Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ: Να αποτρέψουμε απώλειες τύπου Ιμίων στα ελληνοτουρκικά

Θανάσης Αργυράκης 04-03-2021 19:41
Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ: Να αποτρέψουμε απώλειες τύπου Ιμίων στα ελληνοτουρκικά
Ο Στόλτεμπεργκ εμφανίστηκε και πάλι σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας του για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας

Να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν «απώλειες» εξαιτίας των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά, είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ και του «μηχανισμού αποσυμπίεσης» στο πλαίσιο του Οργανισμού, όπου ήδη συναντώνται Έλληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου, κατόπιν προσκλήσεως της πρυτάνεως, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην Επιτρόπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, ο Γ.Στόλτεμπεργκ εμφανίστηκε και πάλι σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας του για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, εξαιτίας των οποίων προκαλείται ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Για μια ακόμη φορά, ακολουθώντας την πρακτική των ίσων αποστάσεων προς την Ελλάδα και την Τουρκία, είπε πως η συνεισφορά του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά είναι ακριβώς ότι ο Οργανισμός λειτουργεί ως «πλατφόρμα για τη μείωση των εντάσεων και των διαφωνιών και την αποτροπή οποιασδήποτε κλιμάκωσης».

Στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών «το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης, γιατί όταν βλέπουμε υπερσυγκέντρωση ελληνικών και τουρκικών πλοίων στην περιοχή, θα πρέπει να αποφύγουμε να πάμε πίσω σε αυτό που είδαμε τη δεκαετία του ’90 όταν παρόμοιες διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία οδήγησαν σε απώλειες», είπε, παραπέμποντας, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην περίπτωση των Ιμίων, οπότε έχασαν τη ζωή τους Έλληνες στρατιωτικοί.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο».

Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, συμπλήρωσε, «δημιουργήσαμε τον μηχανισμό όπου στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται και έχουν συμφωνήσει να υπάρξουν κάποιες βασικές αρχές επικοινωνίας ώστε να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Πολύ περισσότερο, ο Γ.Στόλτεμπεργκ είπε ότι «με αυτόν τον μηχανισμό, το ΝΑΤΟ βοήθησε στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τις υπάρχουσες διαφορές». Μια αναφορά που κατ' επανάληψη έχει κάνει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν, αν και η Αθήνα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επί τούτου έως τώρα. Τουναντίον, αποφεύγει να αναφερθεί ακόμα και στις επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ. Κάτι που, αντίθετα, συστηματικά κάνει η Τουρκία, αποσπώντας έτσι τα επικοινωνιακά πρωτεία.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος, ευλογώντας τα γένια του και τη θέση του στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι «στις διαφορές ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε δει κάποια θετικά βήματα», ενώ ως ένα τέτοιο ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα βγάλει το Orus Reis σε αμφισβητούμενα ύδατα».

Συνολικότερα, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «υπάρχουν προφανείς διαφορές» και τόνισε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί σαν μια πλατφόρμα για την μείωση των εντάσεων και των διαφωνιών και την αποτροπή οποιασδήποτε κλιμάκωσης».

Μάλιστα, όταν ερωτήθη για τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη - μέλη όπως στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου ή για διαφοροποιήσεις κρατών - μελών του ΝΑΤΟ με την επίσημη στρατηγική της Συμμαχίας, όπως η προμήθεια των ρωσικών S400 από την Τουρκία, ο Γ.Στόλτεμπεργκ σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη, η προσήλωση στον βασικό στόχο της Συμμαχίας πάντα διατηρούταν».

Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, μαζί

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΝΑΤΟ και στο μέλλον του, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι πιστεύει «στη διατλαντική συνεργασία, επειδή ένας ισχυρός διατλαντικός δεσμός είναι το θεμέλιο της ασφάλειας της Ευρώπης».

Και πρόσθεσε: «Για περισσότερα από 70 χρόνια, το ΝΑΤΟ ενσαρκώνει αυτή τη μοναδική σχέση. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού της Ευρώπης από τη Βόρεια Αμερική όχι μόνο, θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά και θα διαιρέσει την Ευρώπη. Δεν πιστεύω, λοιπόν, μόνο στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική. Πιστεύω στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μαζί».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo