Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Κούγιας - Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας οι καταγγελίες για κακουργήματα

Κατερίνα Μάνθου 03-03-2021 08:07 Τελευταία ενημέρωση: 03-03-2021 08:08
Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Κούγιας - Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας οι καταγγελίες για κακουργήματα
Οι καταγγελίες  περιλαμβάνονται στους 18 συνολικά φακέλους που προσκόμισε χθες στην εισαγγελία ο Πασχάλης Τσαρούχας

Στον Άρειο Πάγο με τρεις αναφορές κατά δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση Λιγνάδη, μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος του προφυλακισμένου σκηνοθέτη.

Όπως έχει ανακοινώσει προτίθεται να καταθέσει τις αναφορές αυτές κατά των συγκεκριμένων εισαγγελέων και δικαστών, διότι όπως κατήγγειλε οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί δεν εφάρμοσαν το νόμο στη περίπτωση του εντολέα του και τον προφυλάκισαν στηριζόμενοι σε μια «αμφιβόλου αξιοπιστίας» μαρτυρία καταστρέφοντας έτσι τη ζωή του.  

Μάλιστα, ο κ. Κούγιας έχει ανακοινώσει ότι εκτός των εισαγγελέων που άσκησαν τη δίωξη κατά του σκηνοθέτη και της ανακρίτριας που τον προφυλάκισε, θα καταθέσει αναφορά και κατά του προέδρου και των μελών του δικαστικού συμβουλίου, οι οποί εξέδωσαν το βούλευμα που απέρριψε «την ιδιαίτερα αιτιολογημένη νομικά ένσταση ακυρότητος της ασκηθείσας ποινικής δίωξης και του εντάλματος συλλήψεως».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κούγιας στο σκεπτικό του βουλεύματος οι δικαστές συμπεριέλαβαν «έγγραφα και κρίσεις από την απολογία του κατηγορουμένου που ακόμη δεν είχε λάβει χώρα, αλλά ξεκίνησε μετά την έκδοση του βουλεύματος και διήρκεσε τουλάχιστον 5 ώρες, οι δε καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως του κατηγορουμένου ελήφθησαν και ολοκληρώθηκαν μετά την απολογία του και τουλάχιστον 7 ώρες μετά την έκδοση του βουλεύματος».

Την ίδια ώρα, η εισαγγελική έρευνα για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου και των τεχνών συνεχίζεται. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν καταγγελίες ηθοποιών κατά τουλάχιστον τριών συναδέλφων τους οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αφορούν σε διάπραξη κακουργημάτων. Οι καταγγελίες  περιλαμβάνονται στους 18 συνολικά φακέλους που προσκόμισε χθες στην εισαγγελία ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Πασχάλης Τσαρούχας.

Άμεσα εξάλλου θα πρέπει να αναμένεται και η απόφαση της εισαγγελίας και για μια ακόμη δικογραφία, η οποία αφορά στο αδίκημα του βιασμού που έχει αποδοθεί σε ηθοποιό με μήνυση. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει διενεργηθεί προανάκριση με εντολή εισαγγελέα.

Οι κινήσεις των θυμάτων

Εν τω μεταξύ χθες από την πλευρά των θυμάτων ο Ιωάννης Βλάχος δικηγόρων ενός εκ των μηνυτών του Δ. Λιγνάδη ζήτησε να ερευνηθούν τα ψηφιακά αρχεία του κατηγορούμενου σκηνοθέτη. Ο ίδιος κατέθεσε στην εισαγγελία και κατάλογο με μάρτυρες προς εξέταση. Σε δήλωσή του ο κ. Βλάχος ανέφερε: «Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής να στηρίξουμε την κατηγορία, εισέφερα σήμερα στοιχεία στην ανακριτική διαδικασία. Έναν κατάλογο μαρτύρων οι οποίοι θα έρθουν να καταθέσουν κρίσιμα περιστατικά, καθώς και ένα αίτημα για κατάσχεση των ψηφιακών δεδομένων του κατηγορούμενου, να διερευνηθούν από τα αρμόδια εγκληματολογία εργαστήρια της ΓΑΔΑ ως προς το περιεχόμενο τους η ως προς τυχόν παρεμβάσεις που έχουν γίνει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Λιγνάδη ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι υπέβαλλε αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κατηγορούμενου σκηνοθέτη με έναν εκ των μηνυτών του, ο οποίος κατήγγειλε   για βιασμό του σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου τον Αύγουστο του 2015.  Ακόμη κατάθεσε και αίτημα για αυτοψία στο χώρο του ξενοδοχείου, αφού όπως αναφέρει ο εντολέας του δεν βρέθηκε ποτέ στο συγκεκριμένο σημείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo