• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Όταν το αυτονόητο, γίνεται (επιτέλους) πράξη…..

Πέτρος Τρουπιώτης 27-02-2021 00:01
Όταν το αυτονόητο, γίνεται (επιτέλους) πράξη…..
Τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για τις αλλαγές που προωθεί στην εκπαίδευση

Είναι κάτι που ομολογώ ότι δεν το έχουμε συνηθίσει.

Αναφέρομαι στα θετικά σχόλια που κάνει η τελευταία έκθεση «Ενισχυμένης Εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον χώρο της Παιδείας.

Και λέω δεν το έχουμε συνηθίσει, γιατί την τελευταία δεκαετία, τα σχόλια που βλέπουν τις δημοσιότητα σε αντίστοιχες εκθέσεις ευρωπαϊκών (και άλλων) οργάνων για την χώρα μας, συνήθως κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Βρίσκουν καθυστερήσεις, παλινδρομήσεις, προβλήματα στην οργάνωση και γενικώς πράγματα που μόνον θετικά δεν μπορούν να τα κρίνουν.

Έτσι, μια θετική αναφορά σε αντίστοιχη έκθεση, ομολογώ ότι όχι μόνον ξαφνιάζει ευχάριστα αλλά αξίζει και να επισημανθεί.

Ποια είναι όμως ακριβώς τα στοιχεία που θεωρούνται αξία επαίνου από τα μέλη της Επιτροπής;

Μεταξύ άλλων τομέων πολιτικής, η έκθεση  αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γοργά σε δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Και εξηγεί η Επιτροπή

-Η μια μεταρρύθμιση, αυτή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και την καλύτερη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

-Η δεύτερη είναι ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Φεβρουάριο του 2021 ο οποίος στοχεύει, με τη σειρά του, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων και στη βελτίωση της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης.

Στην έκθεση επίσης γίνεται αναφορά και στις αξιολογήσεις (εσωτερικές και εξωτερικές των σχολείων).

Θα μου πείτε, για τέτοιες αλλαγές, αυτονόητες θα έλεγε κανείς, χρειάζονται εύσημα και μπράβο;

Χρειάζονται θετικές επισημάνσεις για τον ρόλο της υπουργού Παιδείας κ Νίκη  Κεραμέως;

Η απάντηση είναι ναι. Και είναι ναι, γιατί προφανώς και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, έχουν αντιληφθεί την «ιδιομορφία» της χώρας μας.

Έχουν καταλάβει πως, ότι για όλο τον άλλο , δυτικό κόσμο, είναι φυσιολογικό , για την χώρα μας δεν είναι απλό να εφαρμοσθεί.

Γιατί ορισμένες φορές, τις τελευταίες δεκαετίες, τα αυτονόητα δείχνουν να μην υπάρχουν στην χώρα μας.

Γιατί, αλλιώς τί νόημα θα είχε η επιβράβευση για αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών. Δηλαδή, για κάτι που γίνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, πλην της χώρας μας…

Τι νόημα θα είχε να υπάρξουν εύσημα για την βελτίωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, όταν σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνον) εδώ και δεκαετίες ο τομέας αυτός έχει αναπτυχθεί και συνδεθεί άμεσα με την αγορά εργασίας. (Μόνον στην χώρα μας, προεκλογικά , κάναμε και τα ΤΕΙ, τα τεχνολογικά ιδρύματα υποτίθεται, και αυτά πανεπιστήμια, μήπως και αλιευθεί καμία ψήφος…).

Το νόημα θα ήταν να πάρουμε «μπράβο» για αλλαγές στα πανεπιστήμια, αν αυτά , στοιχειωδώς λειτουργούσαν με τα στάνταρ των Ευρωπαϊκών αντιστοίχων , σε σπουδές, προσωπικό ερευνά αλλά και σε συνθήκες καθαριότητας και ασφάλειας.

Είπαμε όμως, στην Ελλάδα, εδώ που έχουμε φτάσει το αυτονόητο, όταν γίνεται πράξη χρειάζεται επιβράβευση…

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo