Προτάσεις Κουντουρά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της ενδοοικογενειακής βίας

Newsroom L&O 23-02-2021 21:20
Προτάσεις Κουντουρά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της ενδοοικογενειακής βίας
Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Προτάσεις για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην υπό κατάρτιση έκθεση για τον «Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής βίας στις Γυναίκες και τα Παιδιά και τα Δικαιώματα Γονικής Επιμέλειας» κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το δικαίωμα της επιμέλειας αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για κάθε ζευγάρι που χωρίζει, ιδιαίτερα όμως όταν αφορά περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και ειδικά σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας, όπου η ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις», επεσήμανε η κ. Κουντουρά στην εισήγησή της.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο αντίκτυπος της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά «δεν λαμβάνει τη βαρύτητα που θα έπρεπε όταν αποφασίζεται από τις δικαστικές αρχές η επιμέλεια ενός παιδιού ή όταν λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση, τις επισκέψεις αλλά και την επικοινωνία μαζί του».

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ως επιτακτική ανάγκη:

- Να κυρωθεί άμεσα και να υλοποιηθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όσα κράτη μέλη δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε., καθώς, όπως τόνισε «δεν μπορούμε να μιλάμε για έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και την ίδια στιγμή ορισμένες κυβερνήσεις να συνεχίζουν να μπλοκάρουν στο Συμβούλιο τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί διεθνές πρότυπο και βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας».

- Να προτείνει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμευτική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία, που θα συμπληρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ώστε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να λαμβάνονται υπόψη από όλα τα κράτη-μέλη κατά τον καθορισμό των δικαιωμάτων επιμέλειας και επισκέψεων σε σχέση με παιδιά.

- Να δημιουργηθούν θεσμοί εξειδικευμένων δικαστηρίων με εξειδικευμένους δικαστές που θα αναλαμβάνουν να εκδικάζουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου..

Σημειώνεται ότι ελάχιστος μέχρι σήμερα αριθμός κρατών-μελών της ΕΕ έχει θεσπίσει ειδική νομοθετική διάταξη, που να καθιστά υποχρεωτική τη συνεκτίμηση της βίαιης συμπεριφοράς του γονέα ως προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης σχετικά με το ζήτημα της γονικής επιμέλειας και μέριμνας.

Η έκθεση μετά την ολοκλήρωσή της, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo