Υπερσυγκέντρωση «μηχανών πολέμου» στη Μεσόγειο (εικόνες & χάρτες)

Θανάσης Αργυράκης 15-03-2021 18:45 Τελευταία ενημέρωση: 15-03-2021 19:58
Υπερσυγκέντρωση «μηχανών πολέμου» στη Μεσόγειο (εικόνες & χάρτες)
Μαζικές ασκήσεις με τη χρησιμοποιήση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων

Υπερσυγκέντρωση «μηχανών πολέμου» παρατηρείται εδώ και μια εβδομάδα στη Μεσόγειο.

Μαζικές ασκήσεις με τη χρησιμοποιήση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, την παρουσία αεροπλανοφόρων, όπως το αμερικανικού, «Αϊζενχάουερ», και προηγουμένως του γαλλικού, «Σαρλ Ντε Γκωλ», τη συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών χωρών σχεδόν όλης της Μεσογείου, συνέπεσαν με το «κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη». Του ρωσικού υποβρυχίου, κατά ορισμένους, κλάσης «Kilo», κατ' άλλους, κλάσης, Yasen, το οποίο πρόσφατα μπήκε στα νερά της Μεσογείου από το Γιβλαρτάρ. 

Εάν, πάντως, πρόκειται για κλάση Yasen, τότε γίνεται λόγος για ένα «υπερόπλο», το οποίο προορίζεται κατά ναυτικών, επίγειων και αεροπορικών στόχων, που έχει τη δυνατότητα να κινείται σε συνθήκες απόλυτης σιγής και να μην εντοπίζεται ακόμα και από τα πλέον σύγχρονα μέσα. 

Το «κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη»

Σήμερα, μάλιστα, σύμφωνα με ιστοσελίδες ειδικευμένες στα αεροναυτικά θέματα, ένα ελληνικό αεροσκάφος επιτήρησης, τύπου Embraer EMB 145 AEW&C (757), απογειώθηκε από τον Άραξο, προκειμένου να εντοπίσει και να παρακολουθήσει το ρωσικό υποβρύχιο.

Το ρωσικό υποβρύχιο που έχει ένα συνοδευτικό σκάφος, εκτιμάται ότι κατευθύνεται προς τη ναυτική βάση, Ταρτούς, στη Συρία,όπου πλέον σταθμεύουν ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Η Ταρτούς, όπως και η γενικότερη δραστηριότητα των ρωσικών μέσων, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της παρακολούθησης τόσο των ιπτάμενων και πλωτών μέσων που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη Σούδα, όσο και της αγγλικής βάσης στο Ακρωτήρι, στην Κύπρο.

Το ρωσικό υποβρύχιο στην πορεία του προς το Γιβλαρτάρ παρακολουθούσαν βρετανικά μέσα, κατόπιν ισπανικά, μετά ιταλικά και στη συνέχεια ελληνικά.

Καταιγισμός ασκήσεων

Στις 12 Μαρτίου, επίσης, πραγματοποιήθηκε η άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, Dynamic Manta, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, τουρκίας και ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες, «έτρεξε» σειρά αεροναυτικών, ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Αεροπλανοφόρα

Η είσοδος του ρωσικού υποβρυχίου συμπίπτει με την είσοδο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, USS Dwight D. Eisenhower, και της συνοδείας του, στη Μεσόγειο και τη σειρά ασκήσεων που πραγματοποίησαν και κάνουν με αυτό σειρά ΝΑΤΟϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

 

Τις τελευταίες ημέρες, το «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται κοντά στην Κρήτη.

Προηγουμένως, στην περιοχή έπλεε το γαλλικό αεροπλανοφόρο, «Σαρλ Ντε Γκωλ», σε ασκήσεις με το οποίο έλαβαν μέρος και ελληνικά μέσα. Το αεροπλανοφόρο, τώρα, κινείται στον κόλπο του Αντεν.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι πτήσεις επιτήρησης, ως επί το πλείστον αμερικανικών αεροσκαφων, από την Ιταλία και τη Σούδα, προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αερογέφυρα, με μεταγωγικά αεροσκάφη, από την Τουρκία προς τη Λιβύη, στον εναέριο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, και στη συνέχεια νοτίως της Κρήτης. Κι' αυτό, ενώ η Αιγυπτος και σειρά αραβικών χωρών καλούν την Τουρκία να πάψει να επεμβαίνει στρατιωτικά σε αραβικές χώρες και να αποχωρήσει άμεσα από τη Λιβύη.

Ισραήλ - Κύπρος

Μέσα σε αυτό το σκηνικό υπερσυγκέντρωσης «μηχανών θανάτου» στη Μεσόγειο, από τις 7 έως τις 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ναυτική άσκηση, Noble Dina.

Ηταν η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Κύπρος έλαβαν μέρος σε αυτή την ισραηλινή άσκηση. Σε αυτήν μετείχε και η Ελλάδα.

Συνολικά, όλες οι χώρες μετείχαν με έξι πλοία και υποβρύχια. Αυτή τη χρονιά επρόκειτο για άσκηση ανθυποβρυχιακού πλέμου.

 

Μαύρη Θάλασσα - Βαλτική

Ολα αυτά σημειώθηκαν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν και άλλες ασκήσεις. Μεταξύ των άλλων, ναυτική ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή της Ρουμανίας, Ισπανίας, Τουρκίας και Ουκρανίας. Ως γνωστόν, απόφαση του ΝΑΤΟ είναι να ενδυναμωσει θεαματικά την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα έναντι της Ρωσίας.

Κινήσεις αεροπορικής επιτήρησης κατεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες από την Ελλάδα προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ειδικότερα, από αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά και ένα ελληνικό, Embraer, σύμφωνα με ιστοσελίδες ειδικευμένες σε αεροπορικά θέματα.

Ως γνωστόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει την αεροπορική «εποτεία» του βουλγαρικού ενάεριου χώρου. Στην προκειμένη, όπως όλα δείχνουν, επρόκειτο για αποστολή επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ελληνικό αεροσκάφος πετούσε στο ύψος των βουλγαρικών ακτών, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα αμερικανικό αεροσκάφος, όπως κάνουν σε συνήθη βάση, πετούσε κοντά στην Κριμαία.

(φώτο 7)

Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιείτο ΝΑΤΟϊκή άσκηση και κοντά στη Βαλτική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo