Τα πανεπιστήμια, ο νόμος, οι καταλήψεις και η αναγκαία στάση της κυβέρνησης

Πέτρος Τρουπιώτης 23-02-2021 00:01
Τα πανεπιστήμια, ο νόμος, οι καταλήψεις και η αναγκαία στάση της κυβέρνησης
Aυτές οι αλλαγές, και οι επόμενες, «φοβίζουν» όλους όσους αντιδρούν αλλά και όσους, πλανημένοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές…

Όσοι έχουμε  μικρή έστω σχέση και γνώση με τα πράγματα που συμβαίνουν στα πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες, είμαι βέβαιος ότι δεν ξαφνιαστήκαμε από την χθεσινή «κατάληψη» της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.  Θα έλεγα ότι ορισμένοι μπορεί να είχαν βάλει και στοίχημα για το ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα είχε την πρωτιά στις αντιδράσεις. Και βέβαια θα κέρδισαν….

Η αλλαγή στα δεδομένα στο πανεπιστήμιο, σε σχέση με την ασφάλεια, στο ποιος μπαίνει στους χώρους των πανεπιστημίων, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε συγκεκριμένα τμήματα που έχουν μάθει (για διαφορετικούς λόγους το καθένα) να χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο.

Και ήταν βέβαιο ότι αφού δεν έγινε κατορθωτό να πείσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις, θα υπήρχε προσπάθεια μη εφαρμογής τους. Προσπάθεια που είχε σήμερα την έναρξη της στην Θεσσαλονίκη και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με διάφορους τρόπους  και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παρότι αυτά δεν λειτουργούν, τώρα, παρά μόνον μέσω ίντερνετ.

Η όλη αντίδραση, έχει μεν «προμετωπίδα» το θέμα της αστυνομίας στις σχολές, όμως η προσπάθεια είναι να μην εφαρμοστεί το σύνολο του νόμου. Γιατί ο νόμος, έστω και με κάποιες ατέλειες, κάνει μεγάλα βήματα για να στρωθεί η βάση, το χαλί να περπατήσουν πάνω του όλες οι αναγκαίες αλλαγές και στο περιεχόμενο αλλά και στους διδάσκοντες των σχολών, ώστε να έχουμε , επιτέλους, πανεπιστήμια αντίστοιχα, σε όλα, των πανεπιστημίων του δυτικού κόσμου.

Γιατί, αυτές οι αλλαγές, και οι επόμενες, «φοβίζουν» όλους όσους αντιδρούν αλλά και όσους, πλανημένοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές…

Η κυβέρνηση, οφείλει, αν θέλει να μπορέσει ανά διατηρηθεί στην θέση της, να μην αφήσει –με τίποτε- να περάσει αυτή η οργανωμένη αντίδραση, που ήδη εξελίσσεται.

Πολύ σωστά χθες, η πρώτη αντίδραση ήταν ακαριαία και καθοριστική. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να «παίξει» το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» στα πανεπιστήμια. Η χθεσινή, πρώτη κίνηση στην Θεσσαλονίκη, έδωσε ένα πρώτο μήνυμα. Και επειδή είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το μήνυμα αυτό δεν πρόκειται να το «αντιληφθούν» όλοι, θα πρέπει η ίδια αντίδραση να υπάρξει και σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη κίνηση υπάρξει και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η Κυβέρνηση, πρέπει να επιβλέψει την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου (π.χ. πειθαρχικά, αιώνιοι φοιτητές κλ.). Αλλά παράλληλα, πρέπει ήδη να κινηθεί και για τα επόμενα βήματα. Βήματα που μπορούν να ολοκληρώσουν την αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να δει δηλαδή ποιες σχολές δεν χρειάζονται ως αντικείμενο, ποιες σχολές πρέπει να αναδιαμορφώσουν τις σπουδές τους, ποιες σχολές πρέπει να συγχωνευθούν αλλά και πόσοι ανά επάγγελμα τελικά πρέπει να βγαίνουν.

Και κάτι, ίσως πιο σημαντικό. Να αλλάξει τον τρόπο εκλογής καθηγητών από την μια , ώστε να μην έχουμε νεποτισμούς ή εκλογές φίλων και γνωστών αλλά και να προχωρήσει σε ένα σύστημα συνέχων κρίσεων των διδασκόντων, όπως εξάλλου γίνεται στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Με αυτές τις κινήσεις (και χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανάλογα με την δράση τους) νομίζω ότι μπορεί να ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε και εμείς και θα αποκτήσουμε πανεπιστήμια ανάλογα με αυτά των άλλων δυτικών κοινωνιών. Σε πανεπιστήμια που θα παράγουν γνώση, ελεύθερες ιδέες και ανθρώπους με γνώσεις και αυτοπεποίθηση. Επιστήμονες σε αντικείμενα που έχει ανάγκη η κοινωνία, οι άνθρωποι.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo