Επίσημη επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Σκόπια

lawandorder.gr 26-02-2021 19:38 Τελευταία ενημέρωση: 26-02-2021 19:38
Επίσημη επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Σκόπια
Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και και τον Υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι.

Στη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον ομόλογό του Υπουργό Εσωτερικών συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και της τρομοκρατίας.

Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης επέδωσε την ελληνική πρόταση επί του σχεδίου διμερούς Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Σημείωσε, δε, ότι για την επίτευξη των κοινών στόχων είναι κρίσιμη η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε ότι αφορά στη μετονομασία υπουργείων, Δημοσίων Υπηρεσιών, δημοσίων κτηρίων, οδών και την αφαίρεση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη συνάντησή τους τόνισε την έμπρακτη υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, πάντα στη βάση των ισχυουσών προϋποθέσεων και τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των εργασιών της Κοινής Επιτροπής των δύο χωρών για τη διάνοιξη δύο νέων συνοριακών σημείων, στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας και στους Προμάχους και το Μάιντεν. 

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Ρούσσος Κούνδουρος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ελευθέριος Χαρδαλιάς και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Πρέσβης Λουκάς Τσώκος.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να αναζητήσουμε τρόπους και μεθόδους ενίσχυσης της διμερούς διασυνοριακής συνεργασίας, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας τόσο για την εσωτερική ασφάλεια των χωρών μας, όσο και για την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Επενδύουμε στην καλή γειτονία, σύμφωνα πάντοτε με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς επίσης και με την καθιέρωση διαύλων επικοινωνίας.

Εκτιμώ πως σήμερα εγκαινιάζεται μια διαδικασία άμεσης συνεργασίας στη βάση αμοιβαίας εκτίμησης, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, για να προσφέρουμε αποτελεσματικότερες υπηρεσίες ασφάλειας στους πολίτες και τις χώρες μας.

Για τον σκοπό αυτό, αναγνωρίσαμε ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα στις διμερείς μας σχέσεις είναι η συνομολόγηση μιας Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για την ενίσχυση της συνεργασίας των Αρχών Επιβολής του Νόμου σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Παράλληλα, εξετάζουμε από κοινού τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Κέντρου Επαφής Αστυνομικής Συνεργασίας, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συνεργασιών με τις αρμόδιες Αρχές άλλων χωρών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo