Τι μάθαμε (αν μάθαμε) από την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή

Πέτρος Τρουπιώτης 26-02-2021 00:02
Τι μάθαμε (αν μάθαμε) από την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή
Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν τις περισσότερες φορές, προετοιμασμένους μονολόγους, οι οποίοι, ορισμένες μάλιστα φορές, δεν αγγίζουν ο ένας τον άλλο, ούτε έστω σε κάποια σημεία

Οι συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή, ιδιαίτερα όταν γίνονται κάτω από την πίεση συγκεκριμένων γεγονότων (όπως για παράδειγμα η χθεσινή), συνήθως δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στον μέσο πολίτη τηλεθεατή-ακροατή.

Αποτελούν τις περισσότερες φορές, προετοιμασμένους μονολόγους, οι οποίοι, ορισμένες μάλιστα φορές, δεν αγγίζουν ο ένας τον άλλο, ούτε έστω σε κάποια σημεία.

Γι’ αυτό, γενικώς, δεν είμαι φίλος των σχετικών συζητήσεων, εκτός και αν από αυτές μπορούμε να βγάλουμε κάτι συγκεκριμένο. Να έχουν ένα ορατό και εφαρμόσιμο αποτέλεσμα.

Όμως, συνήθως, χρησιμοποιούνται είτε από την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε από την εκάστοτε αντιπολίτευση, ως αφορμές για να υπάρξει μονόλογος προβολής των θέσεων του καθενός και μάλιστα όχι πάντα για το συγκεκριμένο προς συζήτηση θέμα, αλλά γενικότερα….

Και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Αντί να χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες που δίνει το πολιτικό μας σύστημα, το σύστημα της Δυτικής Ευρώπης δηλαδή, για να υπάρξουν αποτελέσματα που θα βοηθήσουν την ζωή των πολιτών, τις χρησιμοποιούμε (οι πολιτικοί δηλαδή τις χρησιμοποιούν) κυρίως για λόγους προβολής των θέσεων τους και των ιδίων.

«Δεν γίνεται έτσι δουλειά», που έλεγε και παλαιός Έλληνας ηθοποιός σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ομολογώ πως και εγώ, αρκετές φορές, έχω παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ατάκες που ανταλλάσσουν εκατέρωθεν οι πολιτικοί αρχηγοί. Τα «καρφώματα» που κάνει ο ένας στον άλλο. Και μπορεί να είναι και κάτι ευχάριστο.

Μόνο που συνήθως, δεν είναι χρήσιμο για τη χώρα, δεν έχει «θετικό αποτύπωμα», όπως λένε τώρα, για τους πολίτες.

Χθες για παράδειγμα , ακούσαμε πολλές ατάκες και επιχειρήματα, που τις τελευταίες μέρες έχουν εξαντληθεί στον δημόσιο διάλογο σε μέσα ενημέρωσης αλλά και κοινωνικά δίκτυα.

Ακούσαμε μια περίληψη, ας πούμε, όσων διακινούνται και από τις δύο πλευρές τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Κι όμως, αυτό που περίμενε ο μέσος πολίτης ήταν να γίνει μια συζήτηση που να αφορά το αύριο, το τι μέλλει γενέσθαι. Σε τι μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα και κυρίως πώς και πότε θα το υλοποιήσουν.

Και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν το ακούσαμε, για μια ακόμα φορά…

ΥΓ.: Όσο για τις ανακοινώσεις που έκανε χθες η κυβέρνηση, για «κρατικό me-too» , για αλλαγές στην νομοθεσία και άλλα σχετικά, δεν μπορεί να πει κάνεις ότι δεν ήταν θετικές. Το αντίθετο μάλιστα. Μόνον που οι οποίες ανακοινώσεις γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων, μοιάζουν στον μέσο πολίτη ως «άρπα-κόλλα κινήσεις», για να καλύψουμε τη στιγμή…

 Ίσως, μια ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων με χρονοδιαγράμματα, θα ήταν πολύ καλύτερη αν γινόταν σε νεκρό χρόνο,


[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo