23.4 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Επιχειρησιακή αναδίπλωση από την ΕΛ.ΑΣ. μετά τη υπέρμετρη βία κατά πολιτών


    Σε επιχειρησιακή αναδίπλωση και εντολή για προσεκτική αντιμετώπιση των συγκεντρωμένων στις διαδηλώσεις προχωρά η ΕΛ.ΑΣ, μετά τα έκτροπα σε βάρος πολιτών από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στη Νέα Σμύρνη.
    Αμέσως μετά το σάλο που προκάλεσαν τα βίντεο, που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της υπέρμετρης βίας που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί το μεσημέρι της Κυριακής, δόθηκε εντολή σε όλους όσους βρίσκονται στο δρόμο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενέργειες του ενώ τονίστηκε πως σε « κάθε περίπτωση προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
    Ενδεικτική της αλλαγής στάσης αποτελούν οι εικόνες στα συλλαλητήρια της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας.
    Αρχικά πραγματοποιήθηκαν όλα, 4 τον αριθμό, υπο την διακριτική παρουσία της αστυνομίας, ενώ ακόμη και το κάλεσμα υπερ του Δημήτρη Κουφορντίνα, πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία παρέμβαση αστυνομικών ή χρήση ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού, προκειμένου να διαλυθεί η πορεία όπως συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες.
    Είναι δε χαρακτηριστικό της αποδιοργάνωσης που προκάλεσαν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, πως δεν υπήρχε σαφής εντολή για το αν και πότε θα έπρεπε να κλείσει ο δρόμος στην οδό Σταδίου το μεσημέρι της Δευτέρας με την αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να είναι «να μην κλείσει ο δρόμος» ενώ μόλις οι διαδηλωτές απέκλεισαν το οδόστρωμα και δεκάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν στο σημείο ακουγόταν στους ασυρμάτους η εντολή «διακόψτε την κυκλοφορία, διακόψτε την κυκλοφορία», όταν πλέον αυτό είχε γίνει… Η αλλαγή στάσης εκτιμάται ως οπισθοχώρηση και αλλαγή στάση από το ένα στο άλλο άκρο.
    Έτσι λοιπόν από το «κανένα άτομο στη πλατεία Συντάγματος, υπάρχει εντολή απαγόρευσης συγκεντρώσεων» φτάνουμε στο άλλο, που θέλει διαδηλωτές να διακόπτουν την κυκλοφορία για 2 ώρες στην οδό Σταδίου και κανείς να μην παίρνει εντολή προκειμένου να τους ζητήσει να κάνουν την πορεία, όπως κάθε διαμαρτυρόμενος έχει συνταγματικό δικαίωμα, αλλά να μην παρακωλύει την κίνηση στο κέντρο της πόλης.
    Η εικόνα διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ
    Τη ίδια στιγμή διεξάγεται έρευνα από τον Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια για την έναρξη του επεισοδίου και τον ξυλοδαρμό πολιτών παρουσία παιδιών με μεταλλικό γκλόπ από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.
    Μέχρι στιγμής, η εικόνα διαψεύδει κάθε ισχυρισμό της ΓΑΔΑ, «περί επίθεσης από 30 άτομα κατά αστυνομικών», όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής με το μόνο διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό να παρουσιάζει υπέρμετρη βία και ανηλεή ξυλοδαρμό πολιτών.
    Άγνωστο βέβαια παραμένει ποιος ήταν εκείνος ο αξιωματικός που έδωσε εντολή να μεταβούν στη Νέα Σμύρνη αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για να επιβάλουν πρόστιμα και όχι αστυνομικοί του οικείου τμήματος που θα συζητούσαν και θα ζητούσαν από τους πολίτες να διατηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς να ξεφύγει η κατάσταση και να προκληθούν τα έκτροπα που όλοι παρακολούθησαν.
    Εντύπωση τέλος προκαλεί και η στάση ανδρών της ομάδας ΔΡΑΣΗ το βράδυ της Δευτέρας, που μετά το κυνηγητό ατόμων του αναρχικού χώρου, προκάλεσαν, σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο πολιτών που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από τα σημεία που διέρχονταν.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ