• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στην Κω ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Ν. Μηταράκης

lawandorder.gr 06-03-2021 17:15 Τελευταία ενημέρωση: 06-03-2021 17:16
Φωτό από την πρωινή επίσκεψη στη Λέρο
Στην Κω ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Ν. Μηταράκης
Επισκέφθηκαν κατά σειρά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και εν συνεχεία το ΠΡΟΚΕΚΑ για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης Δομής

Την δομή φιλοξενίας στο Πυλί της Κω επισκέφθηκε σήμερα , μετά την επίσκεψη του στη Λέρο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Οι κύριοι Σχοινάς και Μηταράκης έφθασαν λίγο πριν τη 13:00 στην Κω και επισκέφθηκαν κατά σειρά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και εν συνεχεία το ΠΡΟΚΕΚΑ για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης Δομής. Σημειώνεται ότι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κω αλλά και στην Λέρο, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων κλειστών/ελεγχόμενων δομών στα σημεία υποδοχής της χώρας και χρηματοδοτούνται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά την νέα δομή που δημιουργείται που επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών η οποία προς το παρόν φιλοξενεί περίπου 180 άτομα αναμένεται οι συνολικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ελεγχόμενη δομή θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Ο πρώτος στην ασφάλεια, ο δεύτερος στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμένουν στην νέα δομή με νέους χώρους άθλησης και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα ανήλικα προσφυγόπουλα και ο τρίτος στην διασφάλιση και διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού και εν γένει του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

Επιπλέον η νέα δομή θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις με πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα για την υγειονομική περίθαλψη στους τροφίμους ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Κω. Ακόμη έγινε γνωστό ότι η είσοδος στην δομή θα γίνεται με κάρτα εισόδου και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, ενώ θα υπάρχουν και μηχανήματα x-ray scanner τα οποία θα ελέγχουν τις πύλες εισόδου στο ΚΥΤ.

Τέλος θα δημιουργηθούν εντός της δομής, Mini Market με τις άδειες λειτουργίας να δίνονται από τους δήμους των 5 νησιών που διαθέτουν δομές με ανταποδοτικό όφελος (κάτι στο οποίο ο δήμος της Κω είναι αρνητικός).

Ο κ. Σχοινάς σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε, πως η εικόνα της κατάστασης είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015 όπου είχε επισκεφθεί ξανά την Κω με την τότε τραγική εικόνα των 15.000 μεταναστών και προσφύγων να κοιμούνται στους δρόμους. Τα έργα χρηματοδοτούνται 100% από την ΕΕ με 121 εκατ. ευρώ . Είναι ευθύνη της ΕΕ και της Ελλάδας να προετοιμαστεί για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Σε καμία περίπτωση τόνισε ο κ. Σχοινάς η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να το λάβει ως "απειλή" ενώ σημείωσε πως επισκέφθηκαν και τις ισχύουσες δομές ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μηταράκη που έχει επενδύσει στην όλη προσπάθεια .

Ο υπουργός κ. Μηταράκης, σημείωσε πως η χώρα μας έθεσε δυο στόχους, τη μείωση των ροών με μια δίκαιη πολιτική στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και την μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ελληνική υπηρεσία ασύλου είναι η δεύτερη ταχύτερη στην Ευρώπη. Στόχος μας, τόνισε ο υπουργός, είναι τα νησιά να μην βιώσουν την ίδια κρίση των προηγούμενων ετών και επισήμανε πως έχουμε ευθύνη ως χώρα να υπάρχουν κλειστές δομές οι οποίες θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

Διαβάστε και:

Το μήνυμα «η Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα» έστειλε σήμερα από την ακριτική Λέρο ο Μ. Σχοινάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo