• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα:»

Πέτρος Τρουπιώτης 11-03-2021 07:54
«Τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα:»
Το ερώτημα ενός Έλληνα που ζει 50 χρόνια στην Αυστραλία και αδυνατεί να κατανοήσει αυτά που βλέπει, μέσω internet,να γίνονται στην Αθήνα

Ήταν τα γεγονότα της Τρίτης στην Ν Σμύρνη τυχαία;

Μήπως ευθύνεται η αστυνομία που ήταν εκεί την ώρα που κάποιοι διαδήλωναν κατά της «αστυνομικής βίας»

Μήπως εντέλει ήταν η «κακιά ώρα»;

Συμπυκνώσω σε τρεις, τις πάνω από δέκα σχετικές ερωτήσεις για τα γεγονότα της Τρίτης στην Ν Σμύρνης, που μου έκανε μακρινός συγγενής μου , που ζει πολλές δεκαετίες στην Αυστραλία και είδε τα όσα διαδραματίστηκαν στο διαδίκτυο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε, ο μακρινός αυτός συγγενής μου , που έχω συναντήσει μια φορά πριν 30 και χρόνια στο Σίδνεϋ, όταν βρισκόμουν εκεί σε δημοσιογραφική αποστολή, έδειχνε ιδιαίτερα ανήσυχος και προσπαθούσε να καταλάβει «τι ακριβώς γίνεται στην Αθήνα».

Γιατί από αυτά που διαβάζω στο ιντερνέτ, μου είπε, «μάλλον έχετε μπει σε περίοδο συγκρούσεων στην πρωτεύουσα».

Η αίσθηση που είχε – και εχουν αρκετοι όπως μου ειπε στο Σίδνεϋ – είναι ότι η Αθήνα «καίγεται» και πως δεν υπάρχει καμμιά τάξη. Και προσπαθεί, όπως μου είπε να καταλάβει «τι έγινε».

Ομολογώ ότι είχα μεγάλη δυσκολία να του εξηγήσω «τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα».

Γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει πως « μερικές εκατοντάδες περιθωριακοί, παρασύρουν τόσο κόσμο».

Πως «η αστυνομία δεν μπορεί τόσα χρόνια να συλλάβει τους ηγέτες αυτών των ομάδων και να περιορίσει τα δίχτυα τους» , όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά, με ρώτησε , με μια «αυστραλιανή αφέλεια», θα μου επιτρέψει να πως, «γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι, γιατί δεν σταματάει το κακό»…

Όπως είναι φυσικό, δεν είναι πολύ εύκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που ζει δεκαετίες τώρα σε αλλού είδους και τύπου κοινωνία, ότι στην Αθήνα θεωρούμε σωστό κάθε λίγο και λιγάκι να κάνουμε μια διαδήλωση για οτιδήποτε νομίζουμε σωστό.

Δεν του ήταν καθόλου εύκολο, να αντιληφθεί πως μερικές δεκάδες άτομα, και μάλιστα άτομα του περιθωρίου, τα ιδιά και τα ιδιά, μπορούν να «χειραγωγήσουν» μια συγκέντρωση και να οδηγήσουν σε καταστάσεις σαν αυτές ποιεί έβλεπε στο ίντερνετ την Τρίτη.

Αδυνατούσε να κατανοήσει πως η ελληνική αστυνομία εδώ και δεκαετίες χρόνια, δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά με το φαινόμενο και δεν έχει εξουδετερώσει όλους αυτούς τους πυρήνες.

Και τέλος, του ήταν αδύνατον να καταλάβει πως οι κυβερνήσεις, αλλά και τα κόμματα , δεν έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή στρατηγική και τακτική, μια πολιτική «εξουδετέρωσης» αυτής της απειλής για την δημοκρατία αλλά και για την ηρεμία των πόλεων και την ασφάλεια των πολιτών.

Σκεπτόμενος με Αυστραλιανή λογική, θεωρούσε ότι θα έπρεπε να έχει μπει ως πρώτη προτεραιότητα από όλα τα κόμματα και να κάνουν το παν για να εκλείψει το φαινόμενο.

Και βέβαια δεν μπορούσε να κατανοήσει, (ούτε καν να δεχθεί ότι είναι έτσι), πως υπάρχουν κόμματα (και όχι μικρά) που «συναγελάζονται» με αυτόν τον χώρο, στελέχη κομμάτων που καλύπτουν τις «εκδηλώσεις» αυτές, αν δεν μετέχουν κάποιοι από αυτούς.

Μετά από την τηλεφωνική μας συζήτηση, μια συζήτηση , την πρώτη μετρά από σχεδόν είκοσι χρόνια, δεν είμαι βέβαιος ότι κατάλαβε «τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα», όπως μου έλεγε πολλές φορές.

Είμαι σχεδόν βέβαιος όμως, πως σκέφτεται , αν τελικά θα είναι καλή ιδέα(αν η πανδημία το επιτρέψει) να έλθει με την έφηβοί εγγονή του στην Ελλάδα, στην Ηλεία, για να της δείξει «την πατρίδα της»….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo