Αποκάλυψη L&O: Από το 2012 υπήρχε καταγγελία για Λιγνάδη στη ΓΑΔΑ - Δεν σχηματίστηκε δικογραφία

Χρήστος Μυτιλινιός 22-02-2021 20:37 Τελευταία ενημέρωση: 22-02-2021 20:40
Αποκάλυψη L&O: Από το 2012 υπήρχε καταγγελία για Λιγνάδη στη ΓΑΔΑ - Δεν σχηματίστηκε δικογραφία
Πόσα ανήλικα αγόρια και κορίτσια θα είχαν γλιτώσει από τα «δίχτυα» του, αν είχε αξιολογηθεί η καταγγελία και είχε προχωρήσει η έρευνα

Την ώρα που η κοινή γνώμη της χώρας και οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού έρχονται αντιμέτωποι με τις καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με υποθέσεις βιασμών ανήλικων παιδιών με δράστη τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, το L&O προχωράει σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που θα συζητηθεί.

Όπως αποκαλύπτεται η δράση του Δημήτρη Λιγνάδη που σχετίζεται με κακοποιήσεις και βιασμούς ανήλικων παιδιών, είχε καταγγελθεί στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος ήδη από το 2012.

Μάλιστα στην σχετική καταγγελία, γινόταν αναφορά πως ο ηθοποιός καλούσε ανήλικα αγόρια στο διαμέρισμα που διατηρεί στο Μεταξουργείο, περιγράφοντας τα όσα γνώριζε σχετικά με την δράση του, τις συνήθειες του και όσα ακατανόμαστα εξελίσσονταν εκεί.

Μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του L&O, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έψαξαν στο αρχείο τους για την υπόθεση, διαπιστώνοντας πως παρά το ιδιαιτέρως σοβαρό περιεχόμενο της καταγγελίας, δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία, με αποτέλεσμα ουδέποτε να κληθεί να καταθέσει ο Δημήτρης Λιγνάδης!

Αυτό που πλέον διερωτώνται άπαντες, είναι πόσα ανήλικα αγόρια και κορίτσια θα είχαν γλιτώσει από τα «δίχτυα» του, αν είχε αξιολογηθεί η καταγγελία και είχε προχωρήσει η έρευνα.

Το L&O επικοινώνησε μάλιστα με την βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ, κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, που ήταν η πρώτη που δημοσιοποίησε την συγκεκριμένη υπόθεση, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση.

Προς : Tον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

            Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

            Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 ΘΕΜΑ: «Ερώτηση για υπόθεση τυχόν εμπλοκής ηθοποιού - σκηνοθέτη σε κύκλωμα trafficking σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με βάση δημοσίευμα στο protothema.gr (10/2/2021)»

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανακύψει μείζον ζήτημα με τις αποκαλύψεις και καταγγελίες για πράξεις και συμπεριφορές που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση, παρενοχλήσεις και άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και στον χώρο του πολιτισμού.

Ένα «απόστημα» χρόνων φαίνεται να σπάει κι ολοένα  περισσότεροι άνθρωποι, γυναίκες κι άντρες, να προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις. Αυτή τη στιγμή ο καθένας,  από το μετερίζι του, πρέπει να συμβάλλει ώστε η πρωτοφανής αυτή συγκυρία να μην περιοριστεί και εν τέλει ν’ αναλωθεί ως ένα θέμα απλής δημοσιότητας, κεντρικού δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και κύριας συζήτησης σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πρέπει ως κράτος να το αντιμετωπίσουμε με τη βαρύτητα που του αρμόζει. Ν’ αναλογιστούμε πως η σημερινή σωστή διαχείριση κάθε τέτοιου περιστατικού, αφενός θα πρέπει να διαλευκάνει τα μέχρι τώρα πεπραγμένα με την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν κι αφετέρου ν’ αποδείξει πως σε ένα κράτος δικαίου ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν υποχωρεί έναντι οποιαδήποτε θέσης, καταξίωσης ή αξιώματος.

Μέσα σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ξεχωριστή θέση κατέχει το, από 10/2/2021, δημοσίευμα της καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στον ιστότοπο www.protothema.gr με βάση το οποίο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης είχε βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2012. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός της συχνής παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου σε σπίτι, το οποίο κατόπιν καταγγελιών, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ ως τόπος δράσης κυκλώματος trafficking που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά.

Επειδή, κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται η αυτεπάγγελτη προκαταρτική εξέταση, διαδικασία κατά την οποία επιδιώκεται η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να αποφασισθεί αν πρέπει να κινηθεί η ποινική δίωξη ή όχι. 

Επειδή, τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν συγκεκριμένο όνομα, αλλά από δηλώσεις και συνεντεύξεις που καταγγέλονται φρικτά περιστατικά, ευλόγως φωτογραφίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο.

Επειδή, υπάρχει έντονη παραφιλολογία σχετικά με όλες αυτές τις πράξεις που εμπλέκουν πρόσωπο που έχει θητεύσει σε θέση ευθύνης στο Εθνικό Θέατρο.

Επειδή, έως σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν ποτέ αυτή η έρευνα ολοκληρώθηκε ή τα επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση κι εάν έχει προκύψει εμπλοκή προσώπου, που τώρα έπειτα από 9 χρόνια, καταγγέλλεται δημοσίως για πράξεις και συμπεριφορές ίδιου περιεχομένου.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  1. Θα καταστεί σαφές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι για τέτοιου είδους καταγγελίες θα πρέπει να επιλαμβάνονται αυτεπαγγέλτως οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ώστε να πέσει άπλετο φως και να σπάσει επιτέλους το απόστημα της κατάχρησης εξουσίας και θέσης σε όλους τους χώρους κι εν προκειμένω στον καλλιτεχνικό;
  2. Ποια η έκβαση της έρευνας που διεξήχθη το 2012 για τη δράση του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, στο οποίο σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα φέρεται να είχε εμπλοκή γνωστός ηθοποιός-καλλιτέχνης;
  3. Θα διεξαχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί, εάν υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου που φωτογραφίζεται από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, εάν εμπλέκεται σε τυχόν αξιόποινες πράξεις;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Διαβάστε και:

Σεξουαλική κακοποίηση: Και τραγουδιστής κατέθεσε για Λιγνάδη - Έρχεται δικογραφία και γι' άλλο ηθοποιό

Εθνικό Θέατρο: Καμία εμπλοκή Λιγνάδη στα προγράμματα με Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους

Νέα έρευνα για Λιγνάδη: Εισαγγελέας ψάχνει τις σχέση του με τα προσφυγόπουλα που είχε μαθητές του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo