19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Δικαστική απόφαση: Τράπεζα υποχρεούται να καταβάλλει σε εργαζόμενό της δικηγόρο με μπλοκάκι, δώρα, εισφορές και επιδόματα για διάστημα 11 ετών


    «Ομπρέλα προστασίας» σε δικηγόρους που απασχολούνται σε τραπεζικά ιδρύματα με «μπλοκάκι» και σε συνθήκες που δεν συνάδουν με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, ανοίγει το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Με απόφαση που εξέδωσε επιδίκασε υπέρ δικηγόρου ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα αδείας, που είχε παράνομα, όπως έκρινε το Δικαστήριο, στερηθεί για περίοδο σχεδόν έντεκα ετών, κατά το οποίο ο ίδιος εργάζονταν στη τράπεζα.
    Μάλιστα, o Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, αναφέρει για το θέμα αυτό: «Με την προσφάτως δημοσιευθείσα υπ` αρ. 27/2021 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε επί ασκηθείσας αγωγής από τον δικηγόρο Αθηνών Α.Λ. σε βάρος μεγάλης συστημικής Τράπεζας, επιχειρείται επιτέλους να τεθεί φραγμός στην ασυδοσία των Διοικήσεων των Τραπεζών να εκμεταλλεύονται δικηγόρους, αμειβόμενους με «μπλοκάκι», που εργάζονται σε αυτές, τους οποίους εξαναγκάζουν – υπό την απειλή της απόλυσης – να παρέχουν τις νομικές τους υπηρεσίες σε συνθήκες που δεν συνάδουν με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή με πλήρες υποχρεωτικό ωράριο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ποτέ να τους καταβάλλουν τα οφειλόμενα εκ του νόμου δώρα (Πάσχα – Χριστουγέννων), χωρίς την καταβολή επιδόματος αδείας.
    Η πρακτική αυτή βρίσκει έδαφος στην ανάγκη των δικηγόρων για εργασία, την οποία εκμεταλλεύονται χρόνια οι Τράπεζες οι οποίες να επιβάλλουν αυστηρή τήρηση ωραρίου, κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, να προβαίνουν σε μη νόμιμες συμπεριφορές από θέση εξουσίας.
    Με την ανωτέρω απόφαση επιδικάσθηκαν, μεταξύ άλλων, υπέρ του Α.Λ. ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα αδείας, που είχε παράνομα, όπως έκρινε το Δικαστήριο στερηθεί για περίοδο σχεδόν έντεκα (11) ετών (από το τέλος του 2008 έως τον Ιούνιο του 2020), που εργαζόταν στην ως άνω Τράπεζα».
    Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη δίκη, παρέμβαση υπέρ του ενάγοντος δικηγόρου άσκησε ο ΔΣΑ, δια του προέδρου του κ. Δημήτριου Βερβεσού, «κατόπιν και αιτήσεως που έχει υποβάλει ο ενάγων δικηγόρος ενώπιον των αρμόδιων οργάνων του ΔΣΑ για τις παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας εκ μέρους της εν λόγω Τράπεζας».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ