ΚΙΝΑΛ: Απαξιώνονται συστηματικά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Newsroom L&O 23-02-2021 20:57
ΚΙΝΑΛ: Απαξιώνονται συστηματικά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Οι ανησυχίες «δεν μειώθηκαν από την χθεσινή συζήτηση, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν»

Την έντονη ανησυχία του για την οικονομική και παραγωγική κατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με βασικά χαρακτηριστικά την αρνητική ρευστότητα, την έλλειψη παραγωγικού έργου, εκκρεμότητες των εργασιακών ζητημάτων, την άναρχη απομείωση προσωπικού μέσω της κινητικότητας, και σειρά άλλων προβλημάτων, εκφράζει το ΚΙΝΑΛ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός, επισημαίνει το κόμμα, «αν και αναγνώρισε ότι η εταιρία έχει αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, επεδίωξε να εξωραΐσει την κατάσταση αναφέροντας ότι με το επιχειρησιακό σχέδιο 2020-2024 η εταιρία μέσω της παραγωγής νέων συμβάσεων και της πώλησης ακινήτων θα καταφέρει να ανακάμψει».

Ωστόσο, παρατήρησε από τη μεριά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, «δυστυχώς, τα δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία αν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων της εταιρίας και δεν εκπονήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενδεικτικά της επιδίωξης εξωραϊσμού των προβλημάτων, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αποκρύπτεται το γεγονός ότι παλιές συμβάσεις παραμένουν ανολοκλήρωτες, όπως φυσίγγια 5,56 χιλ. ή δεν έχει καν ξεκινήσει η παραγωγή τους με κίνδυνο να ακυρωθούν, όπως Τυνησία-Αίγυπτος διότι απαιτούνται κονδύλια της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για αγορά πρώτων υλών που δεν υπάρχουν».

Μάλιστα, συμπλήρωσε, «ο υφυπουργός Οικονομικών, στην προσπάθεια του να πείσει την Βουλή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει την ρευστότητα της εταιρείας, ανέφερε ότι κεφαλαιοποιήθηκαν χρέη της εταιρείας, την περίοδο 2015-2020, 851 εκατ. ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι η διαδικασία κεφαλαιοποίησης χρεών προς το Δημόσιο από κατάπτωση εγγυήσεών του εξακολουθεί συνεχώς από το 2003 και μετά και δεν προσθέτει επί της ουσίας καμιά βοήθεια ρευστότητας στην εταιρία. Κατά συνέπεια το μείζον πρόβλημα της εταιρίας, δηλαδή η αρνητική ρευστότητα με τρέχουσες οφειλές που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ παραμένει χωρίς αντιμετώπιση».

Οι ανησυχίες του ΚΙΝΑΛ για τα ΕΑΣ, σημειώνει το κόμμα, «δεν μειώθηκαν από την χθεσινή συζήτηση, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν».

Το κόμμα, τέλος, αναφερόμενο στα λεχθέντα του Γ.Ζαββού για αναμενόμενες συμβάσεις από το υπουργείο Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), υπογραμμίζει:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και οι κρατικές εταιρείες, ΕΑΣ και ΕΑΒ, οφείλουν να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές προς το ΥΠΕΘΑ, ακόμα και στις περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων. Μπορεί να εξηγήσει το υπουργείο Οικονομικών με ποιο τρόπο τα ΕΑΣ θα εκδώσουν εγγυητικές επιστολές δεδομένης της οικονομικής τους κατάστασης, αν το υπουργείο Οικονομικών δεν άρει αυτή την εκκρεμότητα;»

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo