Κάιρο προς Αγκυρα: Η Αίγυπτος ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της

Θανάσης Αργυράκης 03-03-2021 19:50 Τελευταία ενημέρωση: 03-03-2021 20:01
Κάιρο προς Αγκυρα: Η Αίγυπτος ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της
Δριμύ κατηγορώ για την τουρκική παρουσία σε αραβικές χώρες

Να ασχοληθεί με τα του οίκου της και να να μην προσέρχεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής των αιγυπτιακών συμφερόντων, κάλεσε την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Ο ίδιος, ταυτόχρονα, επέκρινε την Τουρκία για την εμπλοκή της σε αραβικές χώρες. Κάτι που αφορά άμεσα το Κάιρο, δεδομένης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας κυρίως στην γείτονα, Λιβύη.

Μετά από ημέρες πανηγυρικών τόνων της Αγκυρας, που γίνονταν εμφανείς μέσα από τα δημοσιεύματα του φυλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, που υποστήριζε ότι, με τις αποφάσεις του, το Κάιρο αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τις αξιώσεις της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η Αίγυπτος, δια του Σ.Σούκρι, απάντησε σήμερα στην Αγκυρα.

Η απάντηση ήλθε ως αντίλογος στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι, τόσο με την οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, όσο και με τις προκηρύξεις διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών κοντά στη γραμμή που θεωρεί η Τουρκία ότι της ανήκει η θαλάσσια περιοχή στην Α.Μεσόγειο, η Αίγυπτος δείχνει ότι «σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα»(!).

Ο Σ. Σούκρι, ωστόσο, αναφερόμενος στις τουρκικές δηλώσεις, είπε ότι αυτές προκαλούν έκπληξη και ταυτόχρονα είναι αντιφατικές. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Αίγυπτος έχει επίγνωση των συμφερόντων της και είναι σε θέση να τα υπερασπιστεί.

Οι δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων για την Αίγυπτο, είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι «ασχολούνται με αυτό που πρέπει να κάνει η Αίγυπτος, είναι εκπληκτικές και αντιφατικές».

Νομίζουν, πρόσθεσε, ότι «ξέρουν καλύτερα ποια είναι τα συμφέροντα της Αιγύπτου από εκείνους που είναι πράγματι υπεύθυνοι για την προστασία τους», και κατέληξε, καλώντας την Τουρκία να ασχοληθεί με τα του οίκου της και όχι με την Αίγυπτο.

Αναφερόμενος, επίσης, στις «προτάσεις» Τσαβούσογλου να οριοθετήσουν Αίγυπτος και Τουρκία την ΑΟΖ τους, απάντησε πως η Αίγυπτος είναι γνωστή για τις δεσμεύσεις της στο διεθνές Δίκαιο και στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και ως εκ τούτου υπογράφει συμφωνίες από μια υγιή διεθνή προοπτική. Κάτι που αποτελεί ευθεία αιχμή προς την Αγκυρα, η οποία δεν έχει προσυπογράψει, ως γνωστόν, το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, ο Σ. Σούκρι κατηγόρησε δριμύτητα την Τουρκία για την στρατιωτική παρουσία της αραβικές χώρες, διερωτόμενος: «Ποια είναι η νομιμότητα, πάνω στην οποία κάποιοι χτίζουν άδικα την στρατιωτική τους παρουσία σε αραβικές χώρες;»

Τα θαλάσσια «οικόπεδα» που προκήρυξε η Αίγυπτος:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo