί τι θα γίνει στον επόμενο γύρο τον 63ο, που πιθανώς θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, και θα αποφασιστεί δια της διπλωματικής οδού η ημερομηνία τους.

Στο μεταξύ, βέβαια, μένει να φανεί εάν και τι «έχει λαμβάνειν» η Τουρκία από την ΕΕ. Πόσο μάλλον, τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής, οπότε θα υποβληθεί η έκθεση του Επιτρόπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Τουρκία.

Κατά πληροφορίες, στις διερευνητικές στην Αθήνα, η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε και πάλι το «πακέτο» των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων που υποστηρίζει η Άγκυρα ότι υπάρχουν, ενώ η ελληνική πλευρά, όπως δημοσίως δηλώνει, συζητά μόνο τα περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Αντιπροσωπείες

Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο αντιπροσωπείες, σήμερα. Επικεφαλής της ελληνικής, ο πρώην πρέσβης που είχε χειριστεί και την «υπόθεση Οτσαλάν», και άλλοτε επικεφαλής της ΕΥΠ, Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης, Αλέξανδρος Κουγιού, ο οποίος θεωρείτο ότι ναι μεν είχε εμπειρία στα ελληνο-τουρκικά, αλλά λόγω της ενασχόλησής του σε άλλον τομέα εδώ και χρόνια έχει απομακρυνθεί από το αντικείμενο, και η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Ιφιγένεια Καναρά.

Από τουρκικής πλευρές, επικεφαλής ο μόνιμος υφυπουργός, Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο Μπαρίς Καλκαβάν, ο οποίος φέρεται να έχει υπηρετήσει στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Αύριο, ο γ.γ. ετου υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Σεντάτ Ονάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo