Πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας: «Είχα ζητήσει να ανοίξουν» τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Newsroom L&O 25-02-2021 20:49
Πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας: «Είχα ζητήσει να ανοίξουν» τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Δήλωσε στην τουρκική ιστοσελίδα της Καισάρειας, Kayseriolay, ο Χουσεΐν Τσελίκ

«Είχα ζητήσει να ανοίξει» η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, δήλωσε στην τουρκική ιστοσελίδα της Καισάρειας, Kayseriolay, ο πρώην υπουργός Παιδείας και μέλος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ (Hüseyin Çelik).

Κάτι, ωστόσο, που έως τώρα δεν έχει γίνει. Κι' αυτό, παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς Ερντογάν ότι στην Τουρκία υπάρχει θρησκευτική ελευθερία και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ενα επικοινωνιακό αφήγημα της Αγκυρας, η οποία το επαναλαμβάνει διαρκώς, ειδικά όταν εγείρει θέμα Θράκης ή όταν θέλει να καταγγείλει χώρες όπως η Γαλλία για καταπίεση μουσουλμάνων.

Το 1971, ως γνωστόν, η Αγκυρα έβαλε λουκέτο στη Σχολή. Εκτοτε, μόνιμο αίτημα του Φαναρίου, αλλά και της Αθήνας, είναι η επαναλειτουργία της. Σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν και η επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, Α.Τσίπρα, το 2019. Ηταν η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού στη Σχολή.

Ο Χουσεΐν Τσελίκ, λοιπόν, έρχεται τώρα να δηλώσει ότι, αν και ο ίδιος είχε εισηγηθεί το άνοιγμα της Χάλκης, ουδόλως εισακούσηκε.

Την περίοδο που ήταν υπουργός, ανέφερε, «ζήτησα να ανοίξει η Θεολογική Σχολή των Ρωμιών», διότι, εκτός των άλλων, «έκλεισε με άδικο τρόπο».

Ο Χ.Τσελίκ, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συμμετοχής του συμμετείχε στη Διάσκεψη του Διεθνούς Συνδέσμου Καυκάσιων, είπε: «Στο διάστημα που ήμουν υπουργός επιθυμούσα την επαναλειτουργία της Σχολής. Το γεγονός ότι ήθελα να ανοίξει δεν σημαίνει πως είμαι φίλος των Ρωμιών, ή κάποιος που εργάζεται για τα συμφέροντα τους. Η Σχολή έκλεισε άδικα. Στην περίπτωση που είχα γείτονα μη μουσουλμάνο, ας πούμε Ρωμιό ή Αρμένιο, και υπήρχε μια άδικη επιβολή σε αυτόν ή μια παράνομη μεταχείριση, θα έπρεπε να είμαι Ρωμιός ή Αρμένιος για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα του; Όχι. Δημοκρατία είναι το να υπερασπίζεσαι τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά από εσένα και ανήκουν σε διαφορετικές φυλές και δόγματα. Είναι απαραίτητο να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo