Ομογενείς Κωνσταντινούπολης: Αντί να διαμαρτύρεται η Τουρκία για τη Χαλκιδική, ας κοιτάξει το νεκροταφείο του Σισλί

Θανάσης Αργυράκης 25-02-2021 20:14 Τελευταία ενημέρωση: 25-02-2021 20:15
Ομογενείς Κωνσταντινούπολης: Αντί να διαμαρτύρεται η Τουρκία για τη Χαλκιδική, ας κοιτάξει το νεκροταφείο του Σισλί
 «Πόρρω απέχουν από την γλώσσα της διπλωματίας τα όσα αναφέρονται -με τον τρόπο που αναφέρονται- στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με τους μουσουλμανικούς τάφους που βρέθηκαν στην Χαλκιδική»

Την πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία διαμαρτύρεται για παλαιό οθωμανικό νεκροταφείο που βρέθηκε κατά την διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στη Χαλκιδική, επικρίνει, με σχόλιό της, η ομογενειακή εφημερίδα, «Απογευματινή».

 «Πόρρω απέχουν από την γλώσσα της διπλωματίας τα όσα αναφέρονται -με τον τρόπο που αναφέρονται- στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με τους μουσουλμανικούς τάφους που βρέθηκαν στην Χαλκιδική», γράφει η εφημερίδα

Και συμπληρώνει: «Πολύ ευκολότερα θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο στόχος, να τιμηθούν οι νεκροί, δίχως να δημιουργηθούν εντάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που επισκέπτονται το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο του Σισλί για να τιμήσουν τους δικούς τους νεκρούς, συναντούν, σε περίοπτο θέση μάλιστα, τον τάφο του Εφτίμ, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την ελληνορθόδοξη κοινότητα».

Καταλήγει, δε, ρωτώντας: «Για ποιον λόγο παραμένει ακόμη στο νεκροταφείο μας, στο οποίο με διαταγή Αρχής, και κατά παράβαση των επιταγών της θρησκείας μας, αναγκαστικά ενταφιάστηκε;»

Ως γνωστόν, ο παπά Ευθύµ (παπά Eftim) ήταν ένας εκ των δήθεν «πατριαρχών» της αυτοαποκαλούμενης «τουρκορθόδοξης εκκλησίας», η οποία ήταν κατασκεύασμα του Κεμάλ Ατατούρκ και εξυπηρετούσε τη διάσπαση του ορθόδοξου στοιχείου στην Τουρκία και την απομάκρυνση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Πόλη.

Επρόκειτο για μια «Εκκλησία» με ανύπαρκτο ποίμνιο πιστών, της οποίας επικεφαλής τοποθετήθηκε ο παπα Ευθύµ, κατά κόσµον, Παύλος Καραχισαρίδης, ο οποίος θεωρείται ευνοούμενοςτου Ατατούρκ.

Διόγκωσαν το θέμα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί, επειδή τα οστά που βρέθηκαν στο σημείο όπου γίνονταν έργα προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταφέρθηκαν και φυλάχθηκαν σε ειδικό μέρος από την αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και για να ζητήσει να τοποθετηθεί εκεί επιγραφή που θα δείχνει ότι στο σημείο βρισκόταν οθωμανικό νεκροταφείο.

Η επισήμανση, πάντως, της «Απογευματινής» ότι οι τουρκικές διαμαρτυρίες έπρεπε και επιβαλλόταν να περιοριστούν στο να ταφούν τα οστά με τον πρέποντα τρόπο που ορίζει το Ισλάμ, είναι η ουσία του θέματος. Κάτι, στο οποίο οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Το γεγονός, όμως, ότι η Άγκυρα ξεπέρασε για μια ακόμη φορά τα όρια εγείροντας διπλωματικό ζήτημα και διογκώνοντας το θέμα, δείχνει ότι αποζητά την κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για «επιθετικές πρακτικές», όπως συνηθίζει να λέγει, έναντι της Τουρκίας.

Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που εδώ και χρόνια επιμένει να αποκτήσει έδρα στην Ελλάδα και να έχει λόγο στην αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων στη χώρα μας το γνωστό «μακρύ χέρι» της Αγκυρας στον τομέα του «Πολιτισμού», Γιουνούς Εμρέ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo