Γιαννόπουλος για κακοποίηση ανηλίκων: Διαχρονικό το κουκούλωμα, δεν είναι κομματικό το θέμα

Newsroom L&O 25-02-2021 14:11
Γιαννόπουλος για κακοποίηση ανηλίκων: Διαχρονικό το κουκούλωμα, δεν είναι κομματικό το θέμα
O Πρόεδρος της οργάνωσης "το Χαμόγελο του Παιδιού", μίλησε σήμερα στο Radio North 98 και στην εκπομπή "Βόρειος Αντίκτυπος”

Στο Radio North 98 και στην εκπομπή "Βόρειος Αντίκτυπος” μίλησε σήμερα ο Κώστας Γιαννόπουλος Πρόεδρος της οργάνωσης "το Χαμόγελο του Παιδιού".

"Σε κάποιες κοινωνίες, όταν κάποιος είναι γνωστός, φίλος τοπικών αρχών, μπορεί να τον
καταγγείλεις για κακοποίηση ανηλίκου ακόμα και σεξουαλικη, αλλά δεν τον πειράζει κανένας. Αυτά μπαίνουν καρφιά στην ψυχή μας και δεν βλέπουμε πολιτικούς χρόνους, κομματικούς χρόνους, γιατί πάντοτε τα ίδια γίνονται."

Στο δε διευκρινιστικό ερώτημα αν εννοεί πως υπάρχουν περιστατικά που "κουκουλώθηκαν" επί όλων των κυβερνήσεων, είτε ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: "Σε όλες τις περιόδους και δεν είναι φυσικά κομματικό το θέμα. Αν κάποιοι προσπαθούν να κομματικοποιήσουν καταστάσεις, δικό τους πρόβλημα. Εμείς βλέπουμε διαχρονικά την ίδια κατάσταση."

"Στα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης ή της παρενόχλησης τρέμουμε κάθε φορά που
λαμβάνουμε καταγγελία", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος! "Και γιατί τρέμουμε; Γιατί δεν αποδεικνύεται! Διότι πρέπει-για να αποδειχθεί- να συναινέσει το θύμα, να υπάρχει ιατροδικαστική εύρεση. Πέρυσι από τις 2000 καταγγελίες για κακοποίηση, μόνο 30 ήταν για σεξουαλική. Είναι μόνο τόσα τα προβλήματα; Όχι! Είναι τεράστιο το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς… Συχνά παίζει ρόλο και ποιος θα παραλάβει την καταγγελία. Σε μικρή κοινωνία στη Βόρεια Ελλάδα, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη δράστης που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά παιδιά, γιατί όταν δεχτήκαμε από γειτόνισσα την καταγγελία και επικοινωνήσαμε με την αστυνομία στην περιοχή ο αστυνομικός μας είπε "αφήστε το πάνω μου” και έδρασε! Σε άλλες περιπτώσεις, ενημερώνουμε και αντί να δράσουν μας ζητούν επίσημη καταγγελία! Και δεν γίνεται τίποτα."

Στην παρατήρηση ότι δεν νοείται να παριστάνει κανείς ότι δεν υπάρχει μηχανισμός δράσης όταν γνωρίζει περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων ο Πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού” τόνισε: "Σ` εμάς, στη γραμμή SOS 1056 μπορούν να τηλεφωνήσουν καταγγείλουν το περιστατικό ανώνυμα. Και εμείς θα το πάμε παραπέρα. Δεν φοβόμαστε ακόμα κι αν μας μηνύσουν. Έχουμε φάει μηνύσεις. Αλλά δυστυχώς είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μαθαίνουμε σε σχέση με την πραγματικότητα. Πέρυσι είχαμε 30 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, πρόπερσι είχαμε οκτώ. Και φέτος έχουμε. Όμως φοβούνται να μιλήσουν!"

Σε άλλο παράδειγμα… κουκουλώματος ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε:

"Κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μια καταγγελία για κάποιον δικαστή, όχι για
σεξουαλική, αλλά για κακοποίηση παιδιού, καθώς και για μια καθηγήτρια πανεπιστημίου.
Στέλναμε τις καταγγελίες εμείς και έρχονταν κάποιοι τοπικοί εκεί κοινωνικοί λειτουργοί και μας έλεγαν "ντροπή σας! Εκθέτετε τους ευυπόληπτους πολίτες”. Αυτή η νοοτροπία ότι όποιος έχει κάποια θέση ισχυρή είναι αυτομάτως ευυπόληπτος υπάρχει παντού."

Πηγή: thetoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo