• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Άγκυρα: Οι Ευρωπαίοι το Μάρτιο στην Τουρκία - Οχι «φόρμουλα Κρήτης» για τους S-400

Θανάσης Αργυράκης 02-03-2021 17:01
Άγκυρα: Οι Ευρωπαίοι το Μάρτιο στην Τουρκία - Οχι «φόρμουλα Κρήτης» για τους S-400
Οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι αποφάσισαν, ακριβώς λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, νέα ανοίγματα - Αμείωτη η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ

Εν αναμονεί της τουρκικής απάντησης στην ελληνική πρόσκληση για τον επαναληπτικό γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, εν μέσω εξόδων του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, με τη μεγάλη τουρκική άσκηση, «Γαλάζια πατρίδα», να βρίσκεται σε εξέλιξη, και με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να έχει καθοριστεί στις 25 Μαρτίου, ο χαρακτηριζόμενος ως «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δηλώνει ότι «στο πρώτο ήμισυ του Μαρτίου αναμένουμε μια επίσκεψη υψηλού επιπέδου από την ΕΕ».

Ενώ, δηλαδή, συντάσσεται η έκθεση από τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, και στην οποία, όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κανονικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι αποφάσισαν, ακριβώς λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, νέα ανοίγματα προς την Τουρκία.

Εκτός της επίσκεψης, είπε ο Ι.Καλίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τουρκική εφημερίδα, Sabah, «υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης του προέδρου μας στις Βρυξέλλες. Οι εργασίες συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να σημειωθεί πρόοδος».

Τα «βασικά θέματα», όπως εξήγησε, είναι «η ανανέωση της συμφωνίας για τη μετανάστευση, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η εφαρμογή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων».

Κατά τον Ι.Καλίν, «μπορούμε να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα θέματα». Ειδικά, μάλιστα, στο Μεταναστευτικό, είπε, «θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ανανέωση» της συμφωνίας Εε - Τουρκίας.

Η «φόρμουλα της Κρήτης»

Όσον αφορά τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400, που αποτελούν σοβαρό πεδίο τριβής ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, ο Ι. Καλίν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος είχε πει ότι η Τουρκία μπορεί να συζητήσει με τις ΗΠΑ μια λύση τύπου «φόρμουλας Κρήτης».

Ο Ι. Καλίν προσπάθησε να πείσει ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του Ακάρ δεν αποδόθηκαν ορθά(!). «Μία τέτοια φόρμουλα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα μας. Ο υπουργός δεν εννοούσε κάτι τέτοιο. Αυτό το θέμα έχει διαστρεβλωθεί ελαφρώς».

Ουσιαστικά, η «φόρμουλα Κρήτης» είναι το αντίστοιχο με τους ελληνικούς S-300, οι οποίοι έχουν «αποθηκευτεί» στην Κρήτη και δεν χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά.

Τώρα, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου εμφανίζεται να αναιρεί ακόμα και τον Χ. Ακάρ, όπως όλα δείχνουν, στο πλαίσιο του «παζαριού» που θέλει να κάνει η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, ενώ δεν της παραδόθηκαν τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, F-35, που ήταν ήδη έτοιμα για την γείτονα.

«Δεν λάβαμε την απόφασή μας για τους S-400 εν μία νυκτί», είπε ο Ι.Καλίν. Και πρόθεσε: «Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση από αυτήν την απόφαση».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που θεωρούν ότι οι S-400 αποτελούν κίνδυνο για τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα, ο Ι. Καλίν ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα «δεν αποτελούν απειλή για το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ ή για τα F-35 και ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα εξετάσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας, τις οποίες εγείρει η αμερικανική πλευρά. Έχουμε υποβάλει μια πρόταση και την επαναλαμβάνουμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Είναι δυνατόν».

Ο Ι. Καλίν, μάλιστα, εμφανίστηκε ανοικτός στην προοπτική η Τουρκία να προμηθευτεί και Patriot, είπε ότι επίκειται άμεσα επικοινωνία Μπάϊντεν - Ερντογάν, και, όταν ερωτήθη εάν υπάρχει συνδιαλλαγή κάτω από το τραπέζι προκειμένου να εγκαταλείψει η Αγκυρα τους S-400, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να πάψουν να υποστηρίζουν το κουρδικό ένοπλο κίνημα, YPG, στη Συρία, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει τέτοια διαπραγμάτευση» (!).

Σημαντική για τις ΗΠΑ

Οσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «είχαν πολλές φορές τα πάνω τους και τα κάτω τους», ακόμα και «περιόδους έντασης», είπε ότι «έχουν μακρά ιστορία», και συμπλήρωσε πως «εάν υπάρχει ένα πράγμα που δεν έχει αλλάξει, αυτό είναι ότι παραμένει αμείωτη η στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή».

Κατά τον Ι. Καλίν, οι ΗΠΑ «θα θέλουν να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία», ειδικά με δεδομένες τις «εξελίξεις στην περιοχή, το Ιράκ, τη Συρία, το Καραμπάχ, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα θέματα. Δεν βλέπω κανένα σημαντικό πρόβλημα σε αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο».

Από την άλλη, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «διαφωνίες» ως προς «τα F-35, τις κυρώσεις CAATSA, τους S-400, την παρουσία της FETÖ (σ.σ. «Γκιουλενιστές») στις ΗΠΑ και το PYD/YPG. Υπήρχαν από την εποχή του Ομπάμα, συνεχίστηκαν επί Τράμπ και πέρασαν στην εποχή του Μπάϊντεν», είπε.

Αναφερόμενος, τέλος, στις επαφές της τουρκικής πλευράς με την αμερικανική, τόσο σε επίπεδο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του ίδιου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέϊκ Σάλιβαν, υποστήριξε ότι «προτάσσεται η βούληση για επίλυση των ζητημάτων, επί των οποίων έχουμε διαφωνήσει, δια της διπλωματίας, συνομιλώντας και κάνοντας διαπραγματεύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo