ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Lockdown: Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά με Κικίλια για τα μέτρα

lawandorder.gr 03-03-2021 11:40 Τελευταία ενημέρωση: 03-03-2021 11:41
Lockdown: Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά με Κικίλια για τα μέτρα
Ποια σενάρια εξετάζονται για νέους περιορισμούς

O Νίκος Χαρδαλιάς θα παραβρεθεί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της Πολιτείας έτσι ώστε να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που καλπάζει στη χώρα μας και πιέζει αφόρητα το ΕΣΥ.

Από τις 11 συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί περιοριστικά μέτρα τα οποία θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα ισχύ από αύριο, Τσικνοπέμπτη.

Η σημερινή συζήτηση της Επιτροπής αναμένεται δύσκολη και ενδεχομένως χρονοβόρα, καθώς στην εξίσωση βρίσκεται η κόπωση των πολιτών εξαιτίας της οποίας δεν τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Για αυτό και ενώ ένα lockdown τύπου Μαρτίου θεωρείται ότι θα “ρίξει” το ρυθμό μεταδοτικότητας και μολύνσεων ώστε μετά από δύο εβδομάδες να μπορέσουν να επανεκκινήσουν κάποιες δραστηριότητες, δεν είναι απόφαση που θα ληφθεί εύκολα λόγω των συνεπειών που επιφέρει. Επίσης, κομβικής σημασίας που θα απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες είναι εάν το σύστημα διαχωρισμού της χώρας σε ζώνες (“πορτοκαλί”, “κόκκινο” και “βαθύ κόκκινο”) έχει νόημα από τη στιγμή που το ιικό φορτίο είναι “βαρύ” για όλη τη χώρα. Θεωρείται πιθανό οι ειδικοί να εισηγηθούν ένα σκληρό, πανεθνικό, lockdown όπως το Μάρτιο του 2020.

Ποια σενάρια εξετάζονται για νέους περιορισμούς

  • Ένα 15νθήμερο lockdown τύπου Μαρτίου 2020 με κλειστό το βιομηχανικό τομέα. Θεωρείται, πάντως, δύσκολο να κλείσουν εργοστάσια και βιομηχανίες με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
  • Στα σενάρια εντάσσεται ο περιορισμός κίνησης με τον κωδικό 6 των sms. Εξετάζεται η χρήση του μόνο για…πεζούς. Δηλαδή, να μην είναι εφικτή η μετάβαση των πολιτών σε άλλη περιοχή ή σε άλλο δήμο, με τη χρήση αυτοκινήτου ή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς για άθληση ή περπάτημα.
  • Προβληματισμός επικρατεί για την κατάχρηση του κωδικού 4, που σχετίζεται με την παροχή βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυξηθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση του κωδικού.
  • Δεν αποκλείεται να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, που έχει οδηγήσει σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους και σούπερ μάρκετ τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo