«Θύελλα» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη στήριξη σε Κουφοντίνα - Ομάδα δικαστών ζητεί ανάκληση της ανακοίνωσης

Κατερίνα Μάνθου 01-03-2021 08:06
«Θύελλα» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη στήριξη σε Κουφοντίνα - Ομάδα δικαστών ζητεί ανάκληση της ανακοίνωσης
 Χθες, ο πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Σαλάτας με επιστολή του ζήτησε και εκείνος την ανάκληση της επίμαχης δήλωσης καταγγέλλοντας τον κ. Σεβαστίδη για «αυταρχισμό, ύβρεις και ιδεοληψίες» κατά το πρόσφατο παρελθόν

Πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων για τη δήλωση στήριξης προς το Δημήτρη Κουφοντίνα που εξέδωσε προ ημερών η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), υπό τον πρόεδρο της Χριστόφορο Σεβαστίδη.

Χθες, ο πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Σαλάτας με επιστολή του ζήτησε και εκείνος την ανάκληση της επίμαχης δήλωσης καταγγέλλοντας τον κ. Σεβαστίδη για «αυταρχισμό, ύβρεις και ιδεοληψίες» κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Στη επιστολή του ο κ. Σαλάτας, δηλώνει ότι συνυπογράφει «το από 26-2-2021 κείμενο των μελών της Ένωσης περί ανάκλησης της τελευταίας ως άνω ανακοίνωσης - Δελτίο Τύπου». Σκοπός είναι, όπως λέει, «ο Πρόεδρος της Ένωσης και οι υπόλοιποι της ομάδας του (άραγε συμφωνούν όλοι με τις τουλάχιστον άκαιρες αυτές τοποθετήσεις;) μήπως και καταλάβουν τον ρόλο τους και τον προορισμό τους».

Στο ίδιο πνεύμα, είναι και η επιστολή του Εφέτη Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του προεδρείου της Ένωσης, δηλώνοντας πως: «Αρνούμαι να συμμετέχω σε μια ένωση που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της με εκθέτουν ως μέλος της συλλογικότητας και δεν σέβονται το καταστατικό της. Περίμενα μέχρι σήμερα μια λέξη σας , όχι αυτή της συγνώμης , αλλά εσείς παραμένετε ΚΟΥΦΟΙ στην έκρηξη που μόνοι σας δημιουργήσατε. Σας ζητώ να φύγετε πριν κάνετε και άλλη ζημία στην Ένωση».

Ηχηρή παραίτηση

Με αφορμή, άλλωστε, την έκδοση της ανακοίνωσης για τον Κουφοντίνα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος, θύμα και ο ίδιος αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, δήλωσε ότι παραιτείται από μέλος της Ένωσης. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του η επίμαχη ενέργεια της ΕνΔΕ, ήτοι η έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης είναι «καθ’ όλα αμφιλεγόμενη και χωρίς εμφανή κίνητρα, παραβιάζουσα κατάφορα την αρχή της ισονομίας».

Από την πλευρά του με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος Εφετών και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ Παν. Λυμπερόπουλος, ανέφερε για την ανακοίνωση της Ένωσης :«Η δημόσια τοποθέτηση της ΕνΔΕ του κ. Σεβαστίδη υπέρ αιτημάτων συγκεκριμένου κατάδικου δεν είναι απλά μια αντικαταστατική ενέργεια. Συνιστά θεσμική εκτροπή. Παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών του Κράτους και προσβάλλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τις σχετικές υποθέσεις. Η εξακολουθητική μη θεσμική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η διοίκηση της ένωσης δικαιώνει δυστυχώς πολύ σύντομα τους φόβους και την αγωνία που διατύπωσα για το μέλλον της παραιτούμενος από το ΔΣ την 21.9.2020».

«Ολοκληρωτισμός»

Επίσης, τέσσερις ακόμη δικαστές με κοινή δήλωσή τους καυτηρίασαν την έκδοση της επίμαχης ανακοίνωσης και άφησαν βαρύτατες αιχμές για τη στάση και τους χειρισμούς του προεδρείου της. Ειδικότερα, ο πρόεδρος Πρωτοδικών και μέλος του ΔΣ της ΕνΔΕ Δημήτριος Φούκας, η Εφέτης και μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ Ελευθερία Κώνστα, ο αντεισαγγελέας Εφετών Ευστάθιος Βεργώνης και η Πρωτοδίκης Μαίρη Μπουτάκη σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν:

«Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς η έκδοση του με αριθμό 59/24-2-2021 δελτίου τύπου της ΕνΔΕ, με το οποίο η Ένωση ζητούσε από την πολιτεία την ικανοποίηση των αιτημάτων απεργού πείνας-καταδικασμένου για σωρεία ανθρωποκτονιών και τρομοκρατικών πράξεων. Το περιστατικό αυτό πρέπει να θεωρηθεί ενταγμένο στην γενικότερη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι, τον Μάιο του 2019, ο πρόεδρος της Ένωσης αρθρογράφησε υπέρ του ψευδοεπιχειρήματος ότι δεν επιτρέπεται ο σωφρονισμός του δράστη, εφόσον αυτός προέρχεται από τον χώρο της ακροαριστερής τρομοκρατίας.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το προεδρείο αρνήθηκε την έκδοση ανακοίνωσης καταδίκης της επίθεσης που έγινε σε βάρος του Πρυτάνεως του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το έγγραφο αίτημά μας προς το ΔΣ και την εσκεμμένη παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις δίκες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» και των λοιπών τρομοκρατικών οργανώσεων στον κατάλογο των «εμβληματικών» δικών που συνέταξε ο κος Σεβαστίδης. Και όλα αυτά ενώ ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος συναδέλφων συνεχώς μακραίνει και ενώ το δικαστικό σώμα θρηνεί νεκρούς από την δράση των τρομοκρατών….».

«Χωρίς νομιμοποίηση»

Εξάλλου, 14 δικαστικοί λειτουργοί με δήλωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στο dikastis.gr αναφέρουν πως η επίμαχη ανακοίνωση δεν υπάγεται σε κανένα από τους καταστατικούς σκοπούς της Ένωσης και συνεπώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, «ως διοικούν αυτήν όργανο στο πλαίσιο και υπό τους περιορισμούς του Καταστατικού, δεν νομιμοποιείται να προβαίνει για λογαριασμό της σε τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες, είτε εκδίδονται ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, εκφράζουν μόνο τους συντάκτες τους που δεν εκπροσωπούν, εν προκειμένω, τα μέλη της Ένωσης». Την δήλωση αυτή υπογράφουν οι δικαστές Αντώνιος - Ελευθέριος Βόμβας, Πρωτοδίκης, Βασιλική Μητσοπούλου, Πρωτοδίκης, Ζήσης Χατζημπύρρος, Πρωτοδίκης, Ειρήνη Ευθυμιάδου, Πρωτοδίκης, Ευθαλία Αναγνώστου, Πρωτοδίκης Χρυσάνθη Μάντη, Πρωτοδίκης, Νικόλαος Μαργαρίτης, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Μαρία - Κλεάνθη Γεωργέλλη, Πρωτοδίκης, Δημήτριος Βογιατζής, Πρωτοδίκης, Άννα Δεληανδρέου, Πρωτοδίκης, Δημήτριος Παχάκης, Πρωτοδίκης, Ελένη Κιουσέογλου, Πρωτοδίκης, Χρυσή Βεγλιρή, Πρωτοδίκης και Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης.

Η επίμαχη ανακοίνωση και η απάντηση

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση στήριξης του Δημήτρη Κουφοντίνα από το γραφείο Τύπου της Ένωσης, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις αναφέρει τα εξής: «Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».

Από την πλευρά του, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε μεταξύ άλλων σε προσωπική του δήλωση πως η επίμαχη ανακοίνωση της ΕνΔΕ επί της ουσίας: «Επανέλαβε τον αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος σεβασμό που οφείλει να δείχνει η Πολιτεία απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Επικαλέστηκε τις αρχές του ουμανισμού, γέννημα του Διαφωτισμού, που έβγαλε την ανθρωπότητα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα. Αν και προβλήθηκε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ως κάτι καινοφανές δεν ήταν παρά άλλη μία έκκληση να μεριμνήσει το Κράτος για την ζωή και την υγεία ενός πολυισοβίτη κρατουμένου του οποίου η ζωή κινδυνεύει μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo