20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ποιοι εκτέλεσαν μεγαλέμπορο ναρκωτικών στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στα Τίρανα


    Μαφιόζικη εκτέλεση έγινε την Πέμπτη το πρωί στον προαύλιο χώρο του Πρωθυπουργικού Μεγάρου στο κέντρο των Τιράνων. Ο Μπεχάρ Σοφία, ηγετικό στέλεχος του αλβανο-τουρκικού δικτύου διακίνησης ηρωίνης προς την Ε.Ε. έπεσε θύμα συμβολαίου θανάτου με δύο σφαίρες στο θώρακα.
    Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα ο Σοφία είχε ηγετικό ρόλο σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης αφγανικής ηρωίνης. Η διακίνηση ξεκινούσε από την Τουρκία με προορισμό χώρες της Ε.Ε. όπως την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο.
    Ο Σοφία είχε συλληφθεί το 1998 στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους Αλβανούς κατά την πρώτη τους απόπειρα να εξάγουν μία μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε συνεργασία με Τούρκους εμπόρους. Υπό άγνωστες συνθήκες τα μέλη της ομάδας είχαν τότε αφεθεί ελεύθερα.
    Έκτοτε ο Σοφία στα Τίρανα φρόντιζε να διατηρεί χαμηλό προφίλ, ενώ κατά καιρούς ανέπτυσσε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του tachydromos.org ο Σοφία διατηρούσε υψηλές διασυνδέσεις με Αστυνομία και Εισαγγελικές αρχές, ενώ έχαιρε και πολιτικής κάλυψης.
    Το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών του Σοφία εκτιμάται ότι τελούσε υπό την αρχηγία του Τούρκου Αμπντουλσεμάν Τουργκούτ, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2018 για εμπόριο ναρκωτικών και σύσταση τρομοκρατικής ομάδας. Ο Τουργκούτ είχε συλληφθεί το 2011 στα Τίρανα μετά από ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών, όμως είχε καταφέρει να δραπετεύσει όταν το Εφετείο Τιράνων μετέτρεψε την προφυλάκιση σε κατ οίκον περιορισμό.
    Ο συνεργός του Σοφία ωστόσο εκτιμάται ότι είχε ανάμειξη και σε μία αστυνομική επιχείρηση σύλληψης φυγόδικου εμπόρου ναρκωτικών στο Δυρράχιο το 2013 κατά την οποία υπήρξαν θύματα αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας.
    Ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα με ανάρτησή του στα social media προσέδωσε πολιτική χροιά στην υπόθεση ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στα καρτέλ ναρκωτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο Μπεχάρ Σοφία εκτελέστηκε από την Ιταλική Ντραγκέτα η οποία φιλοδοξεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τη διακίνηση ναρκωτικών από την Ανατολή προς τις αγορές της Δύσης και να εκτοπίσει την κυριαρχία της αλβανικής μαφίας.
    Δημοσιευμάτα κάνουν λόγο για επαφές και δραστηριότητες της Ιταλικής Ντραγκέτας στην Αλβανία, η οποία ξεπλένει μεγάλο μερίδιο των κερδών της μέσω του κατασκευαστικού τομέα.
    *Με πληροφορίες από το tachydromos.org


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ