• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Οι καιροί ου μενετοί….

Πέτρος Τρουπιώτης 10-03-2021 00:00
Οι καιροί ου μενετοί….
Οι πολίτες ζητούν μεταρρυθμίσεις αλλά και αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή. Και αυτά δεν γίνονται αν δεν «σπάσεις αυγά»

Η τελευταία φράση του «μίνι» τηλεοπτικού διαγγέλματος του πρωθυπουργού χθες το βράδυ μετά τα επεισόδια στην Ν. Σμύρνη, το «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω», δίνει και το μέγεθος του ζητήματος που ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργούν. Αλλά και το τι ακριβώς δεν πρέπει να γίνει.

Και όντως, ο πρωθυπουργός έχει δίκιο σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν, ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, αλλά «θορυβούντες», να προκαλούν, δεκαετίες τώρα, την ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν να επιβάλλουν, με τον ένα η τον άλλο τρόπο συνθήκες ζούγκλας στην ελληνική κοινωνία, να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και αντιπαλότητα ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.  Δεν μπορεί κάποιοι να επιθυμούν να επαναφέρουν στην σημερινή πολιτική ζωή συνθήματα του στυλ «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». 

Είναι βέβαιο, ότι η χώρα μετα από μια δεκαετία σκληρών πολιτικών λιτότητας, αλλά και τραγικά λανθασμένων επιλογών, κυβερνήσεων ανίκανων όπως αποδείχθηκε, τώρα –που κάνει βήματα μπροστά- να επιτρέψει σε κάποιους να μας γυρίσουν πίσω σε τραγικές στιγμές του παρελθόντος.

Σε πλατείες και καθημερινές συγκρούσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας. Σε αντιπαραθέσεις και καταστροφές στο κέντρο της πόλης, σε αδυναμία να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Αντιλαμβάνομαι την διάθεση πολιτικών που δεν μπορούν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πειστικό λόγο, που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις αποτυχημένες πολιτικές τους να επιθυμούν να γυρίσουμε στο «ή εμείς ή αυτοί». Κι αυτό γιατί μόνον με τέτοιου είδους διχαστικά συνθήματα , μπορούν να επιβιώσουν καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις και ψεύτικες εικόνες.

Όμως, από την άλλη, ίσως πρέπει και η κυβέρνηση να αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατόν να κινείται ,σε ορισμένες περιπτώσεις, αργά και με φόβο. Δεν είναι δυνατόν να μην προχωρά τις αποφάσεις της, τα όσα προεκλογικά υποστήριξε, άμεσα και δυναμικά.

Δεν είναι δυνατόν να διατηρεί σε συγκεκριμένες θέσεις ανθρώπους που όχι δεν ενδιαφέρονται για τις αλλαγές αλλά και τις σαμποτάρουν.

Δεν είναι δυνατόν να τοποθετεί σε θέσεις κρίσιμες, ανθρώπους που δεν έχουν διάθεση «να σπάσουν αυγά», ή «θέλουν να τα έχουν καλά με όλους».

Η εφαρμογή πολιτικής, για να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα , χρειάζεται αποφασιστικότητα και τις περισσότερες φορές, αναγκαστικά, οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων, πολιτικών επιλογών και προσώπων  που θίγονται.

Η κυβέρνηση πρέπει να το κατανοήσει αυτό και να προχωρήσει, «σπάζοντας αυγά» οπού αποδειχθεί αναγκαίο.

Γιατί αν δεν δείξει αποφασιστικότητα και δυναμισμό, αν δεν δείξει διάθεση να προχωρήσει στις επιλογές της μη υπολογίζοντας τις αντιδράσεις, τότε αυτές οι τελευταίες θα μεγαλώνουν. Και τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα διαχειρίσιμα..

Οι πολίτες ζητούν αποτελέσματα άμεσα, εφαρμόσιμα και αναγνωρίσιμα στην καθημερινή τους ζωή, παράλληλα με το όραμα του μέλλοντος.

Αν δουν την κυβέρνηση να προχωράει, να λύνει τα άμεσα προβλήματα, θα συνταχθούν δίπλα της. Αν όχι, αν παρατηρήσουν αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα, τότε σιγά-σιγά θα πάνε απέναντι…..

Οι καιροί ου μενετοί…..

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo