Το “Κίνημα Αλλαγής”, η αναγκαία αλλαγή ηγεσίας (και πορείας) και ο Ανδρέας Λοβέρδος

Πέτρος Τρουπιώτης 25-02-2021 00:03
Το “Κίνημα Αλλαγής”, η αναγκαία αλλαγή ηγεσίας (και πορείας) και ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ποιον δρόμο, ως μονόδρομο, δείχνουν τα στοιχεία σχετικής δημοσκόπησης της “Opinion Poll”

Ακόμα και  κάποιος που παρακολουθεί τα πολιτικά πράγματα της χώρας, «χαλαρά», παρατηρώντας απλά και μόνον τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου ενός-ενάμιση έτους, βλέπει ότι το «Κίνημα Αλλαγής», (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι εναπομείναντες συνεργαζόμενοι για να λέμε τα πράγματα όπως είναι) όχι μόνον βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά, αλλά δεν λέει με τίποτα να ξεκολλήσει από αυτά.

Βρίσκεται όχι απλώς σταθερά σε μονοψήφια νούμερα αλλά και αρκετά μακριά από την δεκάδα. Και όπως δείχνουν οι συνεχείς δημοσκοπήσεις, σε διαφορετικά διαστήματα αλλά και από διαφορετικές εταιρείες, τα ποσοστά αυτά τείνουν να παγιωθούν.

Και επειδή από την παλαιά ρήση «ή στραβά είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», στην πραγματική ζωή ισχύει μόνο το δεύτερο, είναι σαφές ότι το πάλαι ποτέ ισχυρό και κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ, ως Κίνημα Αλλαγής τώρα, μάλλον κάνει κάτι λάθος και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται.

Και μάλιστα βρίσκεται σε αυτό το απογοητευτικό επίπεδο ποσοστών, τη στιγμή που ένας δυνητικός φορέας από τον οποίο θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ, παραπαίει και βρίσκεται σε πτώση και σε ένα είδος απαξίωσης στην συνείδηση της κοινής γνώμης.

Και όμως, δεν καταφέρνει να πάρει ούτε λίγους από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του, παρά το ότι οι περισσότεροι είναι πρώην δικοί του ψηφοφόροι…

Είναι σαφές λοιπόν πως κάτι γίνεται λάθος.

Στην πολιτική εκτός από την συγκυρία που παίζει και αυτή τον ρόλο της, δύο πράγματα  μπορεί  να ευθύνονται για κακές επιδόσεις: Η πολιτική γραμμή και η ηγεσία.

Συνήθως δε και τα δυο, καθώς το ένα είναι συνυφασμένο με το άλλο.

Αυτό συμβαίνει και με το Κίνημα Αλλαγής. Δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, αλλά ούτε και ηγεσία που να μπορεί να συνεπάρει τους πολίτες (και βεβαίως να καθορίσει την πολιτική γραμμή).

Γι αυτό εξάλλου και έχει ξεκινήσει πάλι η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας. Όχι απλώς γιατί πρόκειται για  φιλοδοξίες κάποιων αλλά γιατί, όπως φαίνεται, η αλλαγή ηγεσίας (και κατεύθυνσης) είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του κόμματος. 

Όχι του πολιτικού χώρου, που υποτίθεται ότι καλύπτει το κόμμα, της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά του συγκεκριμένου κομματικού μηχανισμού.

Την κατάσταση στον τομέα αυτό, της ηγεσίας δηλαδή, δείχνει ανάγλυφα και δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών (15-19/2) της «Opinion Poll». 

Όταν οι ερωτώμενοι σε αυτή βρίσκονται μπροστά στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, η νυν Πρόεδρος Φ.  Γεννηματά, βρίσκεται στην δεύτερη θέση προτίμησης, με 18,1 %, και μάλιστα με διαφορά 10 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων από τον Α. Λοβέρδο (που έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να διεκδικήσει την ηγεσία) που παίρνει ποσοστό 28,5% και προηγείται.

Μάλιστα ο τρίτος πιθανός υποψήφιος, ο κ Ν. Ανδρουλάκης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (μόλις 0,2% πίσω)από την κ Γεννηματά , με 17,9% .

Τα νούμερα αυτά γίνονται πιο χαρακτηριστικά, όταν η μέτρηση γίνεται μόνον ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Εκεί, ο κ Λοβέρδος πλησιάζει το 40% (39,7%), ενώ η κα Γεννηματά βρίσκεται αρκετά πίσω, στην τρίτη θέση με 16,7% (δηλαδή λιγότερο από το μισό ποσοστό του κ. Λοβέρδου), ενώ την περνά  (πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες) ο κ Ανδρουλάκης που με 26.9% είναι στην δεύτερη θέση.

Τα στοιχεία λοιπόν της συγκεκριμένης μέτρησης, απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπει ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής της πολιτικής ζωής της χώρας: Ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καλώς ή κακώς, « δεν τραβάει». 

Είναι σαν αυτό που είχε πει, σε μια Συνοδό της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Ανάβυσσο, στα τέλη της δεκαετίας του 80, η Μελίνα Μερκούρη, στον Ανδρέα Παπανδρέου “δεν αρέσουμε πλέον”…

Κάτι βέβαια που φαίνεται και σαφέστατα στην ερώτηση για το αν το κόμμα πρέπει να αλλάξει ηγεσία, οπού το 58% της κοινής γνώμης  θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή.  Μάλιστα το ποσοστό αυτό φτάνει το  68% στους ψηφοφόρους ΚΙΝΑΛ .

Τί δείχνουν αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων , αλλά και την όλη εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία; Πολύ απλά, πως το Κίνημα Αλλαγής, ή όπως αλλιώς και να ονομασθεί, θέλει σιγουρά αλλαγή ηγεσίας, αν θέλει να έχει πιθανότητες, με αλλαγή πολιτικής και σαφή καθορισμό της (πχ στην λογική της δυτικοευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που θα αναφέρεται και στο όνομα του κόμματος).

Παράλληλα, με τα σημερινά δεδομένα, η μέτρηση αυτή, δείχνει και ποιον θέλει, ποιον θεωρεί κατάλληλο για την ηγεσία (και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπολοίπους), τόσο ο μέσος Έλληνας πολίτης όσο και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ.

Και η δημοσκόπηση, όπως φαίνεται δείχνει έναν δρόμο, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβίωση και (ανάσταση) του συγκεκριμένου κομματικού μηχανισμού αλλά και πολιτικού χώρου. Και όπως φαίνεται, όσον αφορά και τα πρόσωπα, ο δρόμος είναι μονόδρομος και έχει το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo