11.4 C
Athens
11.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Μήπως ξέρεις από χούντα; Απορίες για τον παραλογισμό των ημερών και τις ακραίες φωνές


    Έχοντας ένα τσιγάρο στο ένα χέρι και τον φραπέ στο άλλο, ένας νεαρός που συμμετέχει σε μια από τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, «φτύνει» την λέξη χούντα μπροστά σε έναν αστυνομικό, στην συνέχεια φωνάζει με τον ίδιο δυναμικό τρόπο, «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», μπροστά στον άνδρα των ΜΑΤ που τον παρατηρεί από απόσταση.
    Μόλις γίνει το εθιμοτυπικό δρομολόγιο από τα Προπύλαια στην Σταδίου και από εκεί στο Σύνταγμα και πάλι πίσω στην αφετηρία, η πορεία διαλύεται και όλοι οι συμμετέχοντες επιστρέφουν σπίτια τους ή όπου αλλού επιθυμούν οι ίδιοι.
    Την ίδια στιγμή ένας νεαρός μαχητής, κάπου στην Ελλάδα γράφει στο προφίλ του στο Facebook πως «δεν θα περάσει η χούντα και η αστυνομοκρατία», προσθέτει και μια φωτογραφία με αστυνομική βία και τα like και τα σχόλια μίσους και οργής πέφτουν βροχή.
    Στη συνέχεια ο ίδιος μαχητής του πληκτρολογίου, αναρτά ένα τραγούδι ή ξεκινάει κουβέντα με κάποιον φίλο ή φίλη του για άσχετο θέμα.
    Η ερώτηση που προκύπτει αβίαστα και στις δύο περιπτώσεις είναι απλή, αδερφέ μου έχεις ιδέα από χούντα και την επικαλείσαι με τόσο φτηνό τρόπο, υποβαθμίζοντας την σημασία για πολίτες που βιώνουν στρατιωτικό πραξικόπημα στο πετσί τους;
    Έχεις ιδέα φίλε μου τι είναι χούντα, ξύλο, περιορισμός, φυλακίσεις, βασανιστήρια και στερήσεις, όχι δεν έχεις ιδέα.
    Απλά τρως αμάσητες φράσεις και έννοιες που δεν θέλει κανείς να ζήσει στη χώρα μας, επειδή κάποιοι ποντάρουν στην πιεστική κατάσταση που βιώνεις λόγω της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θα αλλάξει το προσεχές δίμηνο όπως τονίζουν οι ειδικοί αλλά και η λογική.
    Στρίψε ένα τσιγάρο και διάβασε με την άνεση σου τι σημαίνει χούντα φίλε μου.
    Στην Μιανμάρ που έχει επιβληθεί στρατιωτική χούντα, 60 άτομα έχουν εκτελεστεί από την 1η Φεβρουαρίου, επειδή τόλμησαν να κατέβουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν.
    Βίντεο μάλιστα που αναρτώνται στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν εκτελέσεις πολιτών που προσήχθησαν από διαδηλώσεις, πισώπλατες, χωρίς δίκη, χωρίς δικαιώματα.
    Το ίδιο διάστημα, 2.000 άτομα έχουν φυλακιστεί χωρίς αιτιολογία, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν ζουν και κάτω από ποιες συνθήκες.
    Στην Μιανμάρ καλέ μου φίλε, δεν επιτρέπεται η πορεία, η συγκέντρωση, εκεί μιλούν τα όπλα. Εκεί το ξύλο για τους αντιφρονούντες είναι το λιγότερο. Εκεί τα στόματα είναι κλειστά και βασιλεύει ο τρόμος.
    Δεν κάνουν πορείες κάθε μέρα για καταδικασμένους δολοφόνους 11 ανθρώπων, δεν μαζεύονται, όπως μέχρι πρότινος σε παραλίες και βουνά εν μέσω πανδημίας και δεκάδων θανάτων καθημερινά σε παραλίες και βουνά στέλνοντας fake μηνύματα.
    Εκεί φίλε μου, δεν μπορούν να είναι ήρεμοι οι πολίτες ούτε μέσα στα σπίτια τους, δεν έχουν όσα αυτονόητα έχουμε στη χώρα μας.
    Εντάξει όλοι έχουμε πιεστεί με τις απαγορεύσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά δεν θα μας σκοτώσει κανείς, σε δυο μήνες θα ψάχνουμε μέρη για διακοπές, θα πιούμε πάλι καφέ και τσίπουρα με τις παρέες μας, θα κάνουμε μπάνια στη θάλασσα και θα σμίξουμε με αυτούς που αγαπάμε και που έχουμε μήνες να δούμε.
    Δεν υπάρχει χούντα στην Ελλάδα φίλε μου, μην συγχέεις κάποια φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ξεκάθαρα κατακριτέα, ακόμη και οι συνάδελφοι του τα κατακρίνουν, με τα Δημοκρατικά κεκτημένα.
    Μην υποβαθμίζεις τα δικαιώματα σου φίλε μου, γιατί όταν δεν θα μπορείς να κατέβεις στο δρόμο, όταν δεν θα μπορείς να στρίψεις το τσιγάρο σου, όταν δεν θα μπορείς να πιεις τον καφέ σου, αλλά κυρίως, όταν δεν θα μπορείς να εκφραστείς ούτε δια ζώσης, ούτε πίσω από μια οθόνη, τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει χούντα.
    Και τότε οργισμένε φίλε μου, εσύ που θεωρείς εμένα «ρουφιάνο, αλήτη», τον αστυνομικό «μπάτσο και δολοφόνο» και όσους έχουν διαφορετική άποψη από σένα, «φασίστα και πιόνι», έτσι αβίαστα, τότε φίλε μου να καταλάβεις τι σημαίνει χούντα, αλλά ξέρεις κάτι, τότε θα είναι αργά για όλους φίλε μου.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ