Τα ανοδικά στηρίγματα για τις 830 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Newsroom L&O 09-03-2021 11:40
Τα ανοδικά στηρίγματα για τις 830 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο
Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να προσπαθεί να διαπεράσει τις 830 μονάδες και να διατηρήσει τα υψηλά των 13 μηνών, ισορροπώντας στις επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις που εύλογα βγαίνουν στο ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,87% στις 834,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.004,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,44% στις 533,83 μονάδες.

Τα ανοδικά στηρίγματα για τις 830 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Τα ανοδικά στηρίγματα για τις 830 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Από τις 28 Ιανουαρίου, όταν ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 726 μονάδες, η ανάκαμψη συνεχίζεται ήπια και σταθερά, με τα κέρδη να ξεπερνούν το 11%. Στο μεσοδιάστημα έγιναν κάποιες "στάσεις" πέριξ των 750 μονάδων, πέριξ των 780 μονάδων και τώρα μεταξύ 820 και 830 μονάδων. Οι στάσεις αυτές μέχρι στιγμής είναι ολιγοήμερες, αλλά απαραίτητες για να κατοχυρωθεί μέρος των κερδών και να αφομοιωθούν τα επίπεδα, πριν ο γενικός δείκτης επιχειρήσει υψηλότερα.

Στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη πάνω από 23%, ήτοι τα διπλάσια, με τον κλαδικό να μην έχει καμία πτωτική συνεδρίαση τις τελευταίες 8. Αν και απέχει από την επόμενη αντίσταση των 550 μονάδων, ο κλάδος, που μαζί με τον ενεργειακό, ηγήθηκε της αντίδρασης του γενικού δείκτη, χρειάζεται μια "στάση" για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα της ανόδου για να τροφοδοτήσει περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο της ρευστότητας, την οποία η αγορά έχει ανάγκη για να κάνει την αποφασιστική υπέρβαση, ίσως να καθυστερήσει να φανεί στο ταμπλό, δεδομένων των αναγκών στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες είναι αυξημένες αυτό το διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εντός του επόμενου διαστήματος δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και οι εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ και Motor Oil.

Δεν φτάνει φυσικά η επιπλέον ρευστότητα για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί η κίνηση, αλλά και οι απαραίτητοι καταλύτες που θα βελτιώσουν την ορατότητα. Στην παρούσα φάση η αγορά προσπαθεί να αξιολογήσει τις νέες θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο και το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και το πως αυτές οι αλλαγές θα επιδράσουν στις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει κέρδη 3,97%, με τις Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Λάμδα, Coca Cola και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Titan, με την ΕΧΑΕ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ κινούνται με μικρές απώλειες, ενώ η Aegean χάνει 1,44%.

 

Πηγή: Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo