Στάινιτς: Το Ισραήλ θα συνδέσει το πεδίο αερίου Λεβιάθαν με τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ της Αιγύπτου

Γεωργία Παλαμίδα 22-02-2021 10:08 Τελευταία ενημέρωση: 22-02-2021 10:09
ΠΗΓΉ ΕΙΚΌΝΑΣ: jpost
Στάινιτς: Το Ισραήλ θα συνδέσει το πεδίο αερίου Λεβιάθαν με τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ της Αιγύπτου
Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε εν όψει της συνάντησής του με τον Μόλλα ότι Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν αποτελέσει «κόμβο ενέργειας»
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνέχισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα φυσικού αερίου την Κυριακή, καθώς ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλλα, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ για πρώτη φορά.
 
Ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς και ο Μόλλα συμφώνησαν να εργαστούν για μια συμφωνία μεταξύ των χωρών τους για να συνδέσουν το πεδίο αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ με εγκαταστάσεις που ανήκουν στην αιγυπτιακή εταιρεία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μέσω ενός υπεράκτιου αγωγού. Η συμφωνία θα διευκολύνει το Ισραήλ να εξάγει υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη, μέσω των αιγυπτιακών εργοστασίων.
 
Ο Στάινιτς είπε ότι ήταν «χαρούμενος και ενθουσιασμένος» που φιλοξένησε τον Μόλλα, τον πρώτο Αιγύπτιο υπουργό που επισκέπτεται το Ισραήλ από το 2016. Ο Μόλλα είναι ο καλός του φίλος και έχει «θαυμάσιες σχέσεις»" μαζί του, είπε.
 
«Ιδρύσαμε το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο ενώνει τις Αραβικές χώρες με το Κράτος του Ισραήλ, και ευχαριστώ τον υπουργό Ελ Μόλλα για την καθοδήγηση του φόρουμ», δήλωσε ο Στάινιτς. «Αποτελεί ιστορική επίσκεψη, και αισθάνομαι τυχερός που φιλοξενώ τον υπουργό και το προσωπικό του στο Ισραήλ».
 
Οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ και της Αιγύπτου ήταν οι ιδρυτές του Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου.
 
Μαζί με το Ισραήλ που εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο το τελευταίο έτος, αυτό σηματοδοτεί την πιο σημαντική οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών από την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ τους σχεδόν 42 χρόνια πριν, δήλωσε ο Στάινιτς.
 
Συζήτησαν επίσης τρόπους για την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός θαλάσσιου πεδίου της Γάζας, της δημιουργίας ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Jenin και της παροχής φυσικού αερίου στους Παλαιστινίους.
 
«Μαζί με τον υπουργό Στάινιτς, ξεκινήσαμε μερικά χρόνια πριν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία ενισχύθηκε από την ίδρυση του Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Μόλλα.
 
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν γίνει «ενεργειακός κόμβος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πριν από τη συνάντησή του με τη Μόλα.
 
«Μαζί μπορούμε να παρέχουμε όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά και τις ανάγκες πολλών άλλων χωρών», ανέφερε. «Έτσι, σε αυτό το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας και ειρήνης και ευημερίας, σας καλωσορίζω στο Ισραήλ».
 
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που έκανε ειρήνη με το Ισραήλ, και η προσθήκη άλλων τεσσάρων χωρών το περασμένο έτος «γίνεται κάτι που μπορεί να βελτιώσει τις ζωές όλων των ανθρώπων από οικονομική άποψη, και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία - την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις άλλες χώρες», είπε ο Νετανιάχου.
 
Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη για το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. Επαίνεσε την αυξανόμενη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου.
 
«Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα ανοίξει την πόρτα για επισκέψεις και συνεργασία σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Ασκενάζι στον Μόλλα.
 
Η ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου από το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία αποτέλεσε όφελος για τη διπλωματική του θέση, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τους δεσμούς με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής.
 
Πηγή: jpost

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo