• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

 Τώρα που πέρασε η ημέρα της γυναίκας…

Πέτρος Τρουπιώτης 09-03-2021 00:58
 Τώρα που πέρασε η ημέρα της γυναίκας…
Σκέψεις για μια «επέτειο», που μάλλον λειτουργεί αντίθετα από τους υποτιθέμενους σκοπούς της

Σήμερα, που πέρασε και φέτος η «ημέρα της γυναίκας», θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις για την «επέτειο» αυτή.

Μια  ημέρα που έχει, όπως λέγεται, καθιερωθεί για να υποστηριχθούν τα δικαιώματα της γυναίκας, σε όλους τους τομείς.

Ομολογώ πως ίσως παλαιότερα , όταν η μέρα αυτή καθιερώθηκε, στις αρχές του 20ου αιώνα να είχε νόημα, να είχε λογική. Οι γυναίκες τότε όχι απλώς ήταν σε δεύτερη μοίρα, αλλά δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου. Έτσι, η καθιέρωση της ημέρας αυτής βοήθησε σημαντικά , κυρίως στο να έρθει το θέμα της προώθησης των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλους τους τομείς, στην επικαιρότητα.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, εκτιμώ πως η μέρα αυτή μάλλον αρνητικά λειτουργεί για την «ισότητα της γυναίκας».

Και λειτουργεί αρνητικά για δύο κυρίως λόγους

--Ο πρώτος είναι γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά, η γυναίκες (τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο) βρίσκονται παντού, υπάρχουν μάλιστα και τομείς που κυριαρχούν.

 Γυναίκες και άντρες είναι ισότιμοι στις δυτικές κοινωνίες. Ισοτιμία, είναι η σωστή λέξη, μια και η ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε διαφορετικά (με στοιχεία φυσιολογίας) άτομα.

 -- Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την κατάταξη των γυναικών, ως μειονότητας. Όταν κάνουμε υπηρεσίες ισότητας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν οργανώνουμε γιορτές για την προώθηση της γυναίκας, όταν βάζουμε ποσοστώσεις σε ψηφοδέλτια ή διοικητικά συμβούλια οργανισμών και άλλα παρόμοια, είναι σαν να θεωρούμε τη γυναίκα «Είδος προς προστασία».

Και εκτός από το ότι μια τέτοια κατάταξη, θεωρώ ότι είναι μειωτική για τις ίδιες τις γυναίκες και τις ικανότητες τους, υπάρχει και το άλλο ερώτημα: Ποιοι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα της γυναίκας, του υπό προστασία ατόμου;  Οι άντρες προφανώς…

Μήπως και αυτό είναι μια αντίφαση ένας παραλογισμός;

Πιστεύω λοιπόν ότι τέτοιες ημέρες και τέτοιες οργανώσεις ή κρατικοί φορείς, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν σε κάποιους την δικαιολογία πως «βοηθάμε τις γυναίκες», ενώ ουσιαστικά κατατάσσοντάς τες σε «είδος υπό προστασία», τις περιθωριοποιούν. Και παράλληλα, νομιμοποιούνται να τις υπερασπίζονται…..

Ίσως λοιπόν πέρα από ιδεολογήματα και μεγάλες κουβέντες, θα πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Και με την φυσιολογική ροή των πραγμάτων , οι γυναίκες, είμαι σίγουρος, πως θα καταλάβουν τις θέσεις που τους αξίζουν και θα έχουν την ισοτιμία στην κοινωνία.

Ίσως αυτά παραξενεύουν  ή ενοχλούν κάποιες «επαγγελματίες φεμινίστριες», αλλά αν σκεφτούν καλύτερά, μάλλον θα αντιληφθούν πως η ζωή λύνει τα ζητήματα πιο απλά, απ΄ότι τα κάνουν ορισμένες οργανώσεις….

Όλα τα άλλα είναι ή εκ του πονηρού ή τελικά λειτουργούν κατά του «δεύτερου φύλου».

ΥΓ1:  Για την ιστορία, μερικές λεπτομέρειες για το πότε και πως καθιερώθηκε η μέρα αυτή, ως ημέρα της γυναίκας

«Η  πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Ν. Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τον ΟΗΕ».

ΥΓ2:  Αναφέρομαι σε γυναίκες στις δυτικές κοινωνίες, γιατί η κατάσταση σε μουσουλμανικές χώρες ή χώρες της Αφρικής, είναι άλλο ζήτημα. Και εκεί δεν χρειάζεται «προστασία των γυναικών», χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί η καταπίεση είναι μέρος της θρησκείας τους ή των παραδόσεών τους.. Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει εκεί.


[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo