Σε ρόλο «ατζέντη όπλων» ο Αμερικανός πρέσβης: Και F-35 και αμερικανικές φρεγάτες για την Ελλάδα

Θανάσης Αργυράκης 04-03-2021 22:05 Τελευταία ενημέρωση: 04-03-2021 22:05
Σε ρόλο «ατζέντη όπλων» ο Αμερικανός πρέσβης: Και F-35 και αμερικανικές φρεγάτες για την Ελλάδα
Ο Πάιατ δεν σταματά τις «επιθέσεις φιλίας» του προς την Ελλάδα

Σε «ατζέντη αμερικανικών όπλων» δείχνει να μετατρέπεται ο Τζέφρι Πάιατ όσο εντείνονται οι ανταγωνισμοί των πολυεθνικών των οπλικών συστημάτων για την πίτα των ελληνικών εξοπλισμών.

Παρ' ότι είναι έντονη η φημολογία ακόμα και για αποχώρησή του από την Ελλάδα, για καλό πόστο στις ΗΠΑ, δεδομένων των στενών σχέσεών του, ειδικά με την Βικτόρια Νούλαντ, νυν βοηθό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και επί Ομπάμα αρμόδιας και για το Κυπριακό (!), ο Τ. Πάιατ δεν σταματά τις «επιθέσεις φιλίας» του προς την Ελλάδα.

Εδώ και πολλούς μήνες, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι διεργασίες για νέους, μεγάλους εξοπλισμούς από τη χώρα μας, ο Αμερικανός πρέσβης δεν έχανε ευκαιρία να διαφημίσει τα «καλά» αμερικανικά όπλα.

Όπως και τώρα, άλλωστε, που, αναφερόμενος στις φρεγάτες τις οποίες θέλει να αγοράσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εμφανώς για να μειώσει τους ανταγωνιστές (Γάλλους, Γερμανούς, Ολλανδούς, Βρετανούς και Ιταλούς), είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν πουλάνε απλώς μέταλλο» (!).

Πέραν της διαφήμισης της αμερικανικής ή της όποιας άλλης εξοπλιστικής «πραμάτειας», το «ζουμί» των δηλώσεων του Τ.Πάιατ ήταν αλλού. Εξετάζεται, είπε, εντατικά το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσιγκτον, σχετικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η «ενδιάμεση λύση», την οποία ζητάει από την Ουάσιγκτον η Αθήνα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, έχει να κάνει με πλοία που θα παράσχουν οι ΗΠΑ, προκειμένου το ελληνικό ΠΝ να καλύψει άμεσα τις μεγάλες του ανάγκες (θεωρούνται περισσότερες από τα υπόλοιπα Όπλα), μέχρι να κατασκευαστούν τα νέα σκάφη.

Μια από τις βασικές προτάσεις που είχε υποβάλλει η Αθήνα ήταν να «παραχωρηθούν» στην Ελλάδα, όταν αποσυρθούν από το αμερικανικό ΠΝ, σκάφη τύπου, Arleigh Burke, μαζί όμως με τον κρίσιμης σημασίας οπλισμό τους, κυρίως το σύστημα, Aegis.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, ήταν επιφυλακτική έναντι αυτού του ενδεχομένου, διότι θεωρούσε ότι έτσι δίδεται «υπεροχή» στην ελληνική πλευρά έναντι της τουρκικής. Ο Τ.Πάιατ, πάντως, δεν έριξε φως σε αυτή την πτυχή, ούτε διευκρίνισε τι θα περιλαμβάνει η αμερικανική «ενδιάμεση λύση».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε, «πακέτο» με την κατασκευή νέων πλοίων, να πουληθούν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, τα οποία θα πάρουν κατασκευαστικό έργο για το νέο πλοίο του ΠΝ. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις μερίδας αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, ήδη από το μέσον του 2020, έως τώρα τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Αλλά και η αμερικανική πλευρά δεν φαίνεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να επιθυμεί την απόκτηση των ναυπηγείων, δίχως προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει το μεγάλο «συμβόλαιο» για αγορά αμερικανικών πλοίων από την Ελλάδα. Ωστόσο, έως τώρα, η πρόταση της Ουάσιγκτον για συγκεκριμένο τύπο αμερικανικού πλοίου δεν φαίνεται να ικανοποιεί το ελληνικό ΠΝ.

Όπως και να' χει, ο Τ.Πάιατ σημείωσε πως οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας. Δεν παρέλειψε να πει, βέβαια, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη» (!).

Στο μεταξύ, ενώ η Ελλάδα δεν έχει αρχίσει ακόμα να παραλαμβάνει τα γαλλικά Rafale (θεωρούνται 4+ γενιάς), και μόλις πρόσφατα εστάλη το πρώτο F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του, σε Viper, ο Αμερικανός πρέσβης έσπευσε κιόλας να προτείνει στη χώρα μας το αμερικανικό αεροσκάφος, πέμπτης γενιάς, και ιδιαίτερα ακριβό, F-35.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα, είπε, για να προσθέσει, πάντως, ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.

Βέβαια, παραμένει ερώτημα κατ' αρχήν εάν οι ΗΠΑ, δεδομένου του «δόγματός» τους ότι δεν πρέπει να διαταραχτεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας, θα δώσει στην Ελλάδα το F-35, χωρίς να το δώσει στην Τουρκία.

Επιπλέον, αδιευκρίνιστο παραμένει πως θα «συνεργαστούν» τα Rafale με τα F-35, και, βέβαια, πόσο θα κοστίσει κάτι τέτοιο.

Ακόμα, αν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τέτοιου είδους «πανάκριβα» ανοίγματα.

Τέλος, πέπλος μυστηρίου καλύπτει τη φημολογία περί πρόθεσης για πώληση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), όπου, ως γνωστόν, η Lockheed Martin έχει δεσπόζουσα θέση, λόγω -και- των προγραμμάτων που «τρέχει» εκεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo