Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Μην προχωρήσετε στον καταστροφικό ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Newsroom L&O 02-03-2021 14:26
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Μην προχωρήσετε στον καταστροφικό ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/2 το μεσημέρι, έξω από το μουσείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας 22, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των μεγάλων κρατικών μουσείων, αναφέρεται με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ο ΣΕΑ γνωστοποιεί την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων του ΒΧΜ για την κινητοποίηση, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στα «σχέδια μετατροπής του διοικητικού καθεστώτος των Μουσείων, που χρόνια μένουν στα συρτάρια αλλά ποτέ δεν έπαψε να απεργάζεται η κ. υπουργός Πολιτισμού» και τα οποία «οδηγούν στην αποδόμηση και ουσιαστική διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Όπως ενημερώνει ο ΣΕΑ, στη συγκέντρωση διαβάστηκαν επίσης το μήνυμα συμπαράστασης των εργαζομένων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και αποσπάσματα από την ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη των 119 αρχαιολόγων, αφυπηρετησάντων στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στο κείμενό τους, το οποίο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων και οι παλαιές διευθύντριες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου και Ευγενία Χαλκιά, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας και ζητούμε από τον πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να μην αποκόψουν τα πέντε μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ζητούμε να μην προχωρήσουν στον καταστροφικό ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει στην απόσχιση και άλλων μουσείων και μεγάλων αρχαιολογικών χώρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo