Κουφοντίνας: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τους δικηγόρους του πολυισοβίτη – Ποια είναι τα αιτήματά τους

Κατερίνα Μάνθου 04-03-2021 08:13 Τελευταία ενημέρωση: 04-03-2021 08:55
Κουφοντίνας: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τους δικηγόρους του πολυισοβίτη – Ποια είναι τα αιτήματά τους
Οι δικηγόροι του πολυισοβίτη στρέφονται κατά της απόρριψης του αιτήματος επαναμεταγωγής στον Κορυδαλλό

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η «υπόθεση Κουφοντίνα» μετά από σχετική αίτηση που κατάθεσαν οι συνήγοροι του πολυισοβίτη Ιωάννα Κούρτοβικ και Θεμιστοκλής Σοφός. Οι δυο δικηγόροι με αίτησή τους προς Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας που λειτουργεί ως δικαστήριο εκτέλεσης των ποινών, ζητούν αναβολή έκτισης της ποινής που έχει επιβληθεί στο μέλος της «17Ν». Σκοπός τους είναι όπως λένε, να μην υποστεί ανήκεστο βλάβη η υγεία του Κουφοντίνα και να σωθεί η ζωή του. Επίσης, με άλλη αίτησή τους οι δικηγόροι του πολυισοβίτη στρέφονται κατά της απόρριψης του αιτήματος επαναμεταγωγής στον Κορυδαλλό , η οποία βέβαια είναι διοικητική πράξη.

 Όπως διευκρίνισε η κυρία Κούρτοβικ ζητάει την αναβολή έκτισης της ποινής  του Δημήτρη Κουφοντίνα όχι για να πάει ο εντολέας της σπίτι του, αλλά για να παραμείνει για ένα μήνα στο νοσοκομείο προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικές ενέργειες των δικηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα εδράζονται στις διατάξεις των άρθρων 556 και το 557 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η κυρία Κούρτοβικ διευκρίνισε ότι η αρμόδια εισαγγελική  λειτουργός  της Λαμίας κυρία Παπακώστα, την ενημέρωσε ότι όπως όλα δείχνουν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι αναρμόδιο να επιληφθεί των αιτημάτων της, αλλά παρ' όλα αυτά, θα εισαγάγει τα αιτήματα στο Συμβούλιο προς κρίση. Παράλληλα, η ίδια εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την άποψη, σύμφωνα  με την δικηγόρο, ότι αρμόδια για να επιληφθούν μέρους των αιτημάτων της είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, η συνήγορος μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος δήλωσε: «Καταθέσαμε αίτηση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο λειτουργεί ως δικαστήριο εκτελέσεως ποινών για να ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων με τις οποίες μετήχθη στο Δομοκό ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας και να κρίνει επί της εγκυρότητας ή της ακυρότητας τους. Για εμάς (οι πράξεις) είναι άκυρες διότι δεν πληρούν ούτε τα τυπικά ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια νομιμότητας».

Επίσης η συνήγορος τόνισε: «Καταθέσαμε και μια αίτηση όχι διακοπής αλλά αναβολής έκτισης της ποινής με δεδομένο ότι η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που υπάρχει ανάγκη να αρθεί η κράτηση, όχι γιατί θα γυρίσει σπίτι του, -δεν μπορεί να γυρίσει σπίτι του- αλλά γιατί θα πρέπει να παραμείνει ένα μήνα τουλάχιστον για να μπορέσει να αποκατασταθεί η κατάσταση της υγείας του. Και αυτόν τον μήνα θα ήταν καλό να μην υπάρχει αστυνομική φρούρηση μέσα και έξω από το θάλαμο της εντατικής, διότι όπως ξέρετε και μέσα στο θάλαμο της εντατικής υπάρχει φρουρά και υπάρχουν ένστολοι με όλον τον εξοπλισμό τους».

Το αίτημα αναβολής ή διακοπής της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα θα εξεταστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo