ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ποιο το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία;

lawandorder.gr 03-03-2021 21:19 Τελευταία ενημέρωση: 03-03-2021 21:20
Ποιο το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία;
Η αποδοχή των Ενόπλων Δυνάμεων από την κοινωνία είναι εμφανής ακόμα και σε δημοσκοπικές έρευνες

Του Ιάσονα Αλεξάνδρου*

Με αφορμή την συμβολή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση και της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μήδεια», επιβεβαιώθηκε, για μία ακόμη φορά, η συνεχής συνεισφορά τους στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία της χώρας. Η επιβεβαίωση έρχεται από την ίδια την κοινωνία, που περιβάλλει με εμπιστοσύνη τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.1

 

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού το προσωπικό των ΕΔ είναι πραγματικά πανταχού παρών, όταν η κοινωνία το χρειάζεται. Έργα υποδομής, με τη διάθεση οχημάτων για τη διευθέτηση ή συντήρηση ζωτικών έργων που εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, με τη διάθεση στρατιωτικού προσωπικού σε περιφερειακά Νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών υγείας και φυσικά με την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού αεροδιακομιδών όταν χρειάζεται.
Το προσωπικό επίσης, είναι δίπλα στην κοινωνία σε κάθε φυσική καταστροφή με την άμεση διάθεση οχημάτων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την βοήθεια που παρέχουν με τα αεροπορικά μέσα που συμβάλλουν καίρια στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Και στην αντιμετώπιση της πανδημίας όμως, μια επιχείρηση ύψιστης εθνικής και κοινωνικής σημασίας, αφού έχει να κάνει με την υγεία, τη ζωή και την ελευθερία των πολιτών, οι ένοπλες δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, με 130 κέντρα σε όλη την Ελλάδα να διενεργούν Rapid Test για την επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και την συνεχή υποστήριξη στην Επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πριν από 2 εβδομάδες μάλιστα, άρχισε η λειτουργία του Μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου «Προμηθέας» στην Αθήνα και του αντιστοίχου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργούν αποκλειστικά με στρατιωτικό προσωπικό και στα οποία έχουν ήδη εμβολιαστεί χιλιάδες συμπολίτες μας.

Εκτός όμως από το κοινωνικό αποτύπωμα, που οι πολίτες βιώνουμε καθημερινά, υπάρχει και το οικονομικό το οποίο μπορεί να αποτυπωθεί σήμερα πλέον και με αριθμούς. Και όταν λέμε οικονομικό αποτύπωμα, εννοούμε τη θετική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική οικονομία είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Και για να είμαστε πιο ακριβείς, εννοούμε την αξία που προκύπτει από τους φόρους που αντλούνται, την δραστηριότητα για τους φορείς και τις εταιρείες που αλληλεπιδρούν με τις ΕΔ και τέλος την επίδραση που έχει στις τοπικές κοινωνίες η κατανάλωση και οι δαπάνες του προσωπικού των ΕΔ σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα λοιπόν με επίσημες πηγές, αυτό το αποτύπωμα υπολογίστηκε για το έτος 2019 και ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς το 2,17% του εθνικού ΑΕΠ! Μία τεράστια δηλαδή οικονομική συμβολή που διαχρονικά υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι εκείνος ο πυλώνας του κράτους, που λειτουργεί αδιάκοπα και σε πολλαπλά επίπεδα.
Εκπαιδεύονται και λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι σε κάθε απειλή της Εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας, ενώ την ίδια στιγμή είναι εκεί όταν η κοινωνία τις χρειάζεται και με μία δομή που απαιτεί την παρουσία τους ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας.

Εκεί, το προσωπικό και οι οικογένειες τους συντελούν αποφασιστικά στην υποστήριξη και την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και των πιο ακριτικών.

Το στρατιωτικό προσωπικό υλοποιώντας με αποτελεσματικό τρόπο, όπως αποδεικνύεται, την έννοια της εξωστρέφειας, χτίζει από τον καιρό της ειρήνης ισχυρότατους δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, διότι γνωρίζει ότι -αν χρειαστεί σε καιρό πολέμου- και η κοινωνία θα είναι μαζί τους για την αντιμετώπιση της όποιας απειλής. Και όπως επιβεβαιώνουν οι αριθμοί αλλά και οι έρευνες, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανταποκρίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και σε αυτή την αποστολή.

1 https://kaparesearch.com/wp-content/uploads/2020/11/Liberalism_FNF_2020_GR.pdf

*Ο Ιάσονας Αλεξάνδρου είναι πολιτικός αναλυτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo