FAZ: Ο Ερντογάν «υπέρμαχος» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 04-03-2021 20:27 Τελευταία ενημέρωση: 04-03-2021 21:29
FAZ: Ο Ερντογάν «υπέρμαχος» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Στην Τουρκία, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να εμποδίζει τους πολίτες να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία των συναθροίσεων

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις, έσπευσε να παρουσιάσει ο Ταγίπ Ερντογάν τα βασικά σημεία του «Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα κάνει «προόδους» και στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών.

Παρατηρώντας ότι, τώρα «Ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάζεται ως φίλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η εφημερίδα αναφέρεται σε μια σειρά επικρίσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί το «Σχεδίου», αλλά και για τη σοβαρή διαφωνία που έχει με αυτό ο ακραίος κυβερνητικός συνεταίρος του Τούρκου προέδρου. Πρόκειται για το εθνικιστικό κόμμα, MHP, από το οποίο το κυβερνών, ΑΚΡ, εξαρτά την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Ερντογάν, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι, με το Σχέδιο, τα επόμενα δύο χρόνια θα ενισχύσει το Κράτος Δικαίου και θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Θα αποτελέσει, επίσης, τη βάση για το νέο Σύνταγμα, το οποίο θα εγκριθεί πριν από το 2023, όταν η Τουρκία θα εορτάσει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της.

Κατά τον Ερντογάν, οι συντάκτες του Σχεδίου εργάστηκαν σκληρά για να βελτιώσουν την ελευθερία της έκφρασης την θρησκευτική ελευθερία. Είπε, μάλιστα, ότι ο χρόνος προφυλάκισης θα μειωθεί και ότι ενώπιον των δικαστηρίων θα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας (!).

Επίσης, ότι ειδική επιτροπή θα εξετάζει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, οι δίκες εναντίον ανηλίκων θα βελτιωθούν και στο μέλλον θα συντάσσεται ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι οι νόμοι για τις εκλογές και τα πολιτικά κόμματα θα τύχουν επεξεργασίας και θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές στη εκλογική ρήτρα του 10% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Υποσχέθηκε, επίσης, στις μη μουσουλμανικές μειονότητες περισσότερα δικαιώματα.

Ωστόσο, παρατηρεί η FAZ, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, το εθνικιστικό, MHP, απορρίπτει το Σχέδιο Δράσης. Αυτό κατέστη σαφές από τον πρόεδρό του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, την ώρα που ο Ερντογάν παρουσίαζε το Σχέδιο Δράσης, καλούσε το Ακυρωτικό Δικαστήριο να επιταχύνει τη διαδικασία απαγόρευσης του φιλο-κουρδικού κόμματος, HDP.

Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, επαίνεσε το Σχέδιο Δράσης ως «κείμενο καλής θέσης» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την εποικοδομητική κριτική (!).

Από τη μεριά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η τουρκική Κοινωνία των Πολιτών αντέδρασαν με σκεπτικισμό.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής -κεμαλικής- αντιπολίτευσης, CHP, Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, έγραψε στο twitter ότι ο Ερντογάν με το Σχέδιό του «απαρίθμησε τα ζητήματα, στα οποία η Τουρκία οπισθοδρόμησε κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του AKP. Το Σχέδιο Δράσης ακούγεται σαν ομολογία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε ότι οι υποσχέσεις στερούνται κάθε αξιοπιστίας. Αυτά που λέει ο Ερντογάν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που κάνει.

Οι σημαντικότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικριτικοί προς την κυβέρνηση Δικηγορικοί Σύλλογοι δήλωσαν ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.

Τόνισαν, επίσης, ότι το Σχέδιο Δράσης δεν περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων, όπως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Ο γνωστός δικηγόρος-ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βεϊσέλ Οκ, έγραψε στο twitter ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία θα ήταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, όπως, για παράδειγμα, του πρώην προέδρου του HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, του μαικήνα, Οσμάν Καβαλά, και του συγγραφέα, Αχμέτ Αλτάν.

Επιφανείς νομικοί επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζουν ποιος θα διοριστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο αποφασίζει για την στελέχωση πολλών θέσεων στο δικαστικό σώμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος καθορίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τον Ιανουάριο, χαρακτηριστικά, διόρισε ως νέο μέλος τον Ιρφάν Φιντάν, ο οποίος το 2016 διέταξε ως εισαγγελέας την σύλληψη του Καβαλά.

Ο συνταγματολόγος, Ιμπραήμ Καμπόγκλου, δήλωσε ότι, όσο ο Ερντογάν καθυβρίζει τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες», όπως έκανε πρόσφατα μετά το διορισμό ενός αμφιλεγόμενου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, έγγραφα όπως το Σχέδιο Δράσης δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά.

Στην Τουρκία, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να εμποδίζει τους πολίτες να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία των συναθροίσεων.

Εκτός από την ΕΕ, οι ΗΠΑ ζητούν επίσης από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις 9 Φεβρουαρίου, 54 Αμερικανοί γερουσιαστές κάλεσαν τον Τζο Μπάϊντεν να ασκήσει την επιρροή του στον Ερντογάν, προκειμένου η Τουρκία να απομακρυνθεί από την αυταρχική της πορεία και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo