• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο και η συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πέτρος Τρουπιώτης 08-03-2021 00:01
Η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο και η συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι συζητήσεις σήμερα στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, είναι καθοριστικές για πολλές εξελίξεις στην περιοχή

Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, δεν είναι μια επίσκεψη ρουτίνας.

Είναι, όπως λένε και οι ίδιοι οι αρμόδιοι διπλωμάτες, μια κρίσιμη επίσκεψη στην οποία θα «ξεκαθαριστούν ορισμένα κομβικά ζητήματα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αν θέλουμε να πούμε πιο αναλυτικά και πιο «καθαρά» τι σημαίνει αυτό θα λέγαμε ότι ο κ. Δένδιας, πάει σήμερα στο Κάιρο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση όσον αφορά τα ζητήματα σχετικά με τα όρια των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο .
Και βέβαια, το αποτέλεσμα αυτού του ξεκαθαρίσματος (αν λήξει σήμερα ή το επόμενο διάστημα) είναι κρίσιμο για όλες τις ισορροπίες στην περιοχή και τις συμμαχίες.

Εδώ και μήνες, φαίνεται πως υπάρχει μια ισχυρή συνεργασία, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου. Μια συνεργασία που προωθήθηκε πολύ γρήγορα, λόγω των Τουρκικών επιθετικών κινήσεων σε όλα τα μέτωπα, στην περιοχή.

Μια συνεργασία που «επισφραγίστηκε» και από την συνεργασία των ΗΠΑ αλλά και την θετική διάθεση για στήριξη της και από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Όσο και αν όλα αυτά που γίνονται εδώ και ένα χρόνο σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο (και τώρα επεκτείνονται και στο οικονομικό), στην χώρα μας δεν έχουν βρει όσο χώρο θα έπρεπε στα Μέσα Ενημέρωσης, είναι πολύ σημαντικά για τις εξελίξεις στο άμεσο αλλά και το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Γι’ αυτό εξάλλου και έχουν θορυβήσει την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να βρει σημείο επαφής , με όποια χώρα θεωρεί «αδύναμο κρίκο» της συνεργασίας.

Εκτιμά λοιπόν ότι μπορεί «να τα ξαναβρεί» με την Αίγυπτο, παραβλέποντας ότι φιλοξενεί στην Κωνσταντινούπολη και στηρίζει τους «αδελφούς μουσουλμάνους», που αποτελούν κόκκινο πανί για την Αιγυπτιακή ηγεσία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα, τις τελευταίες μέρες μιλούν για «συνεργασίες» αλλά και μεταδίδουν μια σειρά πληροφορίες (που εν μέρει ακυρώνουν τις συμφωνίες της Αιγύπτου με τις άλλες χώρες), χωρίς όμως σαφή αποδεικτικά στοιχεία.

Μια κίνηση του υπουργείου Ενέργειας του Καΐρου, πυροδότησε αυτό τον κύκλο των φημών, κίνηση όμως που το Κάιρο απέδωσε σε λάθος στην συνεργασία του συγκεκριμένου υπουργείου με το υπουργείο Εξωτερικών. Όχι και τόσο πειστική δικαιολογία πάντως…

Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει σαφές στην σημερινή επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Κάιρο, είναι κάτ. αρχήν αν όλα όσα οι Τούρκοι επίσημοι διαδίδουν δεν έχουν καμιά πραγματική βάση και δεύτερον αν τελικά η συνεργασία, τριμερής, τετραμερής και όπως εξελίσσεται , πολυμερής, συνεχίζεται κανονικά.

Όπως φαίνεται η συζήτηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Σίσι, έδειξε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του Καιρου.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν και σήμερα σαφή στην συνάντηση στο Κάιρο, έτσι ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε.
Γιατί στην περιοχή και στην συγκεκριμένη συμμαχία, η Αίγυπτος έχει κομβικό , για να μην πω καθοριστικό ρόλο.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo