Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν: Ο «Πατέρας του Έθνους»

Newsroom L&O 24-02-2021 09:26
Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν: Ο «Πατέρας του Έθνους»
Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του σύγχρονου σιωνισμού

Γράφει ο Άριελ Λεκαδίτης

Ο David Ben-Gurion γεννήθηκε στο Plonsk της Πολωνίας το 1886 και μετανάστευσε στη Γη του Ισραήλ το 1906. Ήδη σε νεαρή ηλικία έγινε πολύ ενεργός στην ομάδα άμυνας Hashomer, με αποτέλεσμα την απέλασή του από τις οθωμανικές αρχές στην Αίγυπτο.

Ταξίδεψε στην Αμερική (όπου έζησε για τρία χρόνια και παντρεύτηκε τη σύζυγό του) και στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία για να πολεμήσει στην Εβραϊκή Λεγεώνα. Μετά τη νίκη των Συμμάχων, ο Μπεν Γκουριόν επέστρεψε στο Ισραήλ, το οποίο τότε ήταν υπό βρετανική κυριαρχία.

Με την επιστροφή του, ο Μπεν Γκουριόν διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Histadrut της οργάνωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ισραήλ σαν λέμε τη ΓΣΣΕ του Ισραήλ.Το 1935, εξελέγη Πρόεδρος τόσο του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού όσο και του Εβραϊκού Οργανισμού, που έγινε ο de facto ηγέτης του σιωνιστικού κινήματος.

Στις 14 Μαΐου 1948, ο Μπεν Γκουριόν διακήρυξε επίσημα την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Μετά τον πόλεμο, ο Μπεν Γκουριόν εξελέγη πρωθυπουργός αφού το κόμμα του, Μαπάι, κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στην Κνεσέτ.

Με εξαίρεση το 1954 και το 1955, όταν ο Moshe Sharett διετέλεσε πρωθυπουργός, ο Ben-Gurion υπηρέτησε ως πρωθυπουργός έως το 1963, μετά κατείχε διάφορους υπουργικούς τίτλους έως ότου αποσυρθηκε από την πολιτική το 1970.

Υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της Εβραϊκής επέκτασης και εγκατάστασης, ιδιαίτερα στο Negev. Έμεινε στο Kibbutz Sde Boker, μέχρι το θάνατό του την 1η Δεκεμβρίου 1973.

Ο Ben-Gurion ονομάστηκε «Πατέρας του Έθνους», και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του σύγχρονου σιωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo