Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμό

Σύνταξη Law & Order 26-02-2021 14:33 Τελευταία ενημέρωση: 26-02-2021 14:34
Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμό
Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου απέναντι σε κάθε μορφή κακοποίησης και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ως προς τον βιασμό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κατά τη χθεσινή συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία και τις παρεμβάσεις του ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου απέναντι σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης, αλλά και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ως προς τον βιασμό.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός για την παρενόχληση και την κακοποίηση ανέφερε:

«Οι πρωτοβουλίες που ανακοινώνω έχουν έναν διπλό στόχο. Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων, του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως, να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

-Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

-Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

-Θεσπίζουμε -και το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό- ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές Αρχές.

-Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας.

-Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

-Σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.

-Και βέβαια θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

-Οι παρεμβάσεις αυτές δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του Ε.Σ.Υ., των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

- Τέλος, επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».

Σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ως προς τον βιασμό ο πρωθυπουργός επισήμανε τα εξής:

«Κύριε Τσίπρα, για τα ζητήματα του βιασμού δεν ήσασταν καλά ενημερωμένος. Θα σας ενημερώσω, λοιπόν, ακριβώς τι έγινε. Θα θυμάστε πολύ καλά πόσο μεγάλη σκόνη σήκωσε η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ που έγινε εσπευσμένα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές χωρίς να μας δώσετε καμία απολύτως εξήγηση γιατί συνέβη αυτό. Ήταν μία πράξη την οποία στηλίτευσαν και πολλά στελέχη του κόμματός σας, καθώς και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος διαφωνούσε ανοιχτά με αυτή σας την πρωτοβουλία.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας νέος Ποινικός Κώδικας ισχύει πάντα η ευμενέστερη διάταξη και μία ημέρα να ισχύσει. Γι’ αυτό και είχαμε ασκήσει τόσο έντονη κριτική στην ψήφιση του Ποινικού Κώδικα έτσι όπως το κάνατε, Και δεν έχετε δώσει ποτέ εξηγήσεις γιατί προχωρήσατε σε αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς, λοιπόν, αφού είχαμε στηλιτεύσει έντονα την επιλογή σας, είχαμε πει ότι αν με το καλό μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα αλλάξουμε τον Ποινικό Κώδικα. Και πράγματι το κάναμε αυτό. Στο άρθρο 336 περί βιασμού επαναφέρουμε τη δεκαετία και τα ισόβια για τον ομαδικό βιασμό. Τι κάνατε κ. Τσίπρα για αυτές τις διατάξεις; Τις καταψηφίσατε… Αυστηροποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα. Εσείς αυτή την αυστηροποίηση γι’ αυτά τα εγκλήματα την καταψηφίσατε. Αυτό θα γράψει η ιστορία τελικά και αυτή είναι και η αλήθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo