• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Το ΚΙΝΑΛ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Στο «κόκκινο» η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Θανάσης Αργυράκης 24-02-2021 17:10
Το ΚΙΝΑΛ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Στο «κόκκινο» η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή 22 βουλευτές του κόμματος, με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά

Για πλήρη απουσία στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), ρεαλιστικών και αξιόπιστων επιχειρησιακών σχεδίων, διορισμούς διοικήσεων με πελατειακά κριτήρια, αδυναμία δρομολόγησης βιώσιμων λύσεων, και συσσώρευση προβλημάτων, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ.

Όπως αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 22 βουλευτές του κόμματος, με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, «οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν με την νέα κυβέρνηση γρήγορα διαψεύστηκαν, αφού συνεχίστηκε η πεπατημένη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Πολύ περισσότερο, το κόμμα εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «αδράνησε, αφού με διαπιστωμένη την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, δεν φρόντισε ούτε καν να διορθώσει τα πράγματα και να προετοιμάσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία, εν όψει της αναγκαίας ενεργοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και για να την συμπεριλάβει στη συγκρότηση νέων για την ανάληψη σημαντικού έργου, αυτοτελώς ή με συνεργασίες»

Αναλυτικά το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για:

- Ελλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικης βιομηχανίας.

- Αδράνεια στην εκπόνηση και έγκριση αξιόπιστων επιχειρησιακών σχεδίων για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ, και απαξίωσή τους.

- Ελλειψη εγκεκριμένου και αξιόπιστου σχεδίου ανάκαμψης των ΕΑΣ, με συνέπεια τη συνεχιζόμενη παραγωγική και οικονομική κατάρρευση τους και την απώλεια τεχνολογικής ισχύος της χώρας.

- Περαιτέρω απαξίωση των ΕΑΣ με την ενθάρρυνση αποχώρησης εξειδικευμένου στελεχιακού και τεχνικού προσωπικού μέσω της κινητικότητας.

- Αδιαφορία αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας των ΕΑΣ που οδηγούν σε ακύρωση εξαγωγικών συμβάσεων και σε αδυναμία υλοποίησης τρεχουσών συμβάσεων με τα γενικά επιτελεία.

- Αδιαφορία έγκρισης των ΣΣΕ.

- Διαρροή σχεδίων ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης.

- Καθυστέρηση εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΑΒ.

- Ελλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ανάπτυξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΑΒ και την αξιοποίηση των υποδομών, με την στελέχωση της εταιρείας με το αναγκαίο κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό.

- Παράλειψη αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΕΑΒ να συμμετέχει σε υποκατασκευαστικό έργο ή εργασίες μέσω των συμφωνιών για τα νέα αεροσκάφη (Ραφάλ).

- Μη λήψη και επίσπευση περαιτέρω μέτρων υλοποίησης της ισχύουσας Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ), συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συγκεκριμένους, στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

- Αναποτελεσματικότητα στην επανεκκίνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

- Ελλειψη ξεκάθαρου πλαισίου για την σχέση των εξελίξεων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, με τη διασφάλιση ικανοποίησης των αναγκών του Π.Ν. την συντήρηση των πλοίων, τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και τη ναυπήγηση νέων φρεγατών που κυοφορείται.

- Τον κίνδυνο να απωλεσθεί η τεχνογνωσία και εμπειρία των εργαζομένων στα δύο ναυπηγεία από την απουσία των κατάλληλων ενεργειών για την διασφάλιση της εργασίας τους.

- Αδυναμία εκπόνησης οριστικού προγράμματος ολοκλήρωσης των πλοίων του ΠΝ (ΤΠΚ Νο 6 & 7) και την επιλογή των αλλεπάλληλων προσωρινών παρατάσεων, με την τελευταία να λήγει 31/03/2021.

- Ελλειψη εμπιστοσύνης στις εγχώριες παραγωγικές και τεχνολογικές δυνατότητες, ώστε να μεριμνήσει για τη διασύνδεση του επιχειρηματικού σχεδιασμού των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι σε καμία από τις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν ελήφθη πρόνοια για παραγωγή μέρους των προγραμμάτων στην Ελλάδα και για υποχρέωση του ξένου προμηθευτή να μεταφέρει τεχνολογία στην χώρα μας.

- Σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τα συμφωνηθέντα με τους νέους ιδιοκτήτες της ΕΛΒΟ σχετικά με την ανάθεση σε αυτήν προγραμμάτων στρατιωτικών οχημάτων.

- Πλήρη αδιαφορία στήριξης και αξιοποίησης των μικρομεσαίων ιδιωτικών μονάδων της ΕΑΒΙ αφενός για εξωστρεφή δραστηριότητα και αφετέρου για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. και ιδίως στο πλαίσιο των περιπτώσεων που δεν πραγματοποιούνται με διαγωνισμό, αλλά ανατίθενται με επιλογή και διαπραγμάτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo