Η Άγκυρα επιχαίρει: Στην Αν. Μεσόγειο η Αίγυπτος «ανοίγει την πόρτα» στην Τουρκία - Ανησυχία στην Αθήνα

Θανάσης Αργυράκης 02-03-2021 18:47
Η Άγκυρα επιχαίρει: Στην Αν. Μεσόγειο η Αίγυπτος «ανοίγει την πόρτα» στην Τουρκία - Ανησυχία στην Αθήνα
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κάϊρο κρατάει μια ιδιαίτερα «προσεκτική» στάση τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία

Επιχαίρει η Αγκυρα και θριαμβολογεί ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος για την απόφαση της Αιγύπτου να προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ακριβώς λίγο κάτω από το σημείο που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι «δικό» της, και φτάνουν τα όρια της -μη οριοθετημένης, βέβαια, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ).

Κατά την Άγκυρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, κάτι τέτοιο σημαίνει την έμμεση παραδοχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και ότι το Κάϊρο αποστασιοποιείται από τις διαφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο από τη μια, και στην Τουρκία από την άλλη. Πολύ περισσότερο, ότι, πλέον, δεν αποκλείεται ακόμα και η οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου. Κάτι, πάντως, που στην παρούσα φαντάζει εξαιρετικά αμφίβολο.

Τακτική αποστάσεων

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κάϊρο κρατάει μια ιδιαίτερα «προσεκτική» στάση τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Αντίστοιχη τακτική, εξάλλου, ακολούθησε και στην περίπτωση της -προ μηνών- υπογραφής της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, όπου ουδεμία συζήτηση έγινε για περιληφθεί στα σχέδια και το Καστελόριζο. Εδώ και αρκετά χρόνια, άλλωστε, το Κάϊρο απέφευγε να εμπλακεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων σε 24 συνολικά «οικόπεδα», από το Σουέζ και τη Δυτική Σαχάρα, έως την Ανατολική Μεσόγειο, έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες περί «επαφών» της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει φημολογία για ματαίωση του σχεδίου -ισραηλινής ως επί το πλείστον έμπνευσης- υποθαλάσσιου αγωγού, EastMed, που θα μετέφερε φυσικό αέριο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη. Τώρα, γίνεται λόγος για αγωγό προς την Αίγυπτο και από εκεί με άλλον αγωγό, προς Κρήτη, με κατεύθυνση τη Δ.Ευρώπη.

Να σημειωθεί, πάντως, πως το σχέδιο EastMed ανέκαθεν θεωρείτο εξαιρετικά ακριβό εγχείρημα. Μάλιστα, τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Ιταλία, αλλά και μερίδα «ειδικών» στην Κύπρο, θεωρούσε ως την πλέον συμφέρουσα εκδοχή, τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Α.Μεσογείου (θαλάσσιες περιοχές Κύπρου, Ισραήλ) στην Αίγυπτο. Πόσο μάλλον, αφού η Αίγυπτος είχε τις υποδομές υγροποίησής του. Από εκεί, στη συνέχεια, υγροποιημένο θα μεταφερόταν στην Ευρώπη με τάνκερ.

Οπως και να χει, η σημερινή φημολογία για αγωγό από την Αίγυπτο προς την Κρήτη, επίσης θεωρείται προβληματική και το σχέδιο ακριβό.

Εκτός αυτού, τα κάθε λογής σχέδια για αξιοποίηση των κοιτασμάτων, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν, δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως.

Στα όρια των διεκδικήσεων

Ανεξαρτήτως αυτού, η Αίγυπτος, της οποίας οι θαλάσσιες περιοχές στην Α.Μεσόγειο αποδεδειγμένα έχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, προκήρυξε διαγωνισμούς, με έναν από αυτούς να αφορά κομμάτι («οικόπεδο») που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα όρια των τουρκικών διεκδικήσεων. Ειδικότερα, μεταξύ του σημείου οριοθέτησης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και της διεκδικούμενης από την Τουρκία περιοχής.

Η Τουρκία, ως γνωστόν, ισχυρίζεται ότι της ανήκει θαλάσσιος χώρος σχεδόν μέχρι τη σημερινή αιγυπτιακή ΑΟΖ. Σε όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να προστεθούν και οι απαιτήσεις της Αγκυρας βάσει του ψευδεπίγραφου συμφώνου για καθορισμό της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, διεκδικεί σχεδόν το ήμισυ της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στον 28ο Μεσημβρινό, όπου βρίσκεται η γραμμή χάραξης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και στον 32ο Μεσημβρινό, της κυπρο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Σε αυτό το σημείο, ακριβώς δίπλα από τον 28ο Μεσημβρινό και τη γραμμή των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, η Αίγυπτος προκήρυξε διαγωνισμό για ένα «οικόπεδο».

Η Αγκυρα επιχαίρει

Ο τουρκικός Τύπος, λοιπόν, χαρακτηρίζει την κίνηση της Αιγύπτου ως «άνοιγμα πόρτας από το Κάϊρο στην Άγκυρα», ενώ υποστηρίζει ότι αυτό «προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα».

Ενδεικτικά είναι ορισμένα δημοσιεύματα, όπου γίνεται λόγος για «Κλάδο ελαίας από την Αίγυπτο στην Τουρκία που αναστατώνει την Ελλάδα», για «ανοιχτή πόρτα από το Κάιρο στην Άγκυρα», ότι «το Κάιρο μισάνοιξε την πόρτα στην Άγκυρα, στη Μεσόγειο», καθώς και ότι «η Αίγυπτος κλείνει το μάτι σε συμφωνία με την Τουρκία».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά την όποια κινητικότητα, Αίγυπτος και Ισραήλ διατηρούν ακόμα εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Μια κατάσταση, η οποία, παρά τους πανηγυρικούς τόνους στον τουρκικό Τύπο, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

Τουρκικά σενάρια οριοθέτησης

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, δεν έχασε την ευκαιρία να επανεμφανιστεί ένας εκ των θεωρούμενων ως «εμπνευστές» του τουρκολιβυκού μνημονίου, υποναυάρχος εν αποστρατεία, Τσιχάτ Γαϊτσί.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η προκήρυξη της Αιγύπτου για το 18ο τεμάχιο δείχνει μία πιθανή μελλοντική συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Καΐρου και Αγκύρας, δεδομένου, εξάλλου, ότι η Αίγυπτος κερδίζει μεγαλύτερη περιοχή από την τουρκική πρόταση παρά με την ελληνική.

Ο Τ.Γαϊτσί, επίσης, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Στο σημειο, δηλαδή, που βρίσκεται το Καστελόριζο. Κάτι που, για μια ακόμη φορά, δείχνει ότι η Αγκυρα θα επιθυμούσε μια συμφωνία Αιγύπτου - Τουρκίας που να «καπελώνει» το Καστελόριζο.

Τέλος, ανέφερε πως η συμφωνία για το φυσικό αέριο μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και η πιθανότητα μη υλοποίησης του αγωγού, EastMed, οφείλεται στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η Τουρκία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo