• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εξέταση του αιτήματος Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό ζητούν από την εισαγγελία Πειραιά 36 δικηγόροι

Κατερίνα Μάνθου 09-03-2021 19:11
Εξέταση του αιτήματος Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό ζητούν από την εισαγγελία Πειραιά 36 δικηγόροι
Ζητούν από την κ. Νταγιάντα να λάβει την πρωτοβουλία άμεσης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, καθώς, όπως υποστηρίζουν η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ολιγωρεί

Να λάβει πρωτοβουλία ώστε να εξεταστεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα περί μεταγωγής στον Κορυδαλλό, ζητούν 36 δικηγόροι από την αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών Καλλιόπη Νταγιάντα.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι με δημόσια επιστολή τους ζητούν από την κ. Νταγιάντα να λάβει την πρωτοβουλία άμεσης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ), καθώς, όπως υποστηρίζουν η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφία Νικολάου, ολιγωρεί.

Μεταξύ άλλων στην δημόσια επιστολή τους προς την κυρία Νταγιάντα οι 36 δικηγόροι αναφέρουν: «Εσείς όμως, που η ιδιότητα υπό την οποία κατέστητε μέλος της Κ.Ε.Μ. αποτελεί θεσμική εγγύηση, λόγω της εμπεριστατωμένης ενασχόλησής σας με το αντικείμενο του Σωφρονιστικού Δικαίου και την εποπτεία του μεγαλύτερου καταστήματος κράτησης της χώρας, έχετε την υποχρέωση να δράσετε άμεσα, αποκαθιστώντας τουλάχιστον την διοικητική αυθαιρεσία της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας (σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) και να το ζητήσετε σήμερα κιόλας, προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, να αποκατασταθεί η κυβερνητική αυθαιρεσία σε βάρος του και να σωθεί η ζωή του….».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή προς την αντεισαγγελέα Εφετών την  οποία υπογράφει και η εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ.

ΠΡΟΣ

Την κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Α Ι Τ Η Σ Η

Παπαδάκη Κωνσταντίνουτου Αλεξάνδρου, δικηγόρου Αθηνών (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 13679), οδός Κυρίλλου Λουκάρεως 11.

Όπως σας είναι γνωστό, από την διάταξη του άρθρου 10 παρ. 3 Ν. 4703/2020 (ΦΕΚ Α 131/10-7-2020 «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»), η κατά τόπον αρμόδια για την διάλυση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης που βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική αρχή οφείλει προηγουμένως να λαμβάνει προς τούτο την σύμφωνη γνώμη του παρισταμένου αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον δεν παρίσταται αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, η απόφαση διάλυσης της συνάθροισης λαμβάνεται από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης με παράλληλη αμελλητί ενημέρωση του αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Κατά τις παρακάτω ημερομηνίες :

α) Παρασκευή 5/3/2021 και ώρα 18.00΄ καθώς και 

β) Σάββατο 6/3/2021 και ώρα 12.00΄, 

επιχείρησα να συμμετάσχω σε συναθροίσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί στην πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) με θέμα την συμπαράσταση στην απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Οι ανωτέρω συναθροίσεις δεν είχαν γνωστοποιηθεί κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο, αλλά ούτε και είχαν απαγορευθεί ή είχαν τεθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί σε αυτές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραπάνω διατάξεις, ουδεμία δε σχετική αναφορά υφίσταται αναρτημένη, όπως προβλέπεται, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Πλην, όμως, και στις δύο περιπτώσεις, πριν από την ώρα της προγραμματισμένης συνάθροισης, η πλατεία Συντάγματος ήταν κατειλημμένη από αστυνομικές δυνάμεις, οι επικεφαλής των οποίων δήλωναν ρητά ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση της συνάθροισης και προέτρεπαν όσους προσέρχονταν στην πλατεία Συντάγματος να αποχωρήσουν, ενώ περιμετρικά της πλατείας ομάδες αστυνομικών διενεργούσαν έλεγχο στους προσερχομένους και κατά περίπτωση τους απαγόρευαν ή τους απέτρεπαν από την έλευση στην πλατεία Συντάγματος. 

Λίγο δε αργότερα, οι παριστάμενες αστυνομικές δυνάμεις δια της βίας και με ρίψη χημικών, απώθηση και άσκηση σωματικής βίας απομάκρυναν βίαια και διέλυσαν όσους κατορθώσαμε να φτάσουμε στην πλατεία Συντάγματος και επιχειρήσαμε να διαδηλώσουμε, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι ουδεμία βίαιη ενέργεια ή αξιόποινη πράξη τέλεσαν, η οποία να δικαιολογεί οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Παρών ήμουν και εγώ για να συμμετάσχω στις συναθροίσεις αυτές και από την παράνομη συμπεριφορά της Αστυνομίας παρεμποδίστηκε το εκ του άρθρου 11 του ισχύοντος Συντάγματος δικαίωμά μου για πραγματοποίηση συνάθροισης, ενώ υπέστην αναιτίως την αστυνομική βία και την ρίψη χημικών.

Στη συνέχεια και τις δύο φορές, η αστυνομική καταδίωξη όσων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συνάθροιση κινούμενη από την πλατεία Συντάγματος σε άλλα σημεία της Αθήνας αντιμετωπίστηκε κατά τον ίδιο βίαιο τρόπο (απώθηση, σωματική βία από δυνάμεις των ΜΑΤ, εκτόξευση ύδατος από υδροβόλο όχημα της αστυνομίας, ακόμα και από κοντινή απόσταση με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε παρευρισκόμενους διαδηλωτές, ρίψη χημικών και δακρυγόνων) μέχρι πλήρους διαλύσεως κάθε απόπειρας συνάθροισης σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας για τον συγκεκριμένο σκοπό. 

Ενόψει των ανωτέρω και προκειμένου για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μου, παρακαλώ :

1) Να μου γνωστοποιήσετε εγγράφως εάν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέφρασε σύμφωνη γνώμη για την κατά τα άνω διάλυση των ανωτέρω συναθροίσεων ή έστω εάν ενημερώθηκε αμελλητί, όπως έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο και 

2) Να μου χορηγήσετε αντίγραφα των σχετικών εγγράφων σύμφωνης γνώμης και ενημέρωσης της Εισαγγελίας και της όλης σχετικής αλληλογραφίας.

Αθήνα, 9/3/2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo