Μάχη Τουρκίας-ΡΚΚ-ΗΠΑ-Ευρώπης: Φιάσκο ή τουρκικό σχέδιο εν ψυχρώ δολοφονίας των Τούρκων που κρατούσε το PKK;

Θανάσης Αργυράκης 25-02-2021 21:51
Μάχη Τουρκίας-ΡΚΚ-ΗΠΑ-Ευρώπης: Φιάσκο ή τουρκικό σχέδιο εν ψυχρώ δολοφονίας των Τούρκων που κρατούσε το PKK;
Η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ ότι τους εκτέλεσε

Σε μείζον επικοινωνιακό θέμα διεθνώς έχει αναγάγει η Αγκυρα τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτικών, κατά τη διάρκεια επιχείρησης «απελευθέρωσής» τους, στα βουνά Γκάρε, στο Βόρειο Ιράκ, σε περιοχή που έχει τη βάση του το ΡΚΚ.

Η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ ότι τους εκτέλεσε. Αντίθετα, ο επικεφαλής του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν, έγραψε: «Καλώ τις οικογένειες των συλληφθέντων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους. Δεν σκοτώσαμε τα παιδιά σας. Το κράτος τους σκότωσε, ο Ερντογάν και ο Χουλίσι Ακάρ».

Από την πλευρά τους, οι περισσότερες Δυτικές χώρες είναι άκρως επιφυλακτικές απέναντι στους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Κάτι που έχει προκαλέσει ιδιαίτερες εντάσεις, ειδικά ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, με την Τουρκία να υποστηρίζει πως οι σύμμαχοί της δεν στέκονται στο πλάι της.Ούτε στην περίπτωση του ΡΚΚ, ούτε και σε αυτή των Κούρδων στη Συρία (YPG).

Κόντρα και με ΕΕ

Τον ίδιο έντονο εκνευρισμό εκδήλωσε και ο χαρακτηριζόμενος ως το «δεξί χέρι» του Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Ενδεικτική ήταν η αντίδρασή του ακόμα και σε ανάρτηση που έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, στο twitter, όχι για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για τις διώξεις που υφίσταται το αριστερό - φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία, HDP, του οποίου ο ηγέτης, Σελλαχετίν Ντεμιρτάς, κρατείται για χρόνια στη φυλακή.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, ο Π.Στάνο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη «συνεχιζόμενη πίεση εναντίον μελών του HDP, με συλλήψεις, πολιτικοποιημένες δικαστικές ενέργειες και απόπειρες άρσης κοινοβουλευτικής ασυλίας» και κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, λοιπόν, έσπευσε αμέσως να του απαντήσει: «Έστω για μια φορά, θα μπορούσατε να επιδείξετε ανησυχία για το PKK, μια τρομοκρατική οργάνωση στον κατάλογο της ΕΕ, η οποία εκτέλεσε βάναυσα 13 άτομα στο Γκάρε, στο Ιράκ. Ή θα σας δημιουργούσε πρόβλημα με το λόμπι του PKK;». Μια ανάρτηση, η οποία σήμερα αναμεταδίδεται στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Επιφυλάξεις

Παρ' ότι είναι άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι Τούρκοι που είχαν συλληφθεί πριν από έξι χρόνια από τους αντάρτες του ΡΚΚ, οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής και χερσαίας επιχείρησης, ήταν οι ίδιες οι τουρκικές δυνάμεις που τους σκότωσαν. Ενδεικτικό είναι και βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, μέσω του twitter.

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα εκτέλεσε εν ψυχρώ τους δικούς της ανθρώπους, προκειμένου να επιρρίψει τη δολοφονία τους στο ΡΚΚ, ούτως ώστε στη συνέχεια να το δαιμονοποιήσει διεθνώς, και να αποσπάσει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις της και βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία.

Φιάσκο;

Πάντως, αν κρίνει κανείς και από τις συγκρατημένες, έως τώρα, αντιδράσεις στη Δύση, ουδείς πείθεται και πολύ περισσότερο ουδείς δένει σκοινί - κορδόνι τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα ακόμα φιάσκο από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών της γείτονος. Εξάλλου, δεν είναι λίγες φορές που, ειδικά επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ στο Ιράκ, έχουν καταλήξει σε ... πανωλεθρία.

Η τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση είναι προ ετών, όταν επιχειρήθηκε η σύλληψη του επικεφαλής του ΡΚΚ, Καραγιλάν, στο Βόρειο Ιράκ, οπότε οι Τούρκοι «πράκτορες» που επρόκειτο να τον πιάσουν και να τον μεταφέρουν αλά Οτσαλάν στην Τουρκία, βρέθηκαν αιχμάλωτοι στα χέρια των Κούρδων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo