Βούλιαξε το έδαφος στη Νίσυρο: "Ξεφύτρωσαν" κρατήρες και ρωγμές (βίντεο)

lawandorder.gr 02-03-2021 14:05
Βούλιαξε το έδαφος στη Νίσυρο:
Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, μετέβη για επιτόπια έρευνα

Μετά από 25 χρόνια συναγερμός χτύπησε στην Νίσυρο, μετά τα φαινόμενα ρωγματώσεων, βυθίσεων και καταπτώσεων βράχων που σημειώθηκαν τελευταία στο νησί.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, μετέβη για επιτόπια έρευνα και επιβεβαιώθηκε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, που τελεί εν υπνώσει. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι επιστήμονες καθησύχασαν τους κατοίκους και τοποθέτησαν ειδικό σταθμό παρακολούθησης της δραστηριότητος.

Όταν ο Ποσειδώνας, πέταξε ένα κομμάτι της Κω στον γίγαντα Πολυβώτη, πριν από 150.000 χρόνια και σχηματίστηκε η Νίσυρος ήταν βέβαιο ότι το κτύπημα θα συνόδευε το νησί σε όλη του την ύπαρξη.

Οι μεγάλες ρωγμές, οι τρύπες που αναδύουν την έντονη μυρωδιά από θειάφι, υπενθυμίζουν ότι ο ηφαιστειακός κίνδυνος είναι υπαρκτός. Δεν περιορίζεται στην εντυπωσιακή Καλδέρα και στην διαφυγή αερίων από τον πυθμένα στον κρατήρα του Στέφανου. Η Νίσυρος είναι ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο. Μεταξύ 1996-97 σημειώθηκε μια μικρή σεισμική δραστηριότητα, χωρίς κάτι αξιόλογο έκτοτε.

Κάθε εδαφική παραμόρφωση, σεισμικότητα, ή δραστηριότητα ατμών εντάσσεται στα πρόδρομα φαινόμενα των ηφαιστειακών εκρήξεων, επισημαίνουν οι ειδικοί. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα ηρεμίας του ηφαιστείου, τόσο πιο ισχυρή αναμένεται η έκρηξη που θα ακολουθήσει.

Η Νίσυρος θεωρείται το δυναμικότερο και με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ερευνημένο γεωθερμικό πεδίο του κόσμου σε περιβάλλον σύγκρουσης πλακών. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή σημειώθηκε πριν από περίπου 25.000 χρόνια, αλλά έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καταγραφεί από το 1887.

 

Πηγή thetoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo