Ο «ύποπτος» ρόλος της Βρετανίας στο Kυπριακό: Ναι μεν «διζωνική Ομοσπονδία», αλλά δείξτε «ευελιξία»

Θανάσης Αργυράκης 02-03-2021 21:00
Ο «ύποπτος» ρόλος της Βρετανίας στο Kυπριακό: Ναι μεν «διζωνική Ομοσπονδία», αλλά δείξτε «ευελιξία»
Το Λονδίνο, με εύσχημο τρόπο, αποφεύγει να ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά υπέρ μια λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ

Ολοένα περισσότερα ερωτηματικά γεννά η στάση του Λονδίνου έναντι του Κυπριακού, ενόψει της νέας διεθνούς Διάσκεψης που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.

Τη στιγμή που Άγκυρα και κατεχόμενα εγκαταλείπουν κάθε συζήτηση για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι η βασική παράμετρος των αποφάσεων του ΟΗΕ, και εμφανίζονται να υποστηρίζουν σθεναρά τη μαξιμαλιστική θέση περί τετελεσμένης διχοτόμησης της Μεγαλονήσου και δημιουργίας δύο κρατών, προκειμένου να πετύχουν τη «λύση» της Συνομοσπονδίας, το Λονδίνο, με εύσχημο τρόπο, αποφεύγει να ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, δηλώνει πως ναι μεν η βάση της διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά καλεί την Αθήνα και τη Λευκωσία σε «ευελιξία» και «πραγματισμό».

Και, βέβαια, δεν κάνει κανένα λόγο για απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, ούτε και για κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων. Στο τελευταίο σημείο, πάντως, το Λονδίνο τα προηγούμενα χρόνια δήλωνε ότι είναι διατεθειμένο να αποποιηθεί αυτού του «δικαιώματός» του. Ως γνωστόν, η Βρετανία διαθέτει μια τεράστια στρατιωτική βάση στην Κύπρο.

Σε ερώτηση, λοιπόν, που υπέβαλε το μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, Μπάμπος Χαραλάμπους, εκ μέρους του κόμματος των Εργατικών, αν ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, ως τη μόνη βάση για μια πολιτική διευθέτηση στο νησί της Κύπρου, ενόψει των συνομιλιών 5 + 1 που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα στη Γενεύη, ο Ν. Ράαμπ απάντησε:

«Επισκέφθηκα την Κύπρο πρόσφατα και μίλησα με τον πρόεδρο, Αναστασιάδη, και με τον Ερσίν Τατάρ, τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Αυτό είναι, φυσικά, το σημείο εκκίνησης. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή είναι να πάνε και οι δύο πλευρές σε αυτές τις συνομιλίες του ΟΗΕ 5 + 1 χωρίς προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμπλακούμε πάλι στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού που μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή και ανθεκτική ειρήνη για το ολόκληρη την Κύπρο».

Ο ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό ουδέποτε θεωρήθηκε «αντικειμενικός». Τουναντίον, ανέκαθεν έκλινε προς τη μεριά της Τουρκίας, την οποία, με «κομψό» τρόπο, στήριζε. Το ίδιο έπραξε ο βρετανικός παράγων και στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017. Τώρα, μάλιστα, με τις ήξεις αφήξεις του Ντομινίκ Ράαμπ, το Λονδίνο ενισχύει τις ορέξεις της Τουρκίας και των κατεχομένων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo