• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τα μέτρα, αφού κρίθηκαν αναγκαία, πρέπει να εφαρμοσθούν

Πέτρος Τρουπιώτης 04-03-2021 00:01 Τελευταία ενημέρωση: 04-03-2021 00:03
Τα μέτρα, αφού κρίθηκαν αναγκαία, πρέπει να εφαρμοσθούν
Αν η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τον στόχο της θα πρέπει «να σπάσει αυγά»

«Να ΄μαστε πάλι εδώ Ανδρέα…»

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται το τραγούδι αυτό των Ανδρέα Μικρούτσικου και Μανώλη Ρασούλη.

Να ΄μαστε πάλι εδώ, λοιπόν, με νέα μέτρα, μια και όπως φαίνεται το κύμα του κορονοϊού (δεν ξέρω αν είναι το δεύτερο ή το τρίτο, δεν έχει εξάλλου σημασία), όχι μόνον δεν λέει να μειωθεί, αλλά μέρα με την μέρα δείχνει τα δόντια του όλο και περισσότερο.

Έτσι λοιπόν, μπαίνουμε και πάλι σε ένα κύκλο νέων μέτρων. Μέτρων που εκτός από τον εκνευρισμό και την ενόχληση στους πολίτες,, προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στην ήδη αναιμική ελληνική οικονομία.

Τα νέα αυτά μέτρα θα βοηθήσουν έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση του φαινομένου, ώστε , να αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει και πάλι «το νερό στο αυλάκι» στην οικονομική δραστηριότητα.

Θεωρητικώς, όπως τουλάχιστον λένε οι ειδικοί, ναι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των καταστάσεων, που σε συνδυασμό με το συνεχώς και αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμένων, θα οδηγήσει στον απεγκλωβισμό από την σημερινή κατάσταση.

Και λέω θεωρητικώς, όχι μόνον γιατί οι εκτιμήσεις των ειδικών και τα σχετικά «μοντέλα», πρέπει να δούμε πως λειτουργούν στην πράξη, αλλά ιδίως γιατί όπως φαίνεται τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας, δεν λειτουργούν τα μέτρα.
Και όταν λέω δεν λειτουργούν, εννοώ, δεν εφαρμόζονται. Και η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να είναι υποχρέωση των πολιτών, όμως υπάρχει και ένα ακόμα στάδιο: Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, οφείλει αυτός που τα έχει θεσπίσει να φροντίζει να τηρηθούν. Με οποιοδήποτε κόστος.

Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εκτός της αποτυχίας τους, την οποία βεβαίως θα χρεωθεί (όπως τώρα) αυτός που έβαλε τα μέτρα, υπάρχει και η απαξίωση- γελοιοποίηση που ακολουθεί.

Και αυτό το τελευταίο, δυστυχώς, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί.

Αν η εφαρμογή των μέτρων δεν ελέγχεται, όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, τότε προκαλούνται μια σειρά από παρενέργειες.

--- Ο σκοπός που ελήφθησαν τα μέτρα , δηλαδή ο περιορισμός της διάδοσης του κορονοϊού, δεν επιτυγχάνεται. Και αυτό βεβαίως προκαλεί πολύ μεγάλα προβλήματα, από το σύστημα υγείας έως την οικονομία.

--- Οι εφαρμόζοντες τα μέτρα θεωρούν τους εαυτούς τους κορόιδα, μια και βλέπουν ότι τελικά μόνον αυτοί τα τηρούν και παράλληλα, δεν υπάρχει καμία βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης. Και βέβαια, αρχίζουν και αυτοί να τα αγνοούν.

--- Υπάρχει απαξίωση των αρχών που έλαβαν τα μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνον σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε άλλες στο μέλλον, δεν θα μπορούν να επιβάλλουν αποφάσεις.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τον στόχο της, να προστατέψει την υγεία των πολιτών, οφείλει, αφού θεώρησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναγκαία και θα οδηγήσουν σε βελτίωση των δεδομένων, να φροντίσει για την εφαρμογή τους.

Και, καλώς ή κακώς, η εφαρμογή μέτρων προβλέπει και ποινές, προβλέπει και σύγκρουση με ομάδες και συστήματα.
Όμως η κυβέρνηση οφείλει να το κάνει.

Δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορη καθημερινές πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας, μια για τον δολοφόνο Κουφοντινα και μια για το νομοσχέδιο για την παιδεία.

Δεν μπορεί να έχουν χαλαρώσει τόσο οι έλεγχοι, που τελικά ούτε αυτό το τυπικό sms να μην στέλνουν οι περισσότεροι.

Δεν μπορεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, να υπάρχει περισσότερη κίνηση αυτοκινήτων απ΄ ότι μήνες πριν, χωρίς την απειλή της πανδημίας.

Αν η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τον στόχο της θα πρέπει « να σπάσει αυγά». Δηλαδή , να επιβάλλει - με κάθε μέσο - τις αποφάσεις της…

Αλλιώς, ας μην τις παίρνει…

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo